Властите в чешки град заличават Фердинанд Порше

Причината е във връзките на легендарния конструктор с нацистите
16 яну 2014 17:57,
13
Властите в чешки град заличават Фердинанд Порше
Снимка: Wikipedia

Властите на чешкото градче Вратиславице взеха решение да унищожат всички символи, напомнящи за легендарния автомобилен конструктор Фердинанд Порше, който е роден именно в това населено място. Причината за това е връзката му с нацизма.

Фердинанд Порше е роден на 3 септември 1875 г. в малкия град Маферсдорф (сега Вратиславице), който по това време е част от Австро-Унгарската империя. Родителите му са судетски германци. Сега в градчето, в което живеят 8400 души, има 8 паметни плочи, напомнящи за легендарния конструктор. След жалба на група местни жители, сред които има бивши концлагеристи от Втората световна война, всички символи, свързани с Порше, ще бъдат премахнати.

Основната причина е, че освен с разработка на автомобили, Фердинанд Порше е известен и със своите постижения във военната техника. По време на Първата световна война той създава машини с хибридно задвижване, както и двигатели за дирижабли и самолети. Заради заслугите си Порше получава титлата "професор" на Университета във Виена, въпреки че няма висше образование. А Кайзера на Германия му връчва кръст "За заслуги".

През Втората световна война Порше придобива още по-голяма слава, когато неговото конструкторско бюро създава различни всъдеходи и амфибии на базата на легендарния модел Volkswagen Beetle, както и тежките танкове Tiger и Tiger Konig, противотанковата самоходна машина Ferdinand и свръхтежкия танк Maus.

Именно дейността на Фердинанд Порше по време на Втората световна война, както и близките му отношения с Адолф Хитлер, високото звание от SS и факта, че хиляди концлагеристи са работили в заводите на компанията му, са на път да накарат хората от родното му място да се отрекат от него.

Още любопитни факти за Фердинанд Порше вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най вероятно еврейски концлагеристи.... но знам ли !
10
1
 
5
 
! Отговори
MOTORHEAD преди 10 години
Заличете си цялата Чехия, ***! Нали бяхте съюзници на Хитлер и "Шкода" му правеха първите танковете.
9
0
 
7
 
! Отговори
Трудовакь преди 10 години
Родените да пълзят жители на това селище никога няма да разберат призвания да лети самоук конструктор и изобретател Фердинанд Порше, създал и внедрил първия електромобил в света. България също оцени по достоинство несравнимия талант на Порше - на 20 юни 1907 година той бива награден с Офицерски кръст на Българския народен орден за гражданска заслуга - IV степен. Грамотата е издадена лично от княз Фердинанд, а документът се съхранява и до днес от семейство Порше. Дано някои се осъзнаят!
8
1
 
4
 
! Отговори
tomy преди 10 години
ei tija gadni komunisticheski mekereta njmat svarshek beeeeeeeeeeeee
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакам коментаторите пишещи под паметника на Ленин,как историята трябвало да се уважава и да не се унищожават паметниците...Впрочем,Порше е много по-известен и умен,отколкото Улянов.
6
3
 
18
 
! Отговори
Порше преди 10 години
Биха ли добри в редакцията да уточнят в кой завод-собственост на Фердинанд Порше са работили концлагеристи. Ф.Порше въобще не е бил в добри отношения с Хитлер особено след като последният го изгонва от заводите на КДФ във Волфсбург. Вследствие на това заедно с Хорх и Вандерер Порше създава Ауго Юнион - сегашното Ауди. По-скоро чоже да се твърди че концлагеристи са работили в предприятията на Тодор Живков - напр. в Слънчев бряг - Ловеч.
5
1
 
21
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
Напълно съм съгласен с думите ви, само ще вметна, че и прославената "Костенурка" на VW e конструирана от Ф.Порше, а Хитлер е дооформил външния и вид. Добре е да се научим да уважаваме хората заради делата им, а не заради политическите им убеждения.
4
0
 
22
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Аман от подобни простаци? Защо ще му махат плочите а? Да не би той лично да е карал танковете,че да го обвиняват. Със същата лекота,руснаците,трябва да оплюват Калашников,че в Афганистан ,са били убивани руснаци с творението му. Ама големи простаци тия чехи бе,да имат един изобретател роден там и видиш ли да го отхвърлят,щото бил имал връзки с Нациска Германия. Тия еврей,съвсем се о*раха.Верно били долна ***,щом само това им е в главата
3
2
 
17
 
! Отговори
бе бе бе преди 10 години
Еми и еврейте са направили най големия геноцид на човечеството..хайде да ги изтрием :)
2
1
 
34
 
! Отговори
kotarakavi4o преди 10 години
Tой и Вернер фон Браун беше нацист и правеше ракетите Фау2, но това не попречи на американците да го направят национален герой като ги изпрати на Луната преди руснаците, а едновременно с това разработи цялата им космическа програма.Фери Порше е човек,чиито технически гении е безграничен.Създател на легендарния Фолксваген Бийтъл,легендарните Поршета, и много други изобретения в автомобилостроенето той трябва да има паметник в родния си град...Жалко за отношението им към геният доктор Ф.Порше
1
1
 
14
 
! Отговори
нямам преди 10 години
А знаете ли, че др. Тито (йосип броз) е механик при Порше?! :)))) *а си мамата целия комунизъм:))))