Golf навърши 40

Над 30 млн. автомобила от този модел са реализирани на пазарите
28 мар 2014 17:18,
7
Golf навърши 40
Първите шест поколения на Golf . Снимка: Volkswagen

Най-популярният и най-продаван автомобил в Европа - VW Golf, празнува своя 40-годишен юбилей през тази година. Моделът излиза на пазара за първи път през 1974 година, има 7 поколения и е продаден в над 30 млн. екземпляра.

Пускането на първото поколение Golf се определя като революционна стъпка за марката, тъй като от модел със заднопоставен двигател с въздушно охлаждане и задвижване към задните колела - какъвто е Beetle, Volkswagen преминава към напълно нова концепция - предноразположен двигател с водно охлаждане и предно предаване.

Моделът, кръстен на атлантическото топлото течение Гълфстрийм, излиза на пазара във време, в което цените на бензина вървят стремглаво нагоре, а западните икономики са в криза. Това дава на малкия икономичен модел силен старт на пазара, като популярността му в цял свят продължава да расте.

През 1983 година се появява VW Golf II, който се произвежда до 1991 г. Втората генерация е еволюция на първата, като при нея се появяват системи като ABS и задвижване на четирите колела.

Третото поколение на Golf се произвежда между 1991 и 1997 година. Този модел внася в гамата редица нови технологии за пасивна и активна безопасност, сред които въздушна възглавница. Именно тук се появява и първият TDI двигател.

През 1997 година излиза VW Golf IV. Той представя нов дизайн, който постепенно се интегрира в цялата гама от модели на марката. При Golf IV се появяват за първи път системата ESC и скоростна кутия с два съединителя.

Следващото поколение - Golf V, излиза през 2003 година и се произвежда до 2008 г. Това е първият Golf с лазерно заварена конструкция, която доставя с 35% по-голяма степен на усукване на купето. Тук за първи път се появява и версия BlueMotion.

Предпоследното поколение на Golf излиза през 2008 година и до голяма степен е базирано на Golf V. Въпреки критиките, че това не е напълно нов модел, Golf VI има с какво ново да се похвали - максимални 5 звезди при краш-тестовете на EuroNCAP и широко навлизане на бензинови TSI и дизелови TDI двигатели с директно впръскване на горивото.

Golf навърши 40
Новият VW Golf VII. Снимка: Volkswagen

През 2012 година на пазара излезе VW Golf VII. Той заложи на изцяло нова платформа, която му позволи да бъде едновременно по-голям, по-лек и по-икономичен от своя предшественик. Моделът получи и редица нови системи, които го направиха най-технологичното поколение в историята на колата. А това не остана незабелязано от автомобилния свят, който възнагради германския модел с редица награди, сред които и "Кола на годината в Европа 2013".

Новото поколение на модела се появи и в напълно нови версии, сред които хибридна и напълно електрическа. Ежедневно от поточните линии на Volkswagen излизат по 2000 представителя на Golf.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Еййййй юбилейй преди 10 години
По-здраво от голфо нема еййй. И по-бързо от него нема! Осомено ако е с номер РКххххХХ -(Р)естин (К)оня еййй
4
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
До АнонименА ТИ СИ МЕЧТА ЗА ВСЕКИ ПОТЕН СИЛЯНИН
3
1
 
3
 
! Отговори
ХАХАХА преди 10 години
До ДимчоЕ за такива, като тебе и Мерцедес, и БМВ, и Ферари даже са гадни, а бе всичко дето не можем да имаме е гадно...Хайде мятай се на колелото и у дома!
2
4
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
По-добре селянин-шофьор,отколкото гражданин-монтьор!!!
1
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
голфа Е мечтата на селянина