Уволнения в GM заради мащабната сервизна акция

Вицепрезидент и 15 топ мениджъри бяхa отстранени от постовете им
Обновена: 9 юни 2014 23:12 | 9 юни 2014 23:10,
5
Уволнения в GM заради мащабната сервизна акция
Централата на GM в Детройт, САЩ. Снимка: Ройтерс

Американският концерн General Motors уволни един от вицепрезидентите си и още 15 високопоставени мениджъри заради отзива на повече от 2.6 млн. автомобила през тази година, съобщава Ройтерс.

Според информацията в концерна са знаели от 10 години за проблемите със запалването, които водят до блокиране на въздушните възглавници, но не се взели мерки. Повредата доведе до смъртни случаи, които според данните на GM са 13 на брой, но разследващите твърдят, че става дума за 74 жертви.

Проведеното разследване доказва, че първите сведения за повредата са били получени още през 2004 г., но въпреки това в GM не са предприели нищо. Новият шеф на концерна Мери Бара уволни 15 топ-мениджъри, които са проявили некомпетентност, но отказа да разкрие имената и длъжностите, които са заемали.

Ройтерс обаче успя да се добере имената на част от освободените. Сред тях е вицепрезидентът на GM Майкъл Робинсън, който отговаря на екологичността на автомобилите, генералният директор по безопасността Гай Кент и директорът по изследванията и технологиите за безопасност Кармен Бенавидес.

До момента сервизната акция струва на GM над 1.7 млрд. долара. Освен това предстои представители на концерна да бъдат изслушани от Конгреса на САЩ. Разследването срещу автомобилния производител продължава, като вече са заведени и няколко дела. Заради последното концернът създаде специален фонд за изплащане на компенсации на пострадали при катастрофи с дефектни автомобили на GM.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Браво! Така се прави! Изритват де чантаджиите. Ако беше у нас, щяха да уволнят работниците, а меринджеите щяха да си увеличат заплатите и да си раздадат премии.
3
0
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 9 години
Аму да заповядат в Кривунделово в завода за ...каруци. Марко не го е много еня, ама кат се заинати...
2
5
 
7
 
! Отговори
''Купете с преди 9 години
Американец да ти произведе кола ............НЕКАДЪРНИЦИ!
1
1
 
13
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
ТОЛКОВА Е ТРУДНО ДА СЕ ОСЪДИ КОРПОРАЦИЯ ,ЧЕ СЛУЧАИТЕ КОИТО СА УСПЕШНИ СЕ ПРОДАВАТ КАТО СЦЕНАРИИ ЗА ФИЛМ!МИР НА ДУШИТЕ НА ЖЕРТВИТЕ!