България – новата дестинация на световната автокарта

У нас има 110 компании, работещи в този отрасъл
12 авг 2016 15:22, Екип на Bloomberg
9
България – новата дестинация на световната автокарта
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Производството на части и компоненти за автомобилната промишленост е най-бързоразвиващата се индустрия в българската икономика в момента. Това заяви изпълнителният директор на Automotive Cluster Bulgaria арх. Любомир Станиславов в "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. Към този момент тя съставлява 4% от БВП, спрямо 2% преди няколко години, допълни той.

Въпреки това България все още е на последно място в Източна Европа по развитие на тази индустрия, каза арх. Станиславов. Закъснението при нас е в порядъка на 10 години спрямо страни като Чехия, Унгария и Румъния, добави той.

Най-реалистично е България да се сравнява с Унгария, но безспорен лидер е Словакия, където 60% от икономиката се дължи на автомобилния сектор, заяви арх. Станиславов.

По размер и брой на населението Словакия е съразмерна с  Детройт в САЩ, но в източноевропейската страна се произвеждат повече автомобили, отколкото в Моторния град. 

Радостната новина обаче е, че България вече не изостава от скоростта на развитие на автомобилния сектор в другите източноевропейски страни, каза арх. Станиславов. В България има около 110 компании, работещи в този отрасъл и 90% от тях планират разширяване на дейността си, допълни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,коментиращи!Нещо бъркате!Не става въпрос за производство на коли,а на части за коли - болтове,винтове,скоби.....!
3
1
 
1
 
! Отговори
Уау преди 7 години
Как 10 години разлика от Чехия и Словакия? 200 години е. Колко индустрия има в тия страни, колко деца по училищата..
2
5
 
2
 
! Отговори
къде сме ние преди 7 години
И как се сравняваме с Унгария, те произвеждат японски автомобили от 20 години. Всяко Suzuki което мернете е направено от маджарите. Свалят по 200 000 от конвейра на година.КЪДЕ СМЕ НИЕ, селякоооо...
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние станахме по-зле и от колония вече. Борим се на кой да му работим за без пари и то на наша територия. Да се разпада този ЕС и да си прибират могрантите от гз на географията, щом толкова са им притрябвали.