Белият – любимият цвят за колите на европейците

Колкото е по-малък автомобилът, толкова по-ярък е цветът му
23 фев 2018 21:44,
12
Белият – любимият цвят за колите на европейците
Снимка: Automedia

Всяка година компания BASF Coatings, подразделение на германския химически концерн BASF, публикува книгата "Цветовите тенденции на автомобилите" за 65-те най-популярни цветове на европейския пазар.

И тази година номер 1 сред любимите цветове на автомобилните собственици е белият - 40%. Като цяло, така наречените "ахроматични цветове", сред които влизат още черният, сивият и сребристият, си остават сред най-търсените. Що се отнася до "хроматичните", то популярността на синия и червения е почти еднаква, следвани от кафявия.

"Сивият е цветът на града. Делът му сред автомобилите значително се увеличава в последните години. Отенъците му - от светло сивото до тъмно сивото, осигуряват огромен избор и благодарение на това си извоюваха силни позиции на пазра", коментира Марк Гутяр, шеф на подразделението за автомобилния дизайн на цветовете за страните от EMEA в състава на BASF Coatings.

Белият – любимият цвят за колите на европейците
Снимка: Automedia

Данните от изследването показват, че миналата година около 78% от всички продадени автомобили са били бели, черни, сиви и сребристи. Делът на сивите се е увеличил до 19%. Днес "цветът на града" е достигнал същата популярност като на класическия черен. Това се обяснява най-вече с факта, че в автомобилната индустрия се използват над 100 отенъци на сивия цвят, посочва Гутяр.

Белият – любимият цвят за колите на европейците
Снимка: Automedia

Синият цвят продължава да затвърждава първата си позиция си сред "хроматичните". Общият му дял от 10% остава стабилен. Популярността му обаче значително се увеличава - почти всеки втори автомобил в тази категория, произведен в европейските заводи през 2017 г., е бил боядисан в един от 130-те отенъци на синьото.

Експертите от BASF посочват, че по правило колкото е по-малък автомобилът, толкова по-ярък е цветът му. Освен това, сред собствениците на коли все повече започват да се открояват купувачите на кросоувъри. Белият, черният и сивият цвят са предпочитани и за този сегмент, но червеният, синият и особено кафявият стават все по-популярни.

Повече подобни новини четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БежанецНо ще десетина години. и в Европа черните ще сме повечетоЦ !До 20 години ще сте 12-14%.Може да станете повече в Русия където сега сте 18%.
11
0
 
6
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
Всеки обича бело. ;)
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бял мерцедес ме преследва в живота...
9
1
 
6
 
! Отговори
Бежанец преди 6 години
Расисти! Европейците са расисти. Защо не казвате че черното е хубаво. Ние като сме черни , какво значи? Че сме хора втора ръка ли? Но ще десетина години. и в Европа черните ще сме повечето. Да видим тогава кой ще харесва бели.
8
0
 
7
 
! Отговори
змей преди 6 години
освен на кокакола и/или някоя банка/застраховател всички служебни автомобили са бяли :))) ... нормално е белият да е "любим" :)))
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи от автомобила. На някои коли просто има цвят който им отива. Червена s класа е отврат, но пък червен sl е красота. Бялото е задължително за кабрио освен ако не е от екзотик клас. На економи клас отиват по-неутрални цветове като сив металик, тъмно син, графит....
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Колко нови коли си купил през живота ти? Цените на боите запо4ват от 500 евро при най евтините коли до 2600 евро при по специалните бои. Средната цена е около 1000 евро за металик. От 10 клиента 6-7 не плащат за тази опция а си избират бялата безплатна боя защото е по лесна за поддръжка.. Драсконите, дори и най малките, си ли4ат много при 4ерната боя..
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ любимият цвят е сребрист металик, а в Турция наистина е белият, но щото там е топло. Кой си смуче темите от пръстите?
4
4
 
3
 
! Отговори
Kak puk ne преди 6 години
Da, byalo- zvyat linejka...
3
0
 
17
 
! Отговори
Дришлио преди 6 години
Лесна е тяхната, нямат кални пътища да им цапат колите, я да дойдат в БГто с тия бели талиги тебе да не излизат от автомивката!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветовете са предпочитани, не любими!
1
3
 
23
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Любим е защото е безплатен. Черния и белия цвят без металик са единствените безплатни цветове при покупка на нова кола.