КамАЗ представи безпилотен... микробус

Руснаците планират машината да излезе на пазара до 2022 г.
15 юни 2018 13:45, Красимир Ангелов
67
КамАЗ представи безпилотен... микробус
Снимкa: КамАЗ

Руският производител на тежкотоварна техника КамАЗ представи своя първи безпилотен модел. Това е електричекият микробус КамАЗ-1221 ШАТЛ, чието серийно производството трябва да стартира през 2021-2022 г.

Проектът по създаването на напълно автономно превозно средство стартира още през 2016 г., като думата ШАТЛ в името на микробуса се разшифрова като "широко адаптивна транспортна логистика". Машината е изцяло лишена от органи за управление, като за всички маневри отговарят електрониката.

Системата получава информация от цял комплекс устройства, които следят за обстановката около превозното средство. В него влизат радари, лидари, сонари и видеокамери. Дължината на микробуса е 4,6 метра, като в него могат да се поберат между 8 и 12 пътници.

Демонстрацията на машината беше проведена в град Казан, като тя измина на собствен ход по-малко от километър при скорост от само 10 км/ч. Създтелите на микробуса са категорични, че на този етап нямат право за по-големи пробези, тъй като в Русия движението на подобни транспортни средства не е регулирано от законодателството по никакъв начин.

Максималната скорост на КамАЗ-1221 ШАТЛ е 110 км/ч. Машината е направена от композитни материали, като разчита на електромотор с мощност от 130 к.с. Батериите са поставени под пода, а шасито е със завиваща задна ос.

От компанията-производител обявиха, че планират серийното производство да стартира до 2022 г., въпреки че превозното средство е напълно завършено и може да се качи на конвейра незабавно. Проблемите обаче са два – липсата на законова уредба за движение на автономни превозни средства, както и на евентуални клиенти, поне към момента.

Още снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм зъл, завистлив, импотентен, булгаристански , соропедаризиран ПРОооооооСТАК.
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хейтърите, когато *** започне да произвежда поне собствен мотоциклет, тогава може да си отваряте човките срещу Русия. Дотогава - ходете през терминал 1 и 2 да берете зарзават в чужбина, или отивайте с влака ХХХ-Бургас, да обслужвате Руснаците по морето. Робски народ сте, ту на турци служите, ту на съветския съюз, сега на евросъюза и американците. Всеки ви ползва, а вие се гордеете с велика *** от едно време...
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Планирали хората...хахахахахахаха
36
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те горките все планират и все нищо.
35
9
 
10
 
! Отговори
Ну погоди преди 5 години
единственото за което ги бива е цистерни за квас....
34
3
 
8
 
! Отговори
КамАсутрА преди 5 години
остава да се намерят и смели хора за пасажери....
33
8
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Те рашките , да вземат да направят един телевизор , за автономните коли има кой да мисли .
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руския Гулаг повечето автомобили са безпилотни...само трябва редовно да им се доставя антифриз !
31
7
 
7
 
! Отговори
Кака Радка преди 5 години
Туй чудо манивела има ли?
30
8
 
4
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
До victimizedБраво , достойна реч на един вдъхновен русский молодец ! От мен да знаеш , мойто момче - от братушките ч-еп за зеле не става ! Понял ?
29
5
 
20
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
ТО и според укрите нямаше как да се построи Кримския мост, ама ей го на. А пък какво метро строят в Санкт Петербург, никъде няма такова по света, ама за нищо не става. А това, че продават оръжие на половината свят, включително държави като Израел и СА, само показва, че последните явно не са се свързали с българските русофобни форумни специалисти, за да им кажат как руснаците за нищо не стават. Важното е да става приказка нали, по няколко стотинки на коментарче....
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помним Бурана как излетя с екипаж а като се върна екипажа го няма ! - западняците и досега се чудят къде избяга екипажа.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на троловете им остана само лиги да пръскат охохохохохохохохоо
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди 30 години руснаците представиха безпилотна совалка БУРАН. Изстреляха я в космоса и я приземиха без екипаж. на западняците им падна ченето.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те скоро започват и производство на коли 9то поколение ! - ще се казват ЖИГУАР.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БРИТАНИЯ ПРЕДСТАВИ БЕЗПИЛОТЕН БРЕКЗИТ
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като се има предвид как карат в русия, този микробус няма да изкара и половин час на пътя преди да бъде ударен или да се удари.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези автомономни автомобили имат бъдеще, но на места където се движат само такива. Както си е написано - транспортна логистика. Автономен транспорт на ток - звучи добре. Обаче по улиците едва ли скоро ще тръгнат такива коли. Пък и се губи тръпката от карането :)
21
2
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Как пък точно Тесла ти е толкова родна? Скачай вън "новия внос " и води глигана, сиреч жена си на море. На мутренски курорт.
20
2
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Безпилотния полет на "Буран" и той ли беше с амерска електроника. В авганистанската дрога добавка завист и П. Рос & тоТИЯ ЛИ слагат?