Бързо, нови застраховки! А кой ще върне парите на клиентите на "Олимпик"?

В противен случай могат да загубят книжките си заради липса на застраховка
Обновена: 16 авг 2018 14:46 | 16 авг 2018 12:15, Камелия Цветанова
148

Над 200 хил. собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък нямат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици.

Още по темата

Клиентите на компанията вече могат да сключват застраховки с друг застраховател, а брокерите съветват това да стане веднага.

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR представителят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и застрахователният брокер Васимир Радулов.

"От 00:00 ч. на 18 август клиентите на "Олимпик" няма да имат валидни застраховки", съобщи Васимир Радулов.

Според Христо Радков действията на Комисията по финансов надзор са неразумни.

"Знае се още от май месец, но никой не е спрял българските шофьори да си сключват застраховките там. Защо никой не е предприел действия?", реторичен бе представителят на Българското обединение на шофьорите.

По думите му, ако сме застраховани в една компания, не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен.

Той обясни, че през 2005-2007 г. застрахователите са имали силно лоби в парламента, затова в момента има високи санкции към водачите без застраховки.

"Може да бъде отнета книжката и автомобилът да се спре от движение", предупреди Радков.

Васимир Радулов посъветва да не залагаме винаги на най-ниската цена.

"Знаем, че "Гражданската отговорност" е задължителна, не търсим качество, но като клиенти също имаме отговорност. Такива неща се случват не само в България. Всеки притежател на полица трябва да следи за нейната валидност", каза още Радулов и предупреди, че темата е с широки социални последствия.

Според Апостол Апостолов, бивш председател на Комисията за Финансов надзор, в конкретния случай с кипърската застрахователна компания "Олимпик", не трябва да се набеждава надзорния орган – КФН, тъй като са изпълнени всички нормативни задължения и обществеността и държавните органи са били уведомени по надлежния ред.

Казусът с "Олимпик" по-скоро поставя въпроса доколко Асоциацията на застрахователните брокери са реагирали адекватно и дали не са продължили да предлагат застрахователни полици от кипърската застрахователна компания на български клиенти и дали са информирали клиентите си за започналите процедури на застрахователя.

Според Апостолов в случая не трябва да се обвинява КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Пият една студена вода потърпевшите. А е редно държавата да осъди ЗК да плати на хората...
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Съдиш ги!
6
0
 
37
 
! Отговори
Логика преди 5 години
За да отвориш сергия искат сто документа , за чуждата фирма обаче - добре дошли ! А с новия мерак какво става ?? Вноски на калпак , а изплащане по доходите ! Ами направете вноската пет процента от доходите ! И щом държавата ни задължава да правим нещо , не е ли редно тя да отговаря ?
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой изобщо ще върне парите от милионите ГО Застраховки, при които не е настъпило произшествие?! Милиони гушкат тия разбойници!
4
1
 
35
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Застраховки за българите?Какво застраховат? Живот? Имущество?Апропо - застраховането - не е ли продавана услуга? Надзорни комисии...какво надзирават?Натрупванията по собствените им сметки ли?
3
0
 
50
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Прокуратурата да подкарва КФН. То не може само заплати да вземаш Така си траеха и за КТБ. Обадиха се чак като шефката им си изтегли парите
2
4
 
23
 
! Отговори
:) преди 5 години
в Германия бях сключил договор за ток с Flexstrom и там се предплащаше годината и накрая има изравняване. Фирмата фалира седмица след като им предплатих 900 евро. и тва беше. пих студена вода :)
1
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да разясни какво се случва, ако не съм известен, че компанията, към която съм застрахован е фалирала? Не съм длъжен да гледам новини и да чета вестници или търговския регистър (ахахахах), нали?