Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове

До 6 месеца шофьорите ще трябва да извадят новите лични карти
384
Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове
Снимка: Булфото, архив

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни - измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.

Още по темата
Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е пуснат за обществено обсъждане, съобщава в. "Сега". В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.

Всеки притежател на МПС в половингодишен срок трябва да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с „лична карта“, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.
 
Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде. Статистиката сочи, че всяка година у нас се регистрират около 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще трябва да се снабдят с „лична карта“.

Разходите съвсем не свършват дотук.
 
Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще трябва да губим повече време в бумащина отколкото в шофиране....Пълен абсурд.Смотана държава, която само краде!
215
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че е крайно време да изметем тези крадци....Само измислят нови глупости за да прибират едни пари, без да има нещо смислено насреща.
214
0
 
26
 
! Отговори
х преди 4 години
Ето тука, вече границата ще прелее :)
213
0
 
23
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
Пак си търсят повод, за да цокат от бедните хорица. Явно на държавата и трябват още пари за крадене.
212
0
 
6
 
! Отговори
Енчо преди 4 години
Имам чувство че сам се родил на ул.Курбелщрасе не в Държава.
211
1
 
29
 
! Отговори
това вече преди 4 години
наистина не се търпи!А ве еййй-управляващи и хрантутници от НС:кога ще направите паспорти на десетките и стотици милиони лв. изчезнали в джобове на ненаситни далавераджии?Например на тези от КТБ,от калпавата и престъпна приватизация,от еврофондове по разл.програми и т.н.Това ли сега ви е проблема и болката?На кой не му се притежава и кара нова кола?Ама у нас могат да си го позволят само тези дето влачиха от общото!
210
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен самолети,дебелата синя каска каза,че и кораби ще купуват.
209
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната врътка за да ни изсмучат малкото останали парички. Ама нормално, тия изтребители няма да се платят сами. Като сме прос.ти, ще плащаме. А иначе новите измишльотини няма да направят пътищата по-безопасни, може би по-празни, защото голяма част от хората просто няма да могат да си позволят кола. Но тия с джиповете ще продължат да си минават на червено и да бичат с 200км/ч и никой да не им казва копче. Продължавайте да не протестирате.
208
2
 
31
 
! Отговори
- преди 4 години
Абе закривайте вече тази пародия на държава!
207
1
 
20
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Борисов , твой фен съм , но си озапти ***. Уж малките камъчета ще ти обърнат колата.Ако нямате работа в НС , събирайте се на 3 месеца , вместо да тормозите народа с простотии. Къде другаде го има това ?.При Живков имаше свобода.
206
1
 
19
 
! Отговори
мноууу преди 4 години
И какво по обстойно ще и проверяват на нова кола ?? или на видимо нова??А то ан шведите опелите и фордовете .. се вижда от километър какви са коч ини. И като иска държавата - нека паспорта и първоначалното записване да е безплатно. Как ще проверят съединител? Бутала ?проблема е в задкормилното устройствоКифла с чисто нова кола може такава салата да направи..както и неграмотните шведи/ електорат/ с купени книжкиВинетутска работа!! В книгата винету-пише ли нещо за коли??
205
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В ПОЛИТИКАТА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ - ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ НОВИ И КАДЪРНИ ХОРА ДА ВЛЯЗАТ !
204
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 4 години
до 211 - и по кой ще ударят, по бай Иван, дето има Лада или Москвич и ходи най - много на 10 км с него до близкото село, и който и да иска повече от 70-80 км /ч няма как да вдигне :)За сметка на това, мутрите с чисто нови коли, които без съмнение ще минат през подобен преглед ще си пердашат с по 200 км/ч, ще правят безумни изпреварвания и не дай си боже да им засечеш пътя или да изпреварваш преди тях в лявата лента - боя ти е в кърпа вързан !Това ли ще намали катастрофите.... такъв !
203
2
 
13
 
! Отговори
айде стига преди 4 години
Виждам как някоя мутра си търси определен модел кола и казва на хакера. Виж искам да е на 5оо км., да са му сменени частите и т.н. и ония влиза в базата данни и му казва - паркиран е пред бл.????
202
1
 
34
 
! Отговори
Илия Варна преди 4 години
Тази изстадала държава вече 30 години продължава да се управлява от бивши партийни секретари, комсомолски активисти и доносници на д.с. Те не могат да работят, научени са само да паразитират. За това постоянно измислят нови начини да съдират кожата на хората.
201
0
 
26
 
! Отговори
BG преди 4 години
Значи, вместо на един, ще ходим на ... 2 технически прегледа :) и ко е му е новото ?! Просто още чиновници на държавна хранилка !Само да попитам - това как ще намали катастрофите и джигитите или мутрите с БМВ -та ?!?!
200
3
 
32
 
! Отговори
aaa преди 4 години
Изро.ди алчни ,долни ,ненаситни ,продължавайте с безумията си и най-накрая ще събудите дълбоко заспалия български народ и тогава жална ви майка...
199
19
 
4
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Народа питаш дали спи? Ти спиш още по-лощото е че си ***. Очевидно опасни таралясници всеки ден излизат по улици и въвеждането на този преглед е едно то малкото смислени неща които този парламент прави. Който не може да си позволи да има безопасна кола на еко стандартите може да ползва транспорт, споделено пътуване, такси, влак и тн... Кола на пътя само в техническо изправно състояние и отговаряща на стандартите.
198
0
 
22
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
А магистралките и пътищата ще имат ли паспорти, та да се вписва по колко пъти са ремонтирани?
197
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За личните карти ще искат и акт за раждане на автомобила,къде да го изкарам и колко да платя