Дават 6200 евро при покупка на е-кола и замяна със стара

400 млн. има за опазване на чистотата на въздуха за следващия програмен период
161
Дават 6200 евро при покупка на е-кола и замяна със стара
Снимка: БГНЕС

Закупуването на нов електрически автомобил ще може да се дофинансира с 6200 евро при извеждане от експлоатация на стар. Това ще става по Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен
период, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в Горна Оряховица.

Той уточни, че в плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили. От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване, предаде БТА.

За следващия програмен период има предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти.

Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините по отношение на качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват по ПУДООС, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Той прогнозира, че средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет идната седмица.

В Горна Оряховица министър Сандов, заедно с кмета Добромир Добрев и директора на РИОСВ Цонка Христова, обяви за защитени три вековни дървета. Трите ясена се намират на ул. "Свети Княз Борис Първи", възрастта им е над 120 години, а обиколките на стволовете са около четири метра, според Регионалната екоинспекция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като са толкова добри ел колите, защо държавата ги финансира? Ако бяха толкова добри инвестотирите щяха да инвестират в ел коли и цената им да пада. Но никой не инвестира?
32
6
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
За производството на батериите на една ел.бричка , се замърсява околната среда, колкото един дизел за целия си живот-10-15г. Не коментирам цените на въпросните :)
31
1
 
14
 
! Отговори
Сиромахчето преди 2 години
Като искате да си купим електромобили ни оставете ние да ги платим тези 6200 евро, а вие платете разликата до цялата сума на колата.
30
2
 
13
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
хахахаххахаха , е много дават....вижте цените на въпросните ел.талиги и си сметнете колко ше се вътрите :) хахахаххахахаха
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХА да бе верно. При тия цени на тока само ще си я гледам. Като ти струва 500лв/месец за да я зареждаш и на едно зареждане едвам минаваш 150км в София щото задръствания баце и ще видим ние колко е полезно да се карат елетрички.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у наше село кога ще ни направят зарядни станции?????
27
13
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До Анонимен 29 : Иска ти се нали? Ама нямаааааааааа :) Ще стане обратното - автоматизация и роботизация. Защото роботите не ползват болнични, не излизат от работа, не мрънкат и не искат да им се вдигне заплатата. Така че хващай ти мотиката и я дръж докато не те сменят с робот.
26
0
 
12
 
! Отговори
представям си преди 2 години
А удължители за зареждане през балкона ще дават ли? ;))))
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, програмистите- наясно ли сте, че хай-тек цивилизацията отива у ряката? Намирайте си по-бързо мотики да копате, щото това е бъдещето ви- нито ще има пари за роботизация, нито държавните или индустриалните системи ще издържат дълго на натиска на конфликтите и екологичните проблеми.
24
2
 
8
 
! Отговори
aaa преди 2 години
аз разбрах следното - опазването на въздуха бла бла бла. Наши общини които слушкат ще ги обзаведем с електрички и ще направим едни комисионни от вносителя за постигнати добри резултати. А вие чакайте субсидиики за електричка
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки да опъва кабели през балкона към улицата където му е паркиран електромобила...
22
0
 
7
 
! Отговори
Програмата преди 2 години
Ще действа само при закупуване на определени марки коли, които са доказали своята ефективност и европолезност.
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките зелени кра.туни имат ли си представа колко еко са тези електромобили?!?!?Първо знаят ли как се добива кобалтът, основна част от батериите? Чрез робска експлоатация дори на деца! Вие стимулирате това, трябва да ви е ясно! Второ знаете ли колко вреди емисии се отделят при производството на батериите? А при рециклирането им? Трето знаете ли колко токсични елементи се съдържат? Четвърто тока с който зареждате електричките колко е чист според вас? Пето.. Шесто...нямам място да изброя всичко
20
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Човека рекетирал бизнеси и общини се пеняви нещо , това ли е промяната , заради зеления фашизъм много неща ще ни излезнат много скъпо
19
1
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
засега ще си карам бензиновата. Като направи пет годинки така или иначе ще я сменям. Ако до тогава са подобрили технологията на електричките ще си взема такава разбира се, но сега с този нисък пробег и проблеми с батериите - няма смисъл.
18
2
 
6
 
! Отговори
те ти преди 2 години
дават нам ко си ама от твойте, а колко ти вземат?
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 бона при условие че един електрокар чиято годност на батерията е максимум 5 години и е за боклу... ка и струва 70 бона едва ли някой ще се възползва те затова ги дават защото никой няма да ги вземе
16
4
 
21
 
! Отговори
Въпросителен преди 2 години
Що за глупости? Как ще я зареждат хората тази ел-кола по панелките? Или пак ще се финансират богатите, които разполагат с къщи и гаражи? Нов ел автомобил е поне 40х евро. И да ми опрости 6х, от къде да взема остатъка???
15
8
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 16 : Това ти е проблема, драги - такива като теб много, и им трябват такива като мен да им купуват продукцията. А твой проблем си е дали ще си ядеш сам, или ще ми вземеш парите. Или ще ги дам на някой друг, за мен няма разлика.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво ми слагаш минус, бе? направихте софия на нищо , нагъчкахте блокове един до друг, да си правят хората здрасти през балконите, прахоляк и шум от багери и камиони денонощно... тайно се отсичат дърветата и дори да подадеш сигнал, в общината се правят на ударени. ау, защо ни е после толкова мръсен въздухът? защото нямате наяждане, затова.