Съвети: Как да общуваме с пътни полицаи?

Не трябва да им казвате какво работите
17 юли 2022 18:56, Нели Христова
69
Съвети: Как да общуваме с пътни полицаи?
Снимка: БГНЕС

Едва ли има шофьор, който като го спрат за проверка на пътя, да не е чувал прословутия въпрос на катаджиите: Сега, какво правим? Има обаче и други, меко казано, странни въпроси, сред които могат да ви попитат също така: А вие какво работите? На пръв поглед е напълно безобиден въпрос, на който може да се отговори честно. Но опитните полицаи много добре знаят какво питат, а често проверяваният не разбира целта. Задавайки точно този въпрос, полицаят не се опитва просто да поддържа приятелски разговор. Напротив, поведението му подсказва, че иска да разбере какъв човек е пред него. Както показва практиката, такива въпроси и верни отговори на тях, често носят проблеми на шофьорите. За да ги избегнете, по-добре е да се въздържате от директен отговор, или да се опитате по някакъв начин да се измъкнете от него, защото в това няма нищо незаконно.

Препатили хора препоръчват да не се посочва точно къде работи шофьорът, спрян от полицията. По този начин служителят на закона няма да има ясна представа за социалното положение на водача. Добър пример е да отговорите на пътния полицай, че сте например: охранител, механик, водопроводчик или каквото измислите в този дух. Стига да приличате на такъв. И няма нужда да ругаете, пишат от Automedia.

Ако водачът се чувства спокоен и уверен, когато общува с катаджията, може да му каже, че е... безработен. Така полицаят разбира, че няма да „заработи“ допълнително. Поради тази причина, ако действително е извършено по-леко нарушение, проверяващият може да реши да ви се размине само с устно предупреждение и съвети.

Ако кажете на полицая какво работите и това предполага добро финансово състояние, тогава рискувате да не избегнете глоба. Не са редки случаите, когато по-откровените шофьори, които демонстрират парични възможности, веднага да бъдат „натиснати“ за подкуп. Водачите от своя страна се съгласяват, за да се отърват бързо от „досадника“ и след това да се заемат със собствения си бизнес. Този начин на корупция е често срещан.

„Опипващи“ въпроси от полицаите могат да бъдат и в посока: Имате ли неплатени глоби? Защото може да се провери. И ако шофьорът поддаде, ето отново „база за разговор“ в посока подкуп. Като цяло трябва да се има предвид, че опитните полицаи имат много въпроси в арсенала, които им позволяват да оценят напълно водача, за да вземат впоследствие решение за по-нататъшни действия.

Предвид всичко казано по-горе, най-добре е когато ви спрат на пътя, да общувате с полицията като спазвате дистанция. Не разкривайте подробности от личния си живот и не разкривайте финансовото си състояние. Давайте минимум информация за себе си и... говорете учтиво с пътните полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
11
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Значиии, царе сте да измисляте начини за настройване на хората едни против друг. По какви ли не показатели го правите- религиозни, работещи-безработни-пенсионери, пушачи-непушачи и прочее. Сега измислихте да настройвате хората против полицаите. Аз пък приветствам това, че напоследък са навсякъде. Има *** които е време тя бъдат респектирани. И нали разбирате, че ако полицаят реши ще разбере къде точно работите. Спрете да баламасвате и настройвате хората и да им давате *** съвети.
27
2
 
5
 
! Отговори
каква е причината за преди 1 година
тази статия. много ми е интересно да разбера, настройване на БГ шофьорите срещу КАТ? или просто превод от Automedia? @ *** Христова, може ли препратка към оригиналната статия?
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете му, че работите като прокурор и сте дупеее и гаааащщи с Гешев и изобщо няма да ви провери!
25
4
 
8
 
! Отговори
Моля преди 1 година
АЗ пък предпочитам да му кажа какво работа и е дохода ми та да мина с двайсетачка или педесетолевка та да се отърва от глоба, разкарване неколкократно до КАТ и т.н. Забелязвам, че катаджиите като че ли нарочно се *** с шофьорите като им споменават, ама ще ти взема талона, ще трябва да се разкарваш до КАТ т.н.
24
0
 
8
 
! Отговори
Slayter преди 1 година
Карам личен Пасат 98 година със забележки по външния вид, но иначе е брутално поддържан с чисто нови гуми. Виждам каква е разликата като карам аудито на шефа и когато карам моята.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22. Точно такива *** като теб са най-спирани. Каращи някой коптор като Дачия, Киа, Тойота, но нов "купен" на смукинг, лизинг. Живееш в огромна заблуда палят.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновено започвам да отг на Шведски. Винаги върши работа...
21
1
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Кой изобщо те пита и защо си отговаряш сам на незададени въпроси? Усещаш ли колко си несъществен, а може би и ненужен. Карай си там, каквото имаш да караш, и не ни занимавай с пониженото си либидо.
20
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са ме спирали сигурно от 10 години. Карам винаги нов автомобил на не повече от 2-3 години. Интелигентен човек със златен талон, на който единственото му провинение е, че кара бързо, но глоби няма. Спират предимно бедняците, мислещи се за велики в 15+ годиншни немски бараки, които мислят за скъпи, а струват колкото каското на нов такъв модел.
19
3
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 година
Шофирам от 1999-та г.Имам два фиша за забравени фарове.Имам над 300 000 км.Оранжев талон.Спазвам си ограниченията и никога не съм се качвал пиян на МПС.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нужно е да имаш Точно това не трябва да имаш. Не се ли сещаш, че това е в основата на българската прокоба. Защо изобщо трябва да пускаш нещо на земята е някакъв абсурд. Тия полицаи трябва да гарантират безопасност и безпроблемност, а не самите те да стават проблем.
17
3
 
9
 
! Отговори
До 3 Анонимен преди 1 година
И в миг половината коли, само от тоя в София, са вече съмнителни :))) а индивидите вътре още повече, заради новата мода, да пускат грозни и гн.усни бради до пъпа.
16
0
 
27
 
! Отговори
дедо ви преди 1 година
Не позволявам никаква корупция,ако съм сгафил Ок плащам си глобата и това е. Общество с корупция загива и изчезва без никакви шансове.Уви това е бъдещето на тая територия!
15
13
 
3
 
! Отговори
Нужно е да имаш преди 1 година
зелени банкноти(Алеко Константинов разбира се).Повикваш катаджията настрана,да е извън обхвата на камери,изпускаш 3 бр.Алеко,извръщаш се настрани,нищо не виждаш и не разбираш.Но трябва да се надяваш,че си попаднал на стар възпитаник на системата,а не на някое идеалистче с промит мозък,което ще те олепи за подкуп.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Катажиите са най ниската каста в обществото крайно време е да започнат да ги погребват извън гробищата както са правили с колежките им магистралки
13
0
 
13
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Винаги им казвам че съм баровец и не рабоя за никого. И те ми вярват ,като гледат автомобила ми за 2 хил лв!
12
0
 
9
 
! Отговори
Нора преди 1 година
Ха сега,кво прайм?Същото , от десетилетия,пълним джобовете не само на пътните полицаи,но и на класната полиция!Нима Семерджиев не е продукт на политическата ни система и работещо момче за родната полиция?За да получиш,трябва да дадеш! Във всеки град,село и столица,чадърите правят обилна сянка и хладна,доходна дейност на доста индивиди.Успехи със СТОП палката,до кога?
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая статийка илюстрира какъв е проблемът с мисленето на българина и защо не може да смели израза "нулева корупция". И затова ще умираме на халос.
10
2
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
До АнонименТеб не те е боляла май главата скоро .
9
12
 
3
 
! Отговори
Чаво преди 1 година
Пълни глупости .Нали на акта пише какво работите .