Каква информация могат да ви дадат автомобилните гуми?

Обновена: 24 окт 2023 14:47 | 24 окт 2023 14:42, Александър Попов
Каква информация могат да ви дадат автомобилните гуми?
Снимка: freepik.com

Когато говорим за гуми, има технически символи и термини, които могат да създадат трудности, ако не сте достатъчно добре запознати с тях. Те ще ви дадат полезна информация за гумите ви и как да се грижите за тях.

В статията ще ви дадем яснота какво означават някои елементи, които ще ви служат като компас, когато става въпрос за вашите гуми.

Маркировка на гумите

На страничната стена на гумите има маркировка с поредица от цифри и букви. Тя съдържа информация относно размери, възможното натоварване и скоростта, за които са предназначени.

Нека ви го обясним и по-подробно. За пример могат да служат зимните гуми Uniroyal Winter Expert с маркировка 195/65 R15 91H, които ще откриете в Гуми Диана:

  • 195 - отнася се за ширината на гумата в милиметри;
  • 65 -  съотношението на височина и ширина на гумата. По-високият процент означава по-добър комфорт при пътуване;
  • R - показва, че гумата е радиална, т.е. че е съставена от пластове, разположени на 90° по отношение на посоката на движение;
  • 15 - показва диаметъра на колелото в инчове;
  • 91 - съответства на максималното натоварване, което гумата може да издържи. Индекс на натоварване 99 означава, че гумата ще понесе товар до 615 кг.
  • T - последната буква от маркировката показва максималната скорост, за която е одобрена гумата. Код за скорост T показва максимална скорост от 190 км/ч.

Какъв е индексът на натоварване

Индексът на натоварване съответства на максималните килограми, което една гума може да издържи. Те трябва да бъдат равни или по-малко от записаните в регистрационния документ на автомобила, но никога повече.

Какви са всички кодове за скорост

Както казахме и по-рано, този код показва максималната скорост, за която е одобрена гумата. За целта трябва да се гледа последната буква в маркировката.

Има различни кодове за скоростта, нека ги разгледаме в таблицата:


*Информацията е от Wikipedia

Има обаче някои основни правила, които трябва да спазвате:

  • Индексът на скоростта на гумата може да бъде по-нисък от посочения в ръководството към колата;
  • Можете да използваме гуми с по-висок индекс;
  • В случай на зимни гуми можете да имате гуми с индекс на скоростта с 1 буква по-нисък (и не по-нисък от индекс Q) в сравнение с летните гуми. Например ако кодът е W, ще можете да монтирате гуми с индекс V, но не и с H.


Какво означава терминът M+S?

Маркировката M+S идва от английски език -  Mud+Snow, в превод това е кал+сняг. Използва се, за да покаже, че гумите са одобрени за движение през зимния сезон и е призната във всички европейски страни.

За да получи тази маркировка, една гума трябва да има специфични характеристики на протектора.

Символът със снежинката е въведен през 1999 г., като се поставя само на гуми, които са преминали определени тестове за зимни условия.

Кога да смените гумите?

По закон минималната дълбочина на протектора не трябва да е по-малка от 1,6 мм, а за зимни гуми - 4 мм. Според специалисти по гумите е добре да сменяте гумите си, когато достигнат дълбочина от 3 мм.  

В случай че не сте сигурни кога да смените гумите си и с какви, обърнете съм професионалистите от Гуми Диана. Те ще ви дадат правилен съвет и ще ви съдействат при избора и поставянето на гуми.

Как да проверите дълбочината на протектора?

Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите колата на равно място. За проверка на предните гуми е препоръчително да завъртите волана на 45°, за да имате по-добра видимост.

Можете да проверите износването по три начина:

  • Индикатор за износване (TWI) -  всички гуми са оборудвани с индикатор за износване на протектора. Те имат странична маркировка с лого или думата TWI. Когато гумите достигнат нивото на индикатора, време е за смяна. Обърнете внимание дали самото износване е равномерно.
  • Протектомер - този инструмент ви позволява прецизно да измерите дълбочината на протектора във всяка точка от гумите ви.

Ако не можете да измерите дълбочината на протектора си, доверете се на специалистите от Гуми Диана, които разполагат с нужната апаратура.

Но не само дълбочината на протектора е от значение за вашата безопасност, но и качеството на гумите. Когато говорим за зимни гуми, пример за добро качество и ефективност са гумите Uniroyal и серията им WinterExpert. Те осигуряват сигурно сцепление и стабилност на колата, намалявайки аквапланинга при заснежен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase