20-30% е скокът при цените на колите втора ръка и обслужването им

Експерт: Поскъпването е драстично, трябва да се ударят спирачки
8 яну 2024 10:43, Анисия Иванова
137

В годините след пандемията старите автомобили са поскъпнали с 20-30%. Сред причините за това е, че търсенето на употребявани автомобили е по-голямо от предлагането.

"Забелязва се и драстично увеличение на услугите към автотърговците. Не самият автомобил като себестойност, но има едно драстично увеличение на услуги спрямо самото обслужване на автомобила, преди да се пусне той в продажба. Боядисване на определени детайли - ако те са ползвали услуга на цена 150 лв., сега боядисването на детайл отива на цена 250 лв. Не знам на какво се дължи това рязко покачване на цените, но определено там трябва да се ударят спирачки, защото ще доведе до лавинообразно повишаване на цените на употребявани автомобили", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на вносителите на автомобили Цветелина Цанева в студиото на "България сутрин".

По нейни думи много хора от българското общество не поддържат достатъчно добре автомобилите си. Често забравяме техническите прегледи, а контролът там е много занижен. Разбира се, това е пряко свързано с доходите на гражданите и това какви автомобили можем да си позволим.

"Минималната работна заплата е малко над 900 лева, но вие си представете колко е издръжката на едно семейство и ако вноската за един автомобил е 600-700 или 1000 лв. на месец, колко трябва да е заплатата на един човек, за да си купи нов автомобил. Отделно в Европа новите автомобили вече от 500-600 евро на месец отиват към вноски на 1000 евро месец, тези суми представляват заплатата на масовия български гражданин", разясни Цанева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че не трябва да наричаме един автомобил "стар" веднага след като чуем, че той е употребяван, тъй като кола, която е използвана повече от 6 месеца, официално се води употребявана. Реално нейното качество все още е добро.

Цанева отбеляза и добрата тенденция да се повишава броят на електрическите автомобили в по-големите градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На низшите форми на живот не се полага да ползват постиженията на цивилизацията, какъвто е автомобила. Чобаните трябва да ходят пеша или да се возят в градският транспорт. И да си знаят мястото
65
2
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 3 месеца
Ами не е професия. Сори, но единственото, което се изисква за това е да можеш да пазиш равновесие. Това, че си пълен провал в живота, се сърди на себе си и на провалените ти родители. Това са професии, които може да ги вършат от 12 годишни лапета до 100 годишни старци. Мога да взема и афганистанец да ги върши за 2 долара на ден и не виждам какви умения и знания развиваш като ги извършваш, както и каква стойност придаваш на себе си и обществото.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата трябва да вдигне заплатите и да намали цените за да имаме пари да купуваме ефтинко и да се кефиме на живота.
63
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В моето семейство всички караме електрически автомобили, и всички мои познати и приятели карат електрически автомобили, аз не познавам никой който кара бензин или дизиел.
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата трябва да въведе ограничение до колко стари и до какъв километраж коли могат да се внасят в България, ... в противен случай алчни, прости селяни под формата на авто-търговци и купувачи, вече ни превърнаха в автоморгата на Европа.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БМВ вече не може да произвежа. На сайта им може да се види, спрян е култовия модел М5 не може вече да се купи, а от цялата серия 5 са останали само електрички по 100 хиляди евро и две мизерни бензинови конфигурации с двигатели като на Дачия. Вече няма материали, няма алуминий, енергията скъпа. Да правим скъпи електрички, тях така и така никой не може да ги купи на тези цени.
60
0
 
15
 
! Отговори
Боми Ауто преди 3 месеца
Пазара е пренаситен, сулю и пулю започна да вкарва трошки в бг , някоои обяви в карс.бг стоят от повече от година и смъкват цената, но пак нокой не купува
59
2
 
4
 
! Отговори
няма нови преди 3 месеца
BMW уволни 700 работници. В някои страни от ЕС дилърите на BMW съкратиха служителите си наполовина.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Антирекорд 2022г - произведени 9.3 милиона автомобили, най-ниското ниво, както през 1993 когато са произведени 9.2 милиона. Нормално в ЕС се произвеждат около 14 милиона автомобила годишно.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както казах, ако си разносвач на пици или бакшиш, ти трябва, но това така или иначе не е професия.-----Както казах, глупаво е да се изказваш по въпроси, за които имаш ограничено знание и опит.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Zeekr 007 - 2.6 секунди ускорение до 100 км/ч, цена 44 хиляди долара, обурудване както в немска кола лукс класа от порядъка на 120 хил долара.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някои коли втора ръка на 3-5 години запазени скоро могат да струват повече и от нова. Автомобилната промишленост в Европа вече не може да произвежда, няма материали, чипове, няма енергия за завосите, все по-малко произвеждат, цели серии се закриват.
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тие автоджамбази с тези безумни цени на таратайките втора/трета/пета ръка ме принудиха да си купя нов автомобил от магазина. Само преди 3-4 години никога не бих си помислил, че ще предпочета нова кола, спрямо 5-6 годишна такава. Ами то разликата в цената не е голяма вече, с малко пазарлък. Карайте си строшляците и им пълнете гушите като за последно.
53
2
 
6
 
! Отговори
3254362 преди 3 месеца
И да - аз съм софтуерен инженер, макар да не ми е точно такава позицията и заплатата да не ми е 20К, честно казано това е доста висока заплата и съм далеч от нея. Но и да я взимам - ще си купя нов автомобил само по една причина, а именно по-голяма сигурност за мен и семейството ми. И няма да имам втори ;)
52
1
 
6
 
! Отговори
ше преди 3 месеца
Цените ще падат, особенно на втора ръка в БГ.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За ****ьо кола втора ръка е кола на 300 000 км, под 300 000 я брои за нова. Това само в БГ го има, може би в Африка също.
50
5
 
5
 
! Отговори
3254362 преди 3 месеца
Едно от недоразуменията е, че в семейство, което има базови доходи, всеки има личен автомобил. Това трябва да се спре и хората сами да се осъзнаят. Не трябва да имаме по 2 коли, не трябва да имаме по 3-4 имота. Това са огромни разходи.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ще кажете за рикша. Може да взема няколко за таксита в центъра на София. Почти без замърсяване и малко емисии не изгорели газове. Метан малко и въглероден двуокис .
48
0
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 3 месеца
Синди колко точно си описало жалкото си съществуване ХАХАХАААА
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"а 120к лв.. Чисто нова. В момента дилърът я купи прещастлив за 105к.. Едва 15к обезценяване" да, но е редно да смебтеш и инфлацията... Сега съшият модел, нов, ше е поне 150-160 000 лева.