Украйна може и да е във война, но продажбата на скъпи коли процъфтява

Броят на продадените модели на Tesla се е увеличил 10 пъти
29 фев 2024 14:22, Нели Христова
160
Украйна може и да е във война, но продажбата на скъпи коли процъфтява

През миналата година в Украйна са регистрирани рекордни продажби на луксозни автомобили. Някои премиум марки попадат в топ 10 на най-продаваните коли, което не се е случвало и преди войната с Русия. А броят на продадените модели на Tesla се е увеличил 10 пъти спрямо 2021 г., съобщава изданието strana.best.

Подобен бум в търсенето на скъпи автомобили в една воюваща държава на пръв поглед изглежда много странно, но си има логично обяснение. Според Министерството на икономиката средната цена на автомобилите, внесени от чужбина през 2023 г., се е увеличила с 20% - до 1,56 милиона гривни (74 000 лена), като това се дължи на потока от премиум-автомобили.

Дори в момента, въпреки блокадата, на украинско-полската граница са подредени автовози с коли на Mercedes и BMW, които чакат да влязат в страната. По данни на компанията Autoconsulting продажбите на BMW са се увеличили в сравнение с 2021 г. от 2962 единици на 4263, тоест 1,5 пъти. Баварската марка заема пето място сред колите, продавани в Украйна.

Продажбите на Mercedes (2601 през 2023 г. срещу 2987 през 2021 г.) и Lexus (1892 през 2023 г. срещу 1858 през 2021 г.) формално не са се променили много. Но всъщност, като се има предвид, че милиони хора са напуснали чужбина и значителна част от територията на страната е завзета от Русия, дори тези цифри са сериозно увеличение. В същото време през миналата година Mercedes зае 7-мо място сред най-продаваните автомобили в Украйна (през 2021 г. беше едва 13-ти).

Причините за бума са няколко. Какви са те четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама дайте да дадемЕ!
104
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите на САЩ все за нещо трябва да се харчат. Като наближи ляото, евробалъците ще купят и няколко вили и яхти на украинците.
103
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пращането на безотчетни средства и голямото крадене от тези фондове, логично води до това.
102
0
 
34
 
! Отговори
Па този преди 2 месеца
Голямо крадене пада и там. Войната е извинение, в 2/3 от Украйна няма нищо.
101
0
 
30
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 2 месеца
До БЪЛГАРИН Сигурно има, но ние помощи за Москва не сме пращали. Изброените автомобили сигурно струват повече от даденото от нас! Да ги продадат вместо зеления да проси като гном !!!!
100
1
 
9
 
! Отговори
Джо преди 2 месеца
Заминавайте да си купите .
99
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се налива в бездънна каца, това е резултатът. Ама, евроатлантиците са упорити, много искат да я напълнят. догоре, напук на Путин. Ами, да видим........
98
3
 
34
 
! Отговори
Гого преди 2 месеца
Не е във война, защото не е обявила такава. Факт.Има СВО в източната й част.
97
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българина е бона к. А те са тарикати.
96
2
 
35
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
А в БГ-то все още няма война, но българина все по-трудно си плаща сметките. Но няма проблем. Пращайте помощи за украйна.
95
11
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 месеца
А в Москва няма скъпи коли, всичко отива за фронта?
94
4
 
36
 
! Отговори
долу ес преди 2 месеца
за да видят разликата между СВО и война, да им покажат снимките в скапания ЕП и снимки от Газа!!!!
93
2
 
48
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
- Както Кирил Петков ни посъветва преди време - отделете една-две ваши заплати и ги дарете в помощ на украинците...
92
3
 
47
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Той Путин отдавна им разправя, че това е СВО, обаче афроатлантиците се тръшкат, не това е война. Ако беше война щеше да е като в ивицата Газа както правят израелските военни, трепане наред без значение мъже, жени, деца и събаряне на жилищни сгради. Путин досега не е съборили нито един мост над река Днепър.?! Все едно той ги е строил тия мостове. Не дава болче да падне от тия мостове.
91
0
 
47
 
! Отговори
ПРАВЕДЕН преди 2 месеца
Аааа, ама то оставаше това продажно и крадливо племе да не се възползва от баламурниците от ЕС и САЩ (визирам обикновените хора - раята). Що милиарди потъват там, нищо че в БГ събираме капачки за ковьози и линейки, а пенсионерите са по кофите за ***. Колко скандала гръмнаха и покрай зеленски и приближените му...как ходят на запад по луксозни молове, купуват си имоти, яхти....да са живи и здрави ей такива балами като нас.
90
1
 
38
 
! Отговори
долу ес преди 2 месеца
искам Джамбаски и Слабаков, особено втория, при дебата в ЕП за помощта на Украйна да раздадат на всички тези снимки и снимки от разбитите улици в България и просяците по центъра! само това искам!
89
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето къде отиват парите на Европа ,айде давайте още
88
1
 
47
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Живот си живуркат украинците кеф ти плажче, кеф ти Монако-Путин е техния спасител трябва да го Боготворят-В Европа ги пусна без визи,най-луксозни коли си купуват пак благодарение на него, пари печелят пак на негов гръб!Единствените ощетени са хората от ЕС Почвам да подозирам че това е няква комбинация!
87
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато се молех на БЧК да помогнат на родителите ми в Смолян, те помагаха на богати украинци, които идваха с джипове !
86
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше информация отпреди 3 месеца от мениджъра на американския актьор Дани Трехо. Предлагат му да дойде в Киев за да направи реклама на Зеленски. Подписва се, че е получил $150 000, а му дават $100 000. Може да си направите сметка за каква чудовищна корупция става въпрос. Също, британски снайпрерист се сражава доброволец в Украйна, ляга да спи, а укрите му откраднали снайпера за да го продадат.