Бой и кражби - зловещи тайни в наша наркокомуна

Какво стана с наркокомуните? 6 ограбени вили, 21-годишно момче, пребито до смърт. Местните винят за това момчетата от наркокомуната... Специален репортаж на Dnes.bg от Герман
28 юни 2007 14:38,
50
Бой и кражби - зловещи тайни в наша наркокомуна
Снимка: CB

Миналата седмица 6 вили в софийското село Герман са ограбени - липсват вещи и пари.

Местните твърдят, че кражбите са дело на момчетата от наркокомуната във вилното селище.

В нея живеят 36 момчета на възраст от 17 до 30 години.

Тук са вече 7-ма година.

Комуната се държи от Владимир Качаклиев и фондацията му "Право на свободен избор". Освен в Герман, наркомани се лекуват и в село Делян.

Станалата печално известна наркокомуна в Белмекен също беше на Качаклиев. В нея през 2003-та комунари убиха 20-годишния Десислав, след опит за бягство.

Съдебномедицинската експертиза установи, че младежът е умъртвен по особено жесток начин. Той е получил мозъчен оток, причинен от удар в тила.

Днес основното занимание на комунарите в Герман е трудова терапия – садят зеленчуци, гледат животни.

Приближавам наркомуната в Герман - бяла двуетажна къща, опасана с телена ограда. Момчетата вътре те гледат странно, с празни погледи, ходят между редовете, засадени с лук, зеле, домати. Отглеждат 10-на крави.

Имат си и наблюдателница –прилича на съвременен затвор.

„Обаче основната им трудова терапия е да крадат по вилите“, разказват местните.

„Няма такова нещо, полицията се качва горе, взе отпечатъци. Даже откакто момчетата са там, кражбите спряха, защото изловиха много крадци“, категоричен бе за  Dnes.bg Владимир Качаклиев.

Почти всички момчета тук са с висящи дела и с присъди за кражби, допълват потърпевшите, Качаклиев не отрича това.

„Какви да бъдат, нали в един момент е обрал всичко и трябва да си набавя дрога. По-важното е, че сега те са спрели да взимат наркотици“, казва още той.

Хората от Герман писали жалби до полицията, прокуратурата.

„Идват, описват и .... „оправяйте се сами““, им казвали блюстителите на реда.

„Не че не можем, но нали има власт в тази държава“, възмущават се жителите на селото.

На два-три пъти полицията идвала тук и хващала момчетата, които са обявени за национално издирване.

„Полицията вдига ръце, прокуратурата - никакви мерки, хората взе да ги е страх вече“, разказват един през друг от селото.

Местните разказват и по-покъртителна история. В началото на годината комунарите пребили 21-годишно момче от Герман, строшили му черепа с камъни, само защото минавало покрай тях, разказват жителите на селото, които от страх не желаят да цитираме имената им.

„Това са пълни глупости“, лаконично отговаря Владимир Качаклиев.

„Няма къща във вилната зона, която да не е е пострадала от набезите на момчетата. „Орязаха гората, тук до манастира на селото, ако влезеш навътре, ще се уплашиш“, разказва мъж на средна възраст.

Допълва, че комунарите са оставени на самотек.

„Няма външен човек да отговаря за тях, няма медицински персонал - като се разболеят, ние ги водим до болницата, храним ги, а те... Те майка си и баща си не жалят, и ги крадат, та нас ли да жалят“, питат се германци.

От време на време идвала Качаклиева да ги наглежда.

„Но не пита за тях, пита за кравите“, допълва възрастна жена.

„Сега се родиха две теленца, съвсем скоро, и първо гледаме да видим малките теленца как са“, съгласява се Качаклиев.

Младежите стоят по година и три месеца, лечението им е платено, но никой в Герман не знае колко и докога ще стоят тук.

Досега около 10-на човека са се излекували, другите бягали, не издържали.

Хората от селото са сигурни, че набезите не са от ромски банди, убедени са, че кражбите са дело на комунарите.

Започнали подписка за премахването на Комуната.

„Никой не е против да ги лекуват, но мястото им не е тук, на 18 км. от Орлов мост, оставени без надзор“, казват на изпроводяк германци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
da na komunite,ne na преди 16 години
Как кой конторилра бре!?!?! Аз съм ходил поне 5 пъти до вилната зона на Герман и там наистина момчета са оставени на самотек. Портите на къщата са широко отворени, вътрре няма нито лекра, нито някъкъв портиер даже-абе няма никой човек който да ги наблюдава какво правят!!! А и редовно обикалят вечер по къщите нагоре уж да търсят и да си искат цигари!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
Gop4eto преди 16 години
Не разбирам какво лошо има... просто трябва да се забрани сякаква дрога освен ТреВоляКа... според мен не влияе на психиката... вярно не съм пушил от 2 седмици поне и много ми се пуши но нямам пари но той не ме кара да изглупявам дотам че да крада... просто марихуаната отпуска нервната система от напрегнатото ежедневие И МОЛЯ ВИ !!! КОЙТО НЕ Е ПУШИЛ ТРЕВА ДА НЕ СЕ ОБАЖДА ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕ КАКВО Е...
22
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Напълно съм съгласен с теб. Има бъбречно болни на диализа, които умират бавно, защото държавата не може да им плати едни $20 000 за трансплантация на бъбреци. В същото време се дават стотици хиляди за лечение и превенция на наркомани. Т.е. на глезени мамини синчета и дъщерички, презадоволени с всичко, които от няма какво да правят започват да се друсат и доброволно, напълно съзнателно и умишлено се превръщат в инвалиди и тежест за обществото. Според мене решението е като в Холандия - дрога да се продава свободно на ниски цени. Който иска - да се друса и да мре. Който иска после да се лекува - да плаща от джоба си. Поне наркоманите да не бъдат принудени да извършват престъпления, за да си набавят пари за дрога. Само че това никога няма да стане, защото всички партии (с изключение на Атака) се спонсорират от мафиоти, които печелят от продажбата на наркотици.
21
0
 
0
 
! Отговори
Niki преди 16 години
i narkomanite i "otrepkite" i neznam si kak oshte gi narichame - aide molq vi se i te sa hora vse pak i te imat nqkvi prava ;-]
20
0
 
0
 
! Отговори
Надя преди 16 години
А кой контролира дали в комуната не се вкарват наркотици,зависимост не се лекува така,трябват медици,психолози,метадонови програми,защото наркоманите развиват и психически разстройства паранои,шизофрения итн..Не може така на самотек сами да се лекуват.Просто ни е скапана държавата и за лечението на наркоманите пари няма естествено,а има много млади хора зависими.
19
0
 
0
 
! Отговори
Общественичка преди 16 години
Не съм съгласна, че "обществото им е виновно" и "всички ние". Откъде накъде! Аз ли им бия дрогата? Аз ли им тикам цигарите с трева в устата? И откъде накъде аз и моето семейство ще се грижим за тези ***? Това си е техния избор, техния начин на живот и никой не им е длъжен! Те за 1 лев човек убиват да си купят дрога, ние ще ги съжаляваме! Да съжаляваш болно дете от левкемия, недай си боже, от нелечима болест, ама това - sorry, изобщо не ми пука! Каква полза има обществото от тях? И тях грижа ли ги е за това общество? Или хайде, не за обществото, ами за родните си майка и баща? Та ние да ги съжаляваме! Който иска се лекува, който не - да мре! И изобщо не ми пука за тая ***!
18
0
 
0
 
! Отговори
Valia преди 16 години
Az sa6to si mislja 4e zatvora e za tezi koito razprostranjavat narkoticite zatova sam protiv "lekata droga".Takava njama.Saglasna sam i 4e vseki si pravi izbora no mozhe bi ima deca na koito mozhe da se pomogne i trjabva da ima komuni,no ne i hora kato Ka4akliev da gi rakovodjat-ta toi samia prili4a na narkoman
17
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 16 години
Вашите деца умират защото така са си избрали и защото така сте поискали вие да умират,нямам намерение и аз да умирам за вашите деца.Дали са стари или нови вещите ни нека това вас да не ви интересува и не ни правете сметка на вещите и на парите.Озаптете си болните деца осигурете и надзор и закрила,иначе ако мен питате лесна работа има наркомани има проблеми,няма наркомани няма проблеми!Само после да не хленчите кой ни нарани добрите деца?!А Качаклиев е един мошеник и нагаждач,изобщо не му пука за вашите деца.
16
0
 
0
 
! Отговори
LM преди 16 години
За това, което се случва в комуната незная, но младежи от с.Герман сами се хвалят на свои връстници какви ги вършат. Свикнали сме да набеждаваме за всичко наркоманите, но много ческо ни убягва какво правят собствените ни отрочета. Германци преди да плюят по-добре да си огледат колибката от вътре, какви *** са равъдили.
15
0
 
0
 
! Отговори
zla преди 16 години
Ne pojelavam na nikogo da ima blizak zavisim...Horata, ili po tochno BALGARITE sa mnogo zli , nikoi ne e zastrahovan...
14
0
 
1
 
! Отговори
5678 преди 16 години
Тва не е комуна ,аз съм бил в РЕТО и мога да ви кажа че ще съм им благодарен до гроб !!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
auuu преди 16 години
aman ot prostotii, ne stiga, 4e tezi bokluci samo ubivat, kradat, iznasilvat i t.n. ami sega i da gi lekuvame dbe tqhnata mama da gi zatvarqt nqkade i da gi ostavqt da mrat i bez tova 4owek, koito nqma dostat4no akal da se opazi ot narkoticite nqma s kakvo da bade polezen. bolni bili, ne znam ko, bolni sa decata ot parali4, bolni sa hora ot rak, ama da ne sam az mu go vrql vav venite toq heroin ili pak da se e razbolqm izvednaj na 20 mart 1900 ot zavisimost, ai siktir i boklucite
12
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
кав затвор ве гларус?не тръбва ли там да влизат дилари и мафиоти а?
11
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Не трябва комуни за отрепките, а трябва затвор.А може и сами да си разрешиме проблема ама на обществото няма да му хареса като почне да брои мършата и разбере,че всеки трети е застрашен.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ми ннали наркоманите ги вкарваха в затвора бе,ква комуна?
9
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Наистина никой не е застрахован и не трябва да се обвиняват момчетата те и без това изживяват най - големия ад.
8
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Правилно!Зависимостта,психическа или физическа,трябва да се лекува.Не е толкова лесно да се затвориш някъде и да се надяваш с това да се оправиш.Останах с впечатление,че не им е осигурен не само наздор и контрол,ами и лечение-дали има там лекар,психолог или какъвто и да е персонал,който да е запознат с нуждите на зависимите?Какви са тия комуни-решава някой и си прави нещо-си без да го питат къдърен ли е за това или не.Никак не се съмнявам,че от комуната може и да крадат-какво пречи?Никой нищо не може да им направи-те вече са минали по тоя път и им е познат.Колкото до 3 и неговия коментар-хайде да не си говорим кой е застрахован и кой не от "нещастието". Нещастието да оставиш децата си без контрол до такава степен,че да стане късно за тях и да ходят по комуни принадлежи на родителите и на обществото.Познавам много хора,които не са наркомани защото са получили грижи и любов,изградени са като личности и няма нужда от наркотици,за да живеят пълноценно.Ако всеки си поемаше отговорността,този проблем нямаше да го има.И никой не е предубеден към наркоманите,но не може избирателно да важат законите.Ако са виновни-да си понесат наказанието,ако са невинни-да спрат да ги обвиняват.В този ред на мисли полицията е добре и тя да си свърши работата.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вижте аз съм била хероинозависима ,мола ви никой не казва нищо срещу момчетата а срещу това ,че са безконтролни .Имам познати ,които са били пребивани в комуната в Белмекен .Карали един приятел да мете нивата и други извращения .Не може болни хора ,извършвали престъпления да стоят без никакъв контрол ,това е пълен абсурд .Комуните в Испания и Италия например нямат нищо общо с това безумие ...
6
0
 
0
 
! Отговори
BlackCat преди 16 години
комунарите са най-уязвими, колко му е която и да е банда или изпечен крадец да хвърли вината на тези, които така или иначе имат вече печална слава и са станали трън в очите на хората
5
0
 
0
 
! Отговори
supporter преди 16 години
dobro nachalo, javno veche ima dosta komuni, pokajete ni gi, pishete za tjah