Алексей Петров остава в ареста

Обвиненията към Октопода: таксита, секс клубове, пране на пари
12 фев 2010 18:23,
261
Алексей Петров остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави в ареста Алексей Петров и още шестима от задържаните при акцията "Октопод".

Това са Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците), Момчил Кръстев и Николай Велков.

Седмината бяха задържани по време на специализираната операция "Октопод" тази седмица.

Според МВР и прокуратурата, групата, към която принадлежи и Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

В мотивите за решението си СГС записа, че макар количеството доказателства към този момент да е твърде оскъдно, може да се направи обосновано предположение, че седмината са извършили престъпления, в които са обвинени, а ако са на свобода, могат да извършат и още престъпления.

От решението на СГС стана ясно, че в основата на производството срещу седмината е разследването срещу Антон Петров-Хамстера за пране на пари.

Именно към тези материали са прикрепени още доказателства, с които е започнало досъдебното производство към задържаните, един от които е и самият Антон Петров.

Съдът уважи искането на адвокатите да не бъдат вземани предвид данните, изпратени от ДАНС, тъй като те не са доказателство по смисъла на НПК.

Съдът записа в мотивите си, че повдигнатите обвинения към момента не са достатъчно прецизни, но това е оправдано, тъй като са работни.

Съдът отказа да вземе предвид и протоколите от претърсването и изземането, направено по време на акцията "Октопод", при която бяха задържани седмината обвиняеми.

Тежестта на обвинението и общественият интерес са също факт, който обосновава задържането в ареста, записа СГС.

Общественият интерес също e факт

В мотивите се отбелязва, че се засягат голям кръг обществени отношения.

Седмината задържани могат да обжалват днешното решение на съда на по-горна инстанция в тридневен срок.

В този случай - на 18 февруари Софийският апелативен съд окончателно ще реши дали те да останат в ареста, или да освободени с по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на Алексей Петров - Ина Лулчева, заяви пред журналисти, че е очаквала това решение на съда.

Ако не ги задържи, това щеше да бъде крах на държавата, коментира Лулчева.

Алексей Петров: Омаскариха ме

Вероятно спецификата на работата ми понякога е ставала повод да породя съмнения, но това винаги е било изчиствано пред ръководството на ДАНС.

Това заяви бившият съветник в агенцията и бивш офицер на прикритие Алексей Петров пред Софийския градски съд /СГС/.

Никога и по никакъв повод не съм извършвал престъпления и затова ви моля да не вземате предвид справките на ДАНС, които прокуратурата днес прилага, заяви пред съда Петров.

Според него справките са изготвени в резултат на различията му със сегашното ръководство на ДАНС.

Това е фабрикувана информация в стил на посттоталитарен модел, коментира Петров.

Учудващо е, че ДАНС предоставя информация за мен, след като до 1 септември м.г. съм бил в непрекъсната професионална комуникация със службата, добави той.

Изпълнявал съм много роли

По време на правителството на Иван Костов поради оперативна необходимост трябваше да постигна определени статуси - по отношение на таксиметровата компания, за която се говори, че съм свързан, и за дружеството "Кремиковци", заяви Алексей Петров.

Той допълни, че никога не е имал дейност с хора от тези две дружества, освен онази работа, която му е била възлагана от Националната служба "Сигурност" и ДАНС.

Изпълнявал съм много роли, но никога не съм бил ръководител на организирана престъпна група, заяви Петров.

Публично съм омаскарен и ми бе наложен тормоз, посочи той.

Прокуратурата поиска постоянно задържане за Петров и още шестима арестувани.

Такситата 1280 , секс клубове, пране на пари

Сред основанията за това искане са и показания срещу задържаните от трима анонимни свидетели.

В материали от ДАНС, събрани от прокуратурата, се твърди, че Димитър Митов-Митко полицая, когото прокуратурата все още издирва, бил свързан с Алексей Петров.

На Петров се отчитал и друг от задържаните - Антон Петров-Хамстера.

Още по темата

Свидетели заявили пред прокуратурата, че фирми, сред които таксиметровата компания „С Експрес“ (известна като такси 1280) , лизингови и застрахователни дружества, както и клубове за платени сексуални услуги, били свързани с Алексей Петров.

Според защитата, няма никакви преки доказателства, които да подкрепят тази теза.

Обвинението твърди, че от 1997 г. насам Петров е образувал и ръководел въоръжена, организирана престъпна група, която се е занимавала с пране на пари, придобити от данъчни престъпления, източване на ДДС, принуждаване към проституция, рекет и други тежки престъпления.

Част от свидетелите посочили, че са били заставени да прехвърлят свои имоти или дялове от фирми в полза на близки до Алексей Петров хора.

В показанията си един от анонимните свидетели заявява, че Алексей Петров имал сериозни интереси в завода "Кремиковци" и дълго е имал кабинет там.

Това бе потвърдено през седмицата и от изявления в медиите на бившия изпълнителен директор на дружеството Александър Томов.

"Продадена като проститутка в Амстердам"

Потърпевши от дейността на Петров са дали показания пред прокуратурата за това, че са били подложени на психически и физически тормоз, и държани в офиси на фирми, близки до Алексей Петров, с цел да подпишат записи на заповеди за десетки хиляди евро.

Свидетелят Илияна Йорданова цитирала думи на един от обвиняемите - Марчело Джотолов, който й казал: "Имаш майка, имаш баща, имаш семейство". 

Имаш майка, имаш баща

Към Йорданова се обръщали с думите, че ако не подпише, "ще бъде продадена като проститутка в Амстердам".

Според обвинението, Антон Петров имал близки връзки с Алексей Петров, който "уреждал" хора, имащи проблеми с правоохранителните органи.

Справка на ДАНС сочи, че Антон Петров-Хамстера заемал високо място в структурата за организирана престъпност, занимаваща се с отвличания, рекет, убийства, проституция, разпространение на наркотици, укриване на данъци, "източване" на ДДС и злоупотреби с пари на дружеството "Кремиковци".

За други двама от обвиняемите - Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, прокуратурата е събрала данни, че  имали проблемни отношения с убития кмет на Елин Пелин Янко Янков.

Пред обвинението показания е дал и Пламен Тимев-Ганди, който разказал, че бил принуден да сключи договор за заем за половин милион евро. 

Няма термин като "реален" и "официален" собственик

Защитниците на Антон Петров-Хамстера заявиха, че справките на ДАНС не са подкрепени от нужните доказателства и затова не бива да бъдат обсъждани от съда. 

Вярвам на министър-председателя Бойко Борисов, който казва, че докато е бил на ръководен пост в МВР, такава престъпна група не е съществувала, заяви адвокатът на Антон Петров - Ваня Траянова.

В правото няма термин като "реален" и "официален" собственик, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
5
 
! Отговори
ДОЛУ БОРИСЛАВ Б. преди 14 години
НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ДРУЖКАТА - РЕКТОРА НА УНСС СЪЩО НА СЪД !!!!!!!!!! ДА ИЗГНИЕ ТАМ, КОРУМПИРАН ДАЛАВЕРАДЖИЯ, МАЗЕН ГАД!
146
2
 
3
 
! Отговори
До143 преди 14 години
Ясно е ,колко си "запознат" с бг. образованието !!! Къде и кога си съученик с някого 8 години бе, ПРОФАН?
145
2
 
7
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Едно време в Стършел излезе карикатура : Пълен салон с публика, на сцената едно човече във фрак казва на публиката : Забравил съм си цигулката в хотела , но мога да ви имитирам свирене на цигулка ! Това е България - пълна имитация !
144
0
 
7
 
! Отговори
Стиляне преди 14 години
а ти какво предлагаш?Как да изберем други,като такива на изборите не се допускат?
143
0
 
8
 
! Отговори
Стилян преди 14 години
20 години ни управлява ДС. Осигуриха си мандат поне за още 4 години. Честито българи-баламурняци.
142
0
 
9
 
! Отговори
До Преходът преди 14 години
Как така 20 години политически чадър?Това е признание,че 20 години ни управляват едни и същи политици!С това съм напълно съгласен.Относно компроментиращата информация: за да има такава значи политици журналисти съдии и прокурории имат от какво да се притесняват.Кой тогава е престъпник?Не защитавам А.Петров,а просто ми е обидно,че ни мислят за ***.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
IMAM 4UVSTVOTO 4E NE JIVEYA V BALGARIYA AMI V EDNO GOLIAMO RPU!NA4ELO NE S POLICAI A S POJARNIKAR!
140
0
 
3
 
! Отговори
до 142 преди 14 години
не се разбра на кого си бил съученик, на Алексей или на Бойко, или може би и на двамата заедно. Да не би да сте съученици от Техникума за мутро-милицонери ?
139
3
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 14 години
Е, и ? Сега не са!Нали ! Аз , като съм му бил съученик 8 години ,престъпник ли съм? Много си ПросД !!!
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
''Ще стигнем до края'' - казва Борисов Успех и ще помагаме всички , най после да се освободи България от престъпните групи
137
1
 
5
 
! Отговори
Бивш син глупак преди 14 години
Цирк. Но си го заслужаваме.
136
0
 
7
 
! Отговори
Фатките преди 14 години
Вижте Алексей Петров и си представяйте Бойко Борисов.ББ също е заемал най-висши постове в МВР и над него също е опъван политически чадър.Ортак с Алексей, Костов, Пашата.
135
0
 
10
 
! Отговори
Тони преди 14 години
Натиснаха ББ отвън и най-после виждаме лъч в тунела. Обаче: бих повярвал в искрените намерения на премиера, ако се разплете целият пъзел, а не само червената част от него. Защото проблемите на България може и да започват от БСП, но минават през СДС, Лъжльото от Мадрид, Доган и Самолетния терминатор. Всички те трябва да бъдат осветени, в противен случай става въпрос само за мутренско разчистване на сметки. Аз специално не съм оптимистично настроен, защото колкокото и "нагли" и "октоподи" да лови ББ, като карам около Варна и Сливен, виждам все същата картинка: *** се усмихват нежно от банкета, а 100 метра по-нагоре полицията дебне на скоростната отсечка за превишена скорост. Странната коекзистенция на тези два "органа" ме навежда на мисълта, че ставаме свидетели на показна акция за пред Меркел и ко., с която между другото да се поразчистят и малко сметки със стари бизнес-партньори. Освен това по този начин обществото по-лесно забравя за убийците на Б орилски, издънките с промяната на пенсионната възраст, свалянето на ДДС, трибуквената варненска групировка, състояща се от "лоялни граждани" и тн. Дано се лъжа, но това е просто един фарс.
134
0
 
7
 
! Отговори
Румен преди 14 години
Нещата със сигурност не са това, което виждаме и чуваме от устата на управляващите. Имайте едно на ум, за да не ви обърнат отново властимащите. Да не забравяме, че медиите в момента са *** на ГЕРБ.
133
0
 
4
 
! Отговори
Йо преди 14 години
Все си мисля, че тази операция ще им изяде главата на управляващите. В МВР например в момента стават страшни неща. Постоянно се търсят начини да се провеждат екшън операции, като първо се подготвя плана на прес-центъра, а след това се провеждат операциите.
132
0
 
7
 
! Отговори
Преходът преди 14 години
Проблем е че трактора държи с компрометираща информация ББ! Цветанов Калин Георгиев и Ваньо Танов няма от какво да се притесняват и днеска го демонстрираха по безспорен начин! Първо сутринта по БНР генерал Танов заяви че 20години е имало политически чадър над Алексей Петров а след това по тв ЕВРОПА Цветан Цветанов в прав текст заяви че политици журналисти съдии и прокурории са държани с компрометираща информация от трактора и над него е имало разпъван държавен чадър! И че дори политиците ги е било страх да споменават името му! Явно това ще е новия Сретен Йосич или Куйович! Затова и Борисов мълчи. Поздравления за Цветанов, Калин Георгиев и Танов-те не мълчат! Тях не ги е страх значи срещу тях няма нищо! Поздравления и за американските и британските служби! Ако не бяха те Борисов никога нямаше да даде зелена светлина на Цветанов. Пак ви казвам приликата със Сретен Йосич е очевадна! Добре че са чуждите служби да ни разнищят бъргарският октопод!
131
0
 
7
 
! Отговори
Саламски преди 14 години
Въпроса е че таксиджиите се държаха,като истински мутри на пътя преди години! Асобенно се бяха развихрили по Костово време и по царско време! Докато не им теглиха "качулките" един як бой на кръстовището пред Хотел "Хемус"! Бяха преиграли, нещо с техен колега! Но те още мутреят! Защото няма държава! Аз затова и до момента не ползувам таксита!
130
0
 
6
 
! Отговори
Помнещ преди 14 години
Какво свързва Алексей Петров и Бойко Борисов, освен операция Октопод и войната, която водят неофициално през последните няколко години? Каратето. От любов към спорта преди седемнадесет години двамата създават обща фирма. В Будоинвест Борисов е съдружник освен с Алексей Петров и с Румен Николов-Пашата.През 1997 двамата напускат фирмата, а новото хилядолетие за Борисов започва извън Будоинвест. Той е заличен като съдружник, може би защото вече е имал други планове за себе си, които са били свързани по-скоро с политиката, отколкото със спорта.С Алексей Петров сме работили покрай каратето Направихме фирмите, за да помогнем по някакъв начин на каратето. В един момент настъпи конфликт и се разделихме Лошото беше, че всички, които се събрахме, разбирахме от всичко друго, но не и как да направим пари от друго, а не от охрана. Това споделя сегашният премиер на България през лятото 2001 година. На 01.09.2001 Борисов е назначен на длъжност Главен секретар на МВР с Указ 194/2001 на Президента на република България, а със заповед на Министъра на вътрешните работи му е присъдено звание полковник от МВР.Congratulations, Borisov!
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do 120 AZ B.B. SAM GO VIJDAL NA SPORTNA SOFIYA DA IGRAE MATCH NO ZA SAJALENIE I TOVA NE GO MOJE!
128
1
 
8
 
! Отговори
ИсторикЪ преди 14 години
Минало незабравимо: Бойко и Алексей Петров с обща фирма