Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев

Здравният министър е с парична гаранция от 2000 лв.
30 мар 2010 13:34,
219
Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев
Снимка: БГНЕС

Сделка с антивирусните препарати "Тамифлу" стои в основата на повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че Нанев е обвинен затова, че на 16.12.2009 г., при условията на продължаващо престъпление и в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки.

И двете сделки са между министерството и "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

Още по темата

Според обвинението от тези сделки са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и  договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

"Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери", коментира наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договирите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

"Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата "преговори с потенциален купувач", каза тя.

По думите й, разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на Нанев, обвинение ще бъде повдигнато и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитрина Николова.

Тя също е била призована днес, но се е явила без адвокат. Даден й е срок до 72 часа, за да си намери защитник и бъде предявено обвинението.

Прокуратурата ще поиска от СГС отстраняването от длъжността на министъра, но преди това да стане факт, Николова също трябва да се сдобие с обвинителен акт.

На Божидар Нанев е наложена "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Пред БТА главният прокурор Борис Велчев коментира, че когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това.

От своя страна Бойко Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

Dnes.bg припомня, че в разгара на истерията "свински грип", в аптеките имаше голям недостиг на "Тамифлу" – основното оръжие срещу вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
6
 
5
 
! Отговори
bg. преди 14 години
ВИЖДАТ ДРУГАРЧЕТАТА КРАДЛИВИ (БСП) ЧЕ ВСЕКИ ДЕН ИЗЛИЗАТ НОВИ И НОВИ МАТЕРИАЛИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ГИГАНТСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И КРАЖБИ ОТ ТЯХНИТЕ "ЧЕСТНИ И ДОСТОЙНИ" ЛИДЕРИ(ПО ТОЧНО--КРАДЦИ И МАФИОТИ)--И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ И ДА ИЗЛЪЖАТ ЗА ДА СЕ ОТЪРВАТ ЧЕ ВЗЕ МНОГО ТЯСНО ДА ИМ СТАВА---НО НЯМА ОТЪРВАНЕ---САМО ГЕРБ И КОСТОВ---НАРОДА Е С ГЕРБ И КОСТОВ---ТОВА Е ИСТИНАТА--А БСП Е ПОЛУЖИВА И СИ ОТИВА---ДАЙ БОЖЕ ПО СКОРО
121
0
 
9
 
! Отговори
Е преди 14 години
Уважаеми Българи Вие гледате филмаРуми Желева - 2
120
0
 
6
 
! Отговори
Ужас! преди 14 години
Тя каква стана,бе? То има ли вече къдърен министър,депутат.....Май всички отиват в политиката за да се накрадат до дупка! Аман,бе! До кога ще ни изстискват като мокри парцали-без душа останахме вече! Да го махат веднага този ***! И да ги осъдят всички -и него и Масларката и Мургина-по НАЙ-БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА!
119
1
 
3
 
! Отговори
работещ преди 14 години
Не казвам, че е доказано, но схемата е доста логична. А че БСП са крадливи - спор няма. Но, често крадците се изобличават помежду си. Когато едни червени плюят други, често излизат някои истини.
118
0
 
3
 
! Отговори
bili biy преди 14 години
egati smeshkata, ako osudqt ministur ot GERB predi nqkoi ot Stanishevite togava ste se smeq s glas....pochnaha da gi sudq oste dokato sa na vlast...
117
0
 
2
 
! Отговори
ира преди 14 години
А дано,*** на дали.
116
0
 
2
 
! Отговори
uha преди 14 години
ромите-хахаааааааааааа.Те поне не обещават,а деистват
115
0
 
6
 
! Отговори
uha преди 14 години
сталинистите се *** след социалистите и царистите,кои е следващият месия??
114
8
 
2
 
! Отговори
13 преди 14 години
НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕЕЕЕЕЕ ---КОЙ ГО Е ДОКАЗАЛ---ТОВА СА ЛЪЖИ НА НАЙ-КРАДЛИВАТА ГРУПИЧКА---БСП
113
0
 
4
 
! Отговори
гуньо преди 14 години
Предполагам,че здравната служба на Великобритания е предложила по-добра цена от самия производител на ваксините (в случая Рош, чрез дъщерната си фирма в България) защото е закупила огромни количества на по-ниска цена или защото са "заподозрели",че въпросния грип не е чак толкова опасен за хората и са побързали да "развържат" натрупаните запаси от ваксина. Нашият министър е захлебил от сделката , това е повече от ясно.
112
1
 
2
 
! Отговори
Гербераст преди 14 години
От ГЕРБ не крадат. С Лъчо бяха в САЩ по работа.
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а кой го е назначил този, станишев ли?аман от герберска наглост
110
1
 
7
 
! Отговори
uha преди 14 години
маи гафовете на някои от властта минават прага на безхаберие на ББ.Хер Флик да се готви
109
3
 
3
 
! Отговори
13 преди 14 години
АЙДЕ ВСИЧКО ПО РЕДА СИ----ПЪРВО СЪСЕЛА,МАСЛАРКАТА,ОВЧАРОВ,ГОЦЕ(ТОЙ МАЙ ЩЕ Е ПЪРВИ--ХАХАХА),ДОГАН,КУТЕВ-ДЕТО Е ОТВОРИЛ ТАЯ МИРИЗЛИВА УСТИЧКА,И МНОГО ДРУГИ ЧЕРВЕНИ РАЗБОЙНИЦИ,ЧЕ ТОГАВА ДРУГИТЕ
108
0
 
4
 
! Отговори
работещ преди 14 години
Признавам, че съм малко дезориентиран. За пръв път изглежда, че се посяга на "собствен министър". Според материала, има тежко престъпление по служба. Рош не са посредници, а един от най-големите фармацефтични концерни в света. Явно британското министерство на здравеопазването е имало излишни ваксини и ги е продавало по-евтино, а министърът подкупен е предпочел Рош. Много интересно, дали вярно нещо ще стане.
107
5
 
5
 
! Отговори
IND преди 14 години
ВИЖДАМЕ ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ ПРЕДИШНОТО И СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ. ПРОМЯНАТА Е ГОЛЯМА И ГО ДОКАЗВА ФАКТЪТ, ЧЕ КОЙТО Е НАРУШИЛ ЗАКОНИТЕ ЩЕ БЪДЕ ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ - НЯМА НАШИ, НЯМА ВАШИ НЯМА ПРЕЗИДЕНТ - ВСИЧКИ СГАФИЛИ ПОД НОЖА!
106
0
 
3
 
! Отговори
uha преди 14 години
не можах да разбера сега пък какво са ви виновни лекарите за тамифлу и за мощеничеството на един министър.Това е да си *** на власт-рита срещу своите,но има Видовден!кои е следващият???
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А БЕ ТОЯ НЕ БЕШЕ ЛИ ШЕФ НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ....ТЕ ТАМ ВСЕ "БИЗНЕСМЕНИ "БЯХА ШЕФОВЕ А ТО БОЙКО ОТ БИЗНИСМЕН МИНИСТЪР КАТО ЗНАЕМ КОЛКО Е КРАДЛИВ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕСМЕН НЕ СЕ УЧУДВАМ НО ХУБАВО Е ЧЕ И НАСТОЯЩИ УПРАВНИЦИ ВЛИЗАТ В ПОЛОЗРЕНИЕТО НА СЪДА ,НО ДА ВЪЗСТАНОВИ И ПАРИЧНАТА ЩЕТА КОЯТО Е НАНЕСЪЛ ЩОТО НЕ Е СКЛЮЧИЛ ДОГОВОРА ЗА ХУБАВИТЕ МИ ОЦИЦКИ НАЛИ
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
бойко вземи си мулетата и се махнете всички *** долни
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и Серго кво точно е откраднал,та го редиш до крадците.Като не си компетентен,кво лаеш.А и тук темата е за Нанев.