Маргините са невинни, отсече съдът

Имало престъпна група, готвила убийства. Търси се организаторът й
Обновена: 16 мар 2011 16:52 | 14 юни 2010 15:11,
670
Маргините са невинни, отсече съдът
Големия Маргин. Снимка: БГНЕС

След пет години делото срещу Красимир и Николай Маринови - Маргините приключи. С оправдателни присъди.

Софийският градски съд реши, че двамата са невинни по всички обвинения - подготовката и планирането на три убийства (ген. Любен Гоцев и покойните вече Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора - бел. ред.), ръководене и организиране на въоръжена престъпна група, както и за притежанието на незаконно оръжие.

Братята Маргини на практика ще излязат на свобода още преди да влезе в сила решението на съда, тъй като съдебният състав промени досегашните им мерки за неотклонение от "постоянен арест" в "подписка".

Освен това съдът оттегли заповедите за издирване и арест на Николай Маринов - Малкия Маргин, който изчезна мистериозно след убийството на радиоводещия Боби Цанков. Затова и делото срещу него се водеше задочно.

Останалите подсъдими бяха признати за виновни по различни части от обвинителния акт и получиха различни присъди.

Иво Карагеоргиев бе оправдан по обвинението, че е участвал в подготовката на убийствата, но съдът го призна за виновен за участието му в престъпна група, която обаче не е била ръководена от Маргините.

Карагеоргиев ще лежи 4 години при общ режим в затворническо общежитие, като съдът приспадна от присъдата времето, през което е бил в ареста.

Бисер Илиев бе признат за виновен за това, че е подготвил трите убийства в съучастие със Стефан Рангелов и Веселин Тошев. За това престъпление той трябва да плати общо 3 хиляди лева глоба.

Той бе признат за виновен и за притежание на оръжие, и за участие в организирана престъпна група, за която е разкрил пред разследващите всичко, което знае.

За тези обвинения Илиев бе осъден на 3 години лишаване от свобода. Наказанието си той също ще лежи в затворническо общежитие от открит тип.

Още по темата
Останалите двама подсъдими - Стефан Рангелов и Веселин Тошев също бяха признати за виновни за подготовката на трите убийства, както и за участието им в престъпната група.

Те също трябва да платят по 3 хиляди лева глоба. Рангелов получи 5 години затвор, но ще лежи 12 години, тъй като има влязла в сила присъда по друго дело.

Освен това той бе признат за виновен и за това, че в дома си е държал марихуана на стойност 4,62 лв. Съдията обаче отбеляза, че случаят е маловажен и с изтекла давност и затова не го наказа.

Веселин Тошев пък ще лежи в затвора 3 и половина години.

След края на заседанието прокурора по делото Николай Кокинов коментира, че е изненадан от решението на съда.

"Загубихме битката, но не и войната", лаконичен бе той и допълни, че прокуратурата ще обжалва днешните присъди, след като се запознае с мотивите на съда.

Той каза, че ще продължи да защитава тезата, че именно братята Маргини са организирали и ръководили престъпната група, подготвяла трите покушения.

На въпрос дали е имало пропуски в разследването и намери ли прокуратурата стабилни свидетели, Кокинов отговори: "Много неща се случиха, появяваха се свидетели, изчезваха, притесняваха се и прочие".

Самият Красимир Маринов, който днес бе пуснат под домашен арест по друго производство (за организиране на група, разпространявала наркотици) заради влошено здраве и необходимост от операция, не отговори на многобройните въпроси, с които го засипаха журналистите. Той напусна съдебната зала, подпирайки се на бастуна си.

Не е ясно дали Малкия Маргин ще се появи след днешната оправдателна присъда. Адвокатът му Людмил Рангелов коментира, че това е въпрос на негова преценка, но посочи, че Апелативният съд ще решава наново въпроса за вината му.

"Ако е имало подготовка за убийствата и ако е имало подбудители, това не са братя Маринови", коментира защитникът като припомни, че по дова дело отношение през годините взимаха главният прокурор, министри и дори бившият премиер.

Процесът срещу Маргините, който придоби печална известност като "болното дело", се точи от края на 2005 година и е едно от знаковите дела, наблюдавани от Европейската комисия. В четвъртък миналата седмица прокуратурата поиска по близо 22 години затвор за всички подсъдими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
628
0
 
0
 
! Отговори
Graifer преди 13 години
ludia e tozi koito dava banicata a ne,e tozi koiti q qde. venovni sa tezi koito sa gi opravdali apak i nanikoi ne mu se leji v zatvora.
627
0
 
0
 
! Отговори
Graifer преди 13 години
darjavata ni e to4no zatova takava zaradi takiva kato teb rasajdava6i. ima zakrila na svedetelite
626
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Всичко тръгва от некадърноста на полицейските служители! Трябва МВР да изпратят целия си състав на обучение как се събират доказателства, кои са годни и кои не! Не може да назначаваш *** и пульо за дознател и да искаш резултати и осъдени. Аз имам позната на която ще кажя името и дано се познае! Казва се Миглена Димитрова... Та тази Миглена не става за абсолютно никакъв ***, но я направиха дознател! Защо? Как? Та с такива дознатели и доказателства какви обвинения очаквате? Естествено смешни!!!
625
0
 
0
 
! Отговори
Един Луд преди 13 години
А като са невинни що се укрива единият?
624
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Майко мила просто нямам думи и децата по улиците знаят кой са тия и какво са направили но нашият съд явно не!
623
0
 
1
 
! Отговори
ta6ak преди 13 години
тоя *** кокинов да се махне и да си ходи на село. за какво се плащат тия данъци дето от тях то й си получава заплатата и нищо не прави, *** обвинителя... *** за зеле не става от тия дебелаци в тоя скапан съд. докато не ги изгонят всички и не си докарат от запада няко йда съди никой няма да влезе в затвора... на запад няма прошка - направо в пандиза влизаш и не излизаш за престъпления като наркотрафик, убийства или отвличания. тука най-много условна, скоро може и само забележка да е...
622
1
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
... нали искахме демокрация ... ето ни демокрация ... това представлява тя ... свободия ... и не само в България. 15 години ще увъртат в съда ... по някакви точки и точици от закона ... щом плащат ... всякакви ще ги изкарат ... разберете го ... демокрацията е на основата само и единствено на една ценностна система ... парите парите и пак парите ... и влиянието (властта). Ако искат да осъдят някой ... първо да им вземат парите или да го запорират. ... да не могат и хляб да си купят ... тоагва да ги съдят ... иначе само ще си чешем езиците тука по подобни абсурдни новини.
621
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Mahaite se ot Bg kolkoto se moje po burzo. Prosta mizerna durjava bez nikakvo uvajenie za hora, zakon i red. Vsichko e za oblagata na edni 30 4oveka koito grabqt i grabqt i nishto ne moje da gi spre. Prostotiqta bulgarska nqma krai.
620
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А смях в залата имаше ли? Някой посмя ли да се изсмее?
619
1
 
11
 
! Отговори
Kiko преди 13 години
Това беше голям автогол за правителството на Борисов.Той е на власт, следователно той е главния виновник.Няма какво да се оправдава със съдебната система или някой друг.Свърши се с цирка.А, ако бяха ги осъдили, можеха да спечелят цял народ на тяхна страна,а сега......? Загубиха всичко. Явно Маргините са по-важни от правителството на България.Жалки същества. Не чакайте и една стотинка от Европа от сега нататък. Глупоста в БГ е повсеместна.
618
1
 
6
 
! Отговори
radoto преди 13 години
sasipaha im zdraveto na horicata .. pak te bili nevinni .. tzttz eiiiiii gadna darjava ... palno s bokluci !
617
0
 
11
 
! Отговори
КОРУПЦИЯ преди 13 години
100 адвоката на дъното на морето -ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО!Аз досега в тази държава не съм видял нито един голям играч осъден точно както се пее в оная чалга песен "за КОКОШКА няма прошка за МИЛИОНИ няма закони" дори бай *** си е направил верният извод!Време е за имиграция в някоя бяла държава където корупцията не е толкова брутална колкото у нас.
616
0
 
8
 
! Отговори
эвроРома преди 13 години
колкото по изпечен лъжец- толкова по добър адвокат
615
5
 
4
 
! Отговори
blbbb преди 13 години
6tom sada e dal opravdatelna zna4i nqma dokazatelstva tova e delo pokaza 4e vse o6te ima demokraciq i 4e sada e vse o6te do nqkade nezavisim pri vsi4kiq tozi natisk sada ne povqrva na lajite na prokuraturata
614
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малка държава пълна с големи ***.... свидетели и съдии ги е страх - това няма да се промени ............ ако ви покажат една пачка пари и една катафалка вие кое ще изберете ?
613
1
 
8
 
! Отговори
sgt.Hale преди 13 години
Съдийте са такива шегобийци:)
612
0
 
0
 
! Отговори
ФЕС преди 13 години
Колега, тоя НЕПИСАН ЗАКОН са го написали преди около 1400 години и това са законите на Шерията. И сега елате и ми кажете дали сме вандали ???
611
1
 
8
 
! Отговори
КИКО преди 13 години
Колко ли са гушнали съдийте се пита
610
2
 
13
 
! Отговори
no name преди 13 години
ОБИЧАМ РОДИНАТА, МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА ............
609
1
 
8
 
! Отговори
vetrilo преди 13 години
тоя големия га наминирам за оскар !!!!!!а на въпроса виновни ли са ....отговора е ХА ХА ХА....