Без коз останаха 10 души, укрили 250 млн. лв.

Операция "Всичко коз" разкри фирми "бушони", точили хазната
21 юли 2010 12:01,
124
Без коз останаха 10 души, укрили 250 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Организирана престъпна група, извършила данъчни измами на стойност 250 милиона лева за две години, е разбита при операция "Всичко коз", съобщиха от МВР.

Задържани са 10 души, сред тях и организаторът на групата – 47-годишен мъж от Варна.

Операцията е срещу престъпни схеми, в които са използвани фирми "бушони" и фирми "липсващи търговци".

Те действали по познати в Европа схеми за данъчни престъпления. В единия случай декларирали несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларирали съответните доставки.

Във втората схема са използвани неистински документи при доставки в рамките на ЕС и предимно на строителни железа и скрап. Това ставало чрез дружества, регистрирани в Румъния и Унгария на името на български граждани.

Още по темата
Фирмите са регистрирани на имената на хора с нисък социален статус – неграмотни, осъждани или малоимотни. Фиктивните собственици изобщо не са имали отношение към управлението и счетоводството на дружествата.

Специализираната полицейска операция започна тази сутрин във Варна. Полицейски действия се извършват и в София, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас.

По операцията работят служители на Криминалната полиция, областните дирекции на МВР и Националната агенция по приходите.

Сред задържаните има и двама данъчни служители – от Пловдив и от Русе. Според МВР те са давали "професионални" съвети как да се избегне плащане на ДДС.

У един от групата са намерени 40 хиляди лева, за които обяснил, че са "джобни пари".

Вътрешният министър хвърли светлина и върху името на акцията. По думите му в хода на разследването е бил засечен изразът "без коз" в разговорите на членовете на престъпната група – това означавало "без документи", когато става въпрос за някоя сделка.

"Минахме на "Всичко коз", за да са валидни аргументите на държавата", коментира Цветанов пред агенция "Фокус".

По случая е образувано досъдебно производство за пране на пари и данъчни измами в особено големи размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: операция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
11
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
СЪДА и полицията са две ОТДЕЛНИ звена. Да, съда не работи за момента ефективно. НО когато някой си върши работата, е добре да се каже, а не да се плюе всичко и всеки наред!
56
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 13 години
Контраааааааааа
55
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всичко направено отСТАНИШЕВ Е ПРАВИЛНОВСИЧКО НАПРАВЕНО ОТ ББ Е ГРЕШНОСТАР ЛОЗУНГ :ВСЯКА КРИВА УСПОРЕДНА НА ПРАВАТА ЛИНИЯ НА ПАРТИЯТА Е ПРАВАБСП НЯМА СРАМ!СЪДИЙТЕ СА ВАШЕ НАЗНАЧЕНИЕ!ДЪРЖ.СЛУЖИТЕЛИ 80 % СА НА БСП И ДПС ЗА ТОВА АДМИНИСТРАЦИЯТА ПАСУВА ИЛИ САБОТИРА.ДАНЪЧНИТЕ СА ЗАПАЗЕНИ МИТНИЧАРИТЕ СА СЪЩИТЕ ПОЛИЦАЙТЕ СА СЪЩИТЕНЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЕДНА ШЕПА ХОРА ДА ЗАДВИЖАТ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА НАПРЕД КОГАТО ОТВСЯКЪДЕ ДЪРПАТ НАЗАДДЪРПАНЕТО НАЗАД ЗНАЧИ СИГУРНА ДАЛАВЕРА И РУШВЕТЧИСТКА..СЕГА ЩЕ
54
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Много точно казано - запушване на течовете е най-голямата антикризисна програма - точно това се опитваха да избегнат *** и да си точат от кранчетата...
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За да има ефект от всичките тези действия трябва да се направи генерална РЕФОРМА в съдебната ни система!!!!!А такава до момента НЯМА!Почти всички там са назначени по времето на Тройната коалиция!Как в такъв случай да се очаква нещо положително !!!!!??????
52
2
 
8
 
! Отговори
Неразумен преди 13 години
А бе ***,аз да съм написал нещо за съдене?Просто ти казвам какви са фактите...Преди Маргините бяха в затвора,сега са на свобода...А това че ББ е бил пазач на паркинга на СИК също е факт.А овците явно се опитавате да ги пасете вие отГЕРБ,ама те все по-малко ви вярват..Пък ида ти кажа по-добре човек да е козар,отколкто платен гъзолизец като теб...Същото се отнася и за Мургина,която е приятелка с Цветелина.Какво стана с нейиния процес?Айде сега да чуя как съм червен,хахахаха
51
1
 
19
 
! Отговори
IND преди 13 години
Знаете ли защо в момента правителството набляга повече на справянето с престъпността от колкото на икономиката? Защото, ето например сега са хванали 10 човека източвали четвърт милиард. А и с предишни акции спраха доста течове от икономиката. Не може да пълниш един басейн с една тръба а да има 100 други от които да се източва и да искаш да е пълен.Всички тия пари за данъци и осигуровки дето сме ги давали през годините са се източвали в някои джобове, а ние си плащаме като последните ***.
50
1
 
11
 
! Отговори
М преди 13 години
Чакаме с интерес развръзката!
49
1
 
15
 
! Отговори
Недоволен преди 13 години
Гледай сега, те ги арестуват. Завежда се някакво дело. Показва се на обществото "Вижте ние работим" Осъжда се някой балама от групата да обере пешкира, основните остават на свобода и продължават с дейноститие си. Това е принципа и не е измислен у нас. Политическите чадъри не са нищо ново. Ефекта от тях е никакъв по принцип. До сега са пуснати почти всички заловени от 80% от акциите до сега. Това за какво говори според теб ? Като се работи трябва да има резултат а такива няма.
48
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Абе профан!Тия дето са ги пуснали Бойко ли ги съди?Бегай на село да пасеш козите!То бива тъпотия ,ама толкова пък да има пред компютрите, не е за вярване!
47
2
 
2
 
! Отговори
Разочарован преди 13 години
Което е напълно погрешно във всеки смисъл на тази дума. Наречи го престъпник, защото това е той. Да му кажеш комунист е просто смешно и нелепо. Показва до какво ниво се влияят от всички външни фактори и бъркоч който се бълва по медиите.
46
0
 
20
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
Човек, ако за теб задържането на група, окрала 250 000 000 лева е прах в очите, не знам кой искаш да арестуват?!?!? И 3 години да изкарат по следствените арести, пак е нещо! Преди дори и не ги хващаха! Представете си какъв чадър би трябвало да са имали за да източат толкова пари!!!
45
0
 
10
 
! Отговори
Jek преди 13 години
Какви цифри само. Зза това ли си плащам данъците. Някакви *** да ми точат от парите??!?!?!?
44
0
 
9
 
! Отговори
IND преди 13 години
Аз съм живял ама ти явно не си наясно за значението на думата комунист в България, която се използва за много по-широк кръг хора, които ограбват страната от десетилетия!
43
11
 
2
 
! Отговори
Недоволен преди 13 години
За жалост е така. Прах в очите, е цялата тази работа, с не напълно ясна цел ...
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С нашите пробити съдии нищо няма да стане. Трябват ни чужди. Като при футбола...
41
3
 
6
 
! Отговори
Разочарован преди 13 години
Вие малки вейки, не сте живяли по време на комунизма за да наричате БСП комунисти. Вместо да висите по форуми и глупости, прочетете някоя книга, статия за да се образовате какво е комунизъм и това сега как се нарича също. Можете да почедтете и малко история за комунистическите държави. Знаете ли аз бих бил доволен ако бяха наистина комунисти. В "свободен" (комунистически Китай ако те хванат с повече от кило кокаин (не съм сигурен за размера на дрогата) директен разтрел. Без дело няма онеправдани
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама там хванат ли ги...жална им майка!!!
39
7
 
6
 
! Отговори
Марти преди 13 години
"МВР заформи четворка белот във Варна21.07.2010 10:23Организирана престъпна група, извършвала данъчни измами за 150 милиона лева, е разбита при операция "Всичко коз".Това съобщи пред агенция "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов"Това е написано в Днес.бг в 10.23 като цитират Цветанов.След час и половина парите вече са станали 250 милиона,пак според Цветанов.Явно до довечера като се изреди във всички телевизии,сумата ще скочи на 500 милионаа пък арстуваните вече ще са вкъщи
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да видим къде ще е последно десет.