Домашен арест за Алексей Петров

Бившият съветник на ДАНС нямало как да извърши ново престъпление
Обновена: 18 окт 2010 11:28 | 12 окт 2010 15:35,
598
Домашен арест за Алексей Петров
Снимка: БГНЕС

Алексей Петров излиза от ареста, реши окончателно Софийският апелативен съд.

Магистратите пуснаха бившия съветник на ДАНС под домашен арест.

Според съда основна роля за решението не е изиграло влошеното здраве на Петров, а намалялата опасност да извърши ново престъпление.

Съдия Камен Иванов коментира, че не може Петров да седи в ареста "само заради обществения интерес".

Според съда продължителното му задържане под стража ще бъде равнозначно на процесуална репресия, тъй като съществува презумция за невинност.

Съдът се обоснова още, че задържането под домашен арест постига в пълна степен целите на правосъдието – Алексей Петров ще бъде ограничен, за правосъдието ще е ясно къде се намира той и тази мярка ще му позволи да се лекува.

Според апелативния съд може да се направи обосновано предположение за съществуване на престъпна група. Тя обаче не е действала от 1997 до 2010 г. и не е била от осемте души, които бяха обвинени след спецоперация "Октопод".

Още по темата

Групата, според съда, е организирана и ръководена от Алексей Петров, с участието само на Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера, и е действала в периода от 2004 до 2010 г.

Според магистратите обаче силата на обвиненията за престъпленията е намаляла в сравнение с момента, в който Петров е бил първоначално задържан.

Магистратите отчетоха, че има достатъчно доказателства, че между Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон  Петров има създадени близки, лични и по-скоро бизнес отношентия.

Според съда много свидетелски показания показват връзката между дейността на Марчело Джотолов по събиране на просрочени задължения чрез фирма”Ин 80”, както и връзката между него и Алексей Петров.

Освен това съдът прие, че няма доказателства, че Алексей Петров е изнудвал Николай Динков.

Съдията подробно обясни, че според доказателствата Динков, който е бил служител на Второ РПУ в Плевен през 2005 година, е поел такси компанията на тъща си.

Постепенно е уговорил свои бивши колеги да му съдействат за получаванве на кредити за да развие бизнеса си.

Факт е, че фирмата му не е управлявана добре и в един момент той дори е напуснал България. Един от неговите кредитори е потърсил съдействието на Марчело Джотолов, за да събере вземанията си.

Според съда обаче няма данни Алексей Петров да е свързан с Марчело Джотолов по отношение на този случай.

Разколебано е й предположението за престъпление спрямо друг от свидетелите – Георги Цветанов.

Има доказателства, че Алексей Петров многократно чрез трети лица е предоставял различни заеми на Цветанов, като сумите са от порядъка между 30 000 и 120 000 долара.

Според съда по отношение на обвиненията за заплаха към Георги Шотев безспорно е установено, че Алексей Петров е отправял заплахи към него в заведение в Плевен.

Съдът обаче отбеляза, че не е от неговите правомощия да направи оценка дали поведението на Алексей Петров е престъпление.

По отношение на издаването на държавна тайна съдът прие, че документите, намерени от Алексей Петров, категорично са копие на копие.

“Коментар няма да правя, тъй като не съм запозната с мотивите на Софийския апелативен съд. Определението е факт, то не подлежи на обжалване и ние сме длъжни да се съобразим с него и да го изпълним”, заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.

Според нея няма нищо драматично в домашния арест, тъй като това е втората по сила мярка след задържането под стража и е достатъчно тежка, за да продължи прокуратурата своята работа.

Маргарита Немска не пожела да коментира факта, че 9 месеца след полицейската операция “Октопод” обвиненията срещу групата намаляват, вместо да се увеличават.

“Вече девети месец съм в ареста и за първи път не ми се налага да доказвам, че съм Октопод на прехода. Изфабрикуваха Октопод, който трябваше да обслужва определени интереси и да се отклони вниманието от истинския октопод.

Съчинителите на делото ми не постигнаха целта си и сега, по подобие на някои методи от друга епоха, за да се оправдае арестът ми, трябва да бъда квалифициран като рекетьор”, каза по-рано във вторник пред Софийския апелативен съд Алексей Петров. 

Той бе арестуван на 10 февруари при спецакция "Октопод".

Според разследващите Петров е част от престъпна група, занимавала се с различни престъпления – от изнудване и рекет, през склоняване към проституция, източване на средства от "Кремиковци", до търговия с влияние и източване на ДДС от държавния бюджет.

Впоследствие обаче обвинението срещу Петров бе свито до рекет и разгласяване на държавна тайна – обвинение, което му беше повдигнато на 9 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
534
0
 
1
 
! Отговори
Елизабет преди 13 години
Трактора помогна на Илия Божинов да си отиде бързо от тоя свят,защото той пръв се осмели да проговори как негови близки са рекетирани да си отстъпят бизнеса.Икато умря човека,октопода го пуснаха.
533
0
 
2
 
! Отговори
1331 преди 13 години
Хората свързани с Филчев му помогнаха истината ще излезе около президенските избори Бойко бави но не забравя
532
0
 
7
 
! Отговори
без име преди 13 години
Месец юли прибраха един познат в затвора за 9 месеца за това,че намерили в колата му един бак цигари без бандерол.Жална ни майка.
531
0
 
4
 
! Отговори
цирк гърбър преди 13 години
Дресура на тикви и пудели-пумияри!
530
0
 
8
 
! Отговори
Конграт преди 13 години
Честито на всички будали, които са вярвали, че ще има някаква друга развръзка на окпоподената одисея. Да живей !
529
1
 
6
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Цветанов, вместо да се оплаква пред телевизионната аудитория, да се погрижи да осигури на обвинението читави доказателства ако наистина има за какво да съдят Алексей Петров. И да пази свидетелите, ако наистина им се оказва натиск. Останалото е работа на съда, независимо дали му харесва или не.
528
0
 
3
 
! Отговори
кистоник преди 13 години
а,бе, някои лица не знаят ли, че има разделение на властите ( по монтескьо) и всяка власт е независима от другата. трудно за разбиране он вуфаджии.
527
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За българският съд никога няма да има достатъчно доказателства за такива като А Петров и прочие
526
0
 
7
 
! Отговори
мен преди 13 години
тази маргарита немска да не е сестра на соня немска ? иначе пълен цирк в който клоуна се казва ц. ц. следващото шоу е - 1000 блондинки от цял свят се събират в София .
525
1
 
4
 
! Отговори
Съдията преди 13 години
Толкова е щедър горкичкия - как да не го пуснем.
524
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е виновна съдебната система. Като доказателствата не са читави какво трябва да направи съда? Другото ще въведе страната в още по-голям хаос. Крайно време е да разберем, че законите трябва да се спазват, включително и от полицията, следствието и прокуратурата.
523
1
 
4
 
! Отговори
българка преди 13 години
Браво за големите лъвове няма наказателни присъди, а при дребните рибки се показва колко справедливо и строго е нашето законодателство. Май успешната "съществуване" в Нашата "МИЛА" Родина е да крадеш, мамиш, убиваш и трупаш незаконни милионни, защото така или иначе няма кой да те накаже!!!
522
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Shibana sydebna sistema........
521
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
imame naj qkata sadebna sistema v evropa xaxa REZIL
520
5
 
10
 
! Отговори
... преди 13 години
Нищо не разбирате вие, Бойко и компания са уредили да го пуснат.Постоянно ни обвиняват, че за всичко са виновни предишното правителство, ама това малко се поизтърка ... сега за неуспехите в борбата с престъпността ще си намерят нов виновник ...
519
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецко кокошкар си беше братко и такъв си остана!Нищо лично ,но от физкултурник и книжен плъх толкова,ББ умело си подбира материала!!!
518
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецко искахте да вкарате човека в пандиза ама знаехте че сте балони с бойко. Хак ви е
517
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов Борисов въздухари
516
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ц.Ц. е на истина един балон....
515
8
 
7
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Единственият начин този да бъде осъден е да бъде съден от вътрешния министър. Всеки друг опит е обречен на провал. Калпави закони , съдийки на по 30 години , корупция в съдебната система , некадърни следователи и полицаи и други такива са непреодолими препятствия , а пък и са много.