Закопчаха 8 души за трафик на културни ценности

Задържани са във Велико Търново докато обменяли старинни монети
4 дек 2010 12:30,
43
Закопчаха 8 души за трафик на културни ценности
Снимка: БГНЕС

Осем души са задържани при спецакция срещу незаконен трафик на културни ценности във Велико Търново, съобщиха от областната дирекция на МВР.

В петък служители на териториалното звено на БОП са арестували на лоби бара в интерхотел "Велико Търново" седем мъже и една жена в момент на обмен на голямо количество старинни монети.

Арестуваните, чиито имена не се съобщават, са от Велико Търново, София, Плевен, Русе и Варна.

Те се подготвяли за участие в традиционна среща на притежатели на старини, която се провежда всяка първа събота от месеца във Велико Търново.

Доскоро тези срещи са се организирали в интерхотела, но след няколко полицейски операции колекционерите вече се срещат в района на Великотърновския университет.

В рамките на операцията спецполицаите са претърсили шест жилища в Свищов, като в две от тях са открити антични керамични съдове и металотърсач.

Претърсена е и къща в с. Първомайци, където са намерени 32 000 лв. и металотърсач.

Иззетите монети и антични съдове са предоставени за експертна оценка. Срещу заподозрените е образувано досъдебно производство за трафик на културни ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
коко преди 13 години
Само в България да си колекционер си престъпник.Това е резултат от недомисления закон "Чилова".Трябва да се направят промени,които да стимулират хората да задържат ценностите в България,а не да ги изнасят и претопяват за накити.Зашо от Англия например никой не изнася нищо?Вижте закона им,който пълни музеите им.Там не можеш да построиш хотел върху римска крепост както в БГ.А у нас се замазват очите с няколко монети без особенна стойност.Няма нито един обозначен археологически обект.И институциит
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и за на мй..,и ш....та също
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СПЕЦИЛНО ЗА ЕДИН БЪЛГАРИН хей не дей да даваш акъли ами ходи ти завърши началното че основното ще ти е трудно да не говорим за средно иска се поне малко грамотност второ няма щото орангутани където *** и лапат банани не виждам за какво да си говоря.....все едно колумп катое открил хаваите на времето да говори на диваци и твойта е същата
29
3
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Следващата фаза е пласирането. Много ясно че анлийските музеи ще платят много пари, но неграмотници като теб едва ли са посещавали повече 2-3 наши и сигурно в София само. А регионалните? Умряли са от глад и имат странични дейсноти за да се издържат, та какво остава да отделят пари да се надцакват с Божковци или богати западняци. Хвани някой ден и завърши училище между бирите, които изкарваш с монети и се замисли колко излишен е живота ти.
28
3
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Много си зле , а лошото е че тези като теб няма и да се оправят. Всеки нормален човек със поне средно образование ще се сети че е малко безопасно разкопките да се правят от археолози, а не от празноглави повтарячи като теб, които са бягали от часовете за да копнат тук и там и за две монети да "сриват стени". Та така развитите страни можеш да си ги завреш отзад, защото изобщо неможе да има сравение, но как да го разбереш като за последно беше 6ти клас за 6ти път и те скъсаха по история! ***
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АДМИРАЦИИ ЗА ХВАНАТИТЕ ИМАНЯРИ НО НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ХВАНАТ ТЯХНИЯ ОКТОПОД.НО СВЕТА В БГ.Е МНОГО МАЛЪК.НА ВСЯКЪДЕ ПРИЯТЕЛИ И ШУПОБАДЖИНАЩИНА НА УПРАВЛЯВАЩИ И ПОЛЗВАТ ПРОТЕКЦИИ.БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ,4Е УЩЕТЯВАТ ХОРАТА И ДЪРЖАВАТА .ПАРИТЕ В ЛИ4НИТЕ СМЕТКИ СА НА 1-ВО МЯСТО.ОСОБЕННО УПРАВЛЯВАЩИ,КОИТО ГИ ИНТЕРЕСУВА ЛИ4НИЯ ИМИ4 САМИ СЕ ИЗДИГАТ В КУЛТ ЖАЛКИ ХОРА.ДА НЕ ЗАБРАВЯТ ,4Е НЯМЯ ДА СА ВЕ4НО УПРАВЛЯВАЩИ ИДВА И ТЯХНИЯ РЕД НИКОИ НЯМА ДА ГИ СПАСИ.ОЩЕ ПО-МАЛКО УОРНИК.ДА СЕ ХВАЩАТ С ДЯНКОВ ЗА РАКА И В САЩ.
26
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 13 години
Тъпо е че тук човек трябва да спори с очевадни лайци - Бе *** нещастни що тия ербапе де нареждат на полицията кой да хване не земат да хванат един от големите колекционери в БГ -Щото всеки що годе в час със материята знае че примерно В.Божков или пък Барбукови са едни от последните който са започнали някаква колекционерска дейност може би найстина с патриотична цел - Що не земат да ровнат в редовете на бившата номенклатурка отговаряща за сектора -и от министерството и от милиция-полиция.
25
2
 
17
 
! Отговори
виктор преди 13 години
Леле изключително ценни монети . Предлагам да се намери отделна сграда която да съхрани монетите чужденците ще си потрошат краката за да ги зърнат .
24
4
 
18
 
! Отговори
вай-вай преди 13 години
А пък за тия монети на снимката,горкия човек който ги е намерил не може да си купи две бири за да си утоли жаждата.Не да се напие.
23
1
 
16
 
! Отговори
вай-вай преди 13 години
Абе шушлек не се напъвай толкова много.Те развитите страни като Англия например отдавна са решили проблема с културните ценности,само нашите изедници гласуват закони които поощряват незаконния трафик на антики и мачкат Търсача който е готов да помага на музеите.
22
1
 
8
 
! Отговори
виктор преди 13 години
Просто закона за културните ценности е пълна шльокавица . България ще търпи санкции в Брюксел заради тъпите и продажни български чиновничета . И отново ще загуби българският данъкоплатец а чиновниците никой няма да бутне дори с пръст .
21
0
 
1
 
! Отговори
Qni преди 13 години
to po tazi logika trqbva da zatvorqt vsichki antikvarni magazini :)
20
0
 
12
 
! Отговори
виктор преди 13 години
До един вмирисан " Един Българин "Е не съм такъв *** като вас . Кълнеш като вмирисана *** така кълне само умиращата некадърна комунистическа номенклатура .За какви пластове ми разправяш бе *** какво разбираш ти от културен пласт бе *** ? Пласта отдава е разсипан от текезесарските трактори . А другите неща по МУЗЕЙТЕ отдавна са откраднати и подменени с ментета . Кражбите се вършат вътре в музеите и то от години ! Ви сте сигурно от тази престъпна обирджийка шайка .
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 24 И 25 ПО ГОЛЯМ *** ОТ ТЕБЕ НЯМА К..А МИ ДА ЯДЕЖ
18
12
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Не е твое и си направил не просто кражба на решетка за канал, ти си унищожил много повече за да откраднеш една скапана монета. Металотърсача хваща ли ти глинените съдове, настилка, плочки и каквото още се сетиш? Да горите в ада всичките дано. И тогава дано се сетите че вие сте по-зле от обикновените *** с решетките - *** безподобна!!! ЦЦ, хайде малко СРС и Крумови закони за тази ***!!!
17
16
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Викторе да ти изсъхнат ръцете дано и на теб и на тези като теб и на поколенията ви до девето коляно. Вие унищожавате културното ни наследство - трето в Европа! Вие незаслужавате да съществувате на тази земя. Кажи си адреса да дойдем и да те хванем и да ти дадем заслуженото - *** скапан!!! Културното наследство е безценно, а живота ти неструва пукната стотинка емисия 2010, да гориш в деветия кръг на ада дано.Заради хора с твоето мислене сме в това положение - ***!!!
16
4
 
9
 
! Отговори
виктор преди 13 години
55 закона да изкарат против търсачите пак не могат да ме откажа от тръпката .Който не е хващал детектор той не знае за какво става дума . Няма как да стане някакви мошеници в музеите, министерство на културата и парламент да ми казват какво да правя .
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз също се занимавам с това искам да кажа че никога няма да се откажа,голяма тръпка ми е ако някой от вас е държал метало търсач в ръката си ще знае за какво му говоря....не ка пък правителството да изкара закон тези монети и предмети които вадя да ги купува държавата аз нямам нищо на против
14
0
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Мнооогооо искам да видя този, който ще ги разправя тези неща на Васил Божков. Той неговата колекция си я е събрал преди освобождението, а ? :-)
13
0
 
2
 
! Отговори
revlio преди 13 години
ami тия същите полицаи да видят големите частни колекции ако не ги знаят имената да се спрат на първата автобусна спирка и да питат ама ще трябва да затварят маиките и бащите си маи