Хванаха 10 катаджии, искали си подкупи по "Тракия"

Навивали парите и ги криели в дръжките на палките си
Обновена: 8 юни 2011 15:30 | 8 юни 2011 12:05,
137
Хванаха 10 катаджии, искали си подкупи по "Тракия"
Снимка: архив Булфото

Десет служители на КАТ "Пътна полиция" са задържани за искане на подкупи от шофьори, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след правителственото заседание днес.

Всички задържани са работели на магистрала „Тракия“. Осем от пътните полицаи са от Пазарджик, а двама от Пловдив, уточни Цветанов.

Той разкри и изобретателните методи на униформените, с които криели рушветите – използвали полицейски палки с винтове, за да скриват в тях получените от шофьорите пари.

Катаджиите умишлено бавели документите на превишилите скоростта водачи и им намеквали, че санкцията може да бъде избегната. Тарифата за прикриване на нарушение вървяла между 20 и 50 лева.

Катаджиите-изнудвачи са арестувани при спецоперация на "Вътрешна сигурност" с красноречивото име "Палките" под ръководството на Софийската градска прокуратура.

Разработката срещу тях е започнала преди два месеца, а МВР е установило хиляда случая на вземане на подпуки. При операцията са използвани и специални разузнавателни средства, каза Цветанов.

Акцията срещу подкупните катаджии бе очаквана, след като вчера МВР шефът обяви, че до дни ще има действия срещу полицаи, преминали "от другата страна на барикадата" и обеща ведомството да е безкомпромисно срещу тях.

В тази връзка министърът посочи днешното решение на МС, с което се определят условията за управление на Фонда за безопасност на движението. Приходите в него ще се набират основно от глоби от електронни фишове и ще се изразходват за поставяне на видеокамери по главните пътища.

Така, например катаджиите по магистралите ще бъдат заменени от видеокамери и ще бъдат насочени към по-малките населени места. В резултат се очаква намаляване на корупцията и спад на пострадалите от катастрофи с около 20-25%.

Днес правителството прие и проекта за поетапна подмяна на униформите на полицаите, според който до 2013 г. всички служители ще се сдобият с нови униформи.

Новите униформи ще бъдат три пъти по-скъпи от досегашните – ведомството ще плаща по около 1200 лева за бройка, но Цветанов увери, че те са много по-качествени и по-удобни от старите.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ушиването им трябва да започне до края на следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Петър Белоречки преди 12 години
Заради поредната издънка на МВР, телевизия БТВ от 07.05.2012 сутрешен блок хвали как двадесет полицаи едновременно ще ни спира и нямало да има рушвети. Смятате ли, че така ще се вдигне рейтинга на МВР. Защо не казват колко некадърни са уволнени или пак съдът им бил виновен...
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Бял ***.Много си прав брато и началнико требе да руча и то по мазничкооо...
138
0
 
1
 
! Отговори
Бял негър преди 12 години
Ами нагоре по веригата няма ли наказани и изгонени?Как така без нищо можеш да даваш наряд на караулката на Църна маца,съвсем случайно ли?Оставете тез песни любовни,за да си там наряд трябва да даваш и нагоре иначе-аут да да...
137
0
 
1
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Кеф,кеф,кеф.Не ,че ще им направят нещо но както се казва-Болката е малка,срамът е голям !
136
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 12 години
Тези прости *** са ме вадели извън кожата. Профучават край мен коли със страшна скорост и опасно каране.Мен ме спира за някаква формалност на пътяи ако от 5 пъти един път не му дам пари на *** , пише ми акт и си загубвам 2 надници, точки и пари за желанието ми единствен да не им давам пари. Залавянето на корумпираните е работа на полицията и рибата винаги замирисва от главата.Елементарно е да се хванат и първо да се хванат корумпираните прокурори, съдии, полицаи и контролни органи.
135
2
 
0
 
! Отговори
ХА преди 12 години
ТАК ЩЕ Е КАТО НЕ ДАВАТ СЛУЖЕБНИ ПАЛКИ АМИ СИ ГИ ПРАВИМ САМИ
134
0
 
1
 
! Отговори
така преди 12 години
такава снимка да видим и на висши ръководни кадри от МВР, заедно с прокурори и съдии и едва тогава ще помечтая за някой и друг осъден политик.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
imam priatel koito jivee v garcia ta na nego mu se slucvalo da mu iskat i se otarval s 50 evro. ta ne gi hvalete komshiite
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
корупцията си се вихри със всичка сила, преди няколко дена *** от пазара за цветя на Димитър Петков щяха да нбият полицая който им прибрал парите за шофьорските книжки които им обещал, мисля че са го гонили чак до бл.330 кадето живе та отарвал кожата
131
3
 
3
 
! Отговори
ivan petkov преди 12 години
kak moje 1200 lv za uniforma??? smiah i ministara triabva da zakop4eiat.na nego niama li koi da mu napravi proverka??? koia e tazi 6iva6ka firma?
130
2
 
0
 
! Отговори
germani_bg преди 12 години
kato me spre policia samo pitam drugi varianti nqmali osven aktili kvoto e i vednaga kazvat da ima dava6 im tam po 10 euro za kafe i ayde vse edno ne sa te spirali :)
129
0
 
2
 
! Отговори
СНИМКАТА преди 12 години
СНИМКАТА Е ЖЕСТОКА
128
1
 
13
 
! Отговори
Кройка преди 12 години
С комисионната от шивашката фирма Цвъцко ще си купи още 6 апартамента.
127
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
tova sa darenia
126
3
 
24
 
! Отговори
hellion преди 12 години
Тъжната истина е, че ако няма кой да дава, няма да има и кой да взима. Съвестните граждани, които привидно реват от катаджийската корупция, иначе си дават с готовност по 20 лева, за да избегнат акт от 50. Българинът не го е яд толкова, че някой краде, а че не е на негово място, за да краде още повече.
125
0
 
9
 
! Отговори
Усмивката преди 12 години
В последните две години също ходих няколко пъти до Гърция. По пътя Кулата-Серес-Кавала за 3 прехода в двете посоки, само веднъж видях полицейски автопатрул и то около 21.30 ч. Иначе в началото на всеки по-голям населен пункт има нарисуван фотоапарат с надпис, след около 200 м. има ограничение на скоростта на 50 км/ч и след около 50 м е кутията с камерата. Дали работи или не - не се знае, но страх лозе пази. Все пак честно предупреждават, вместо да се крият в шубраците.
124
2
 
8
 
! Отговори
go6olo6o преди 12 години
Миналия петък ходих до гр. Кавала в Гърция (не че гърците са за някакъв пример) и за около 400 км в Гърция не срещнах нито един катаджия. При нас от Кулата до София срещнах 7 патрулки и една от тях ме спря за проверка.........
123
1
 
10
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
цитат:Новите униформи ще бъдат три пъти по-скъпи от досегашните ведомството ще плаща по около 1200 лева за бройка...........май ц.ц. с тази звучна операция си оправдава още няколко апартамента от комисионни - как в криза иначе да си обясним, че се увеличават парите за шифашка фирма която съм сигурен, че е избрана на "конкурсен" принцип.......
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази снимка да не е някакъв клип на Веселин Маринов
121
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 12 години
А Лмпен Петкоф кога или чакате международното разследване срещу него - или вие не закачате партийни другарчета на режима