Акция "бакър" из Европа, 37 ареста в България

Разследващите са открили 37 тона крадена мед в Италия
Обновена: 31 май 2013 20:40 | 31 май 2013 20:39,
31
Акция "бакър" из Европа, 37 ареста в България
Снимка: Булфото

Десетки арести са извършени при голяма полицейска операция срещу крадци на метали в 17 еропейски страни. 37 души са задържани в България, съобщи европейската полицейска организация Европол, цитирана от Франс прес.

При акцията - полицаи от 17 европейски страни претърсили в понеделник и вторник депа за метални отпадъци, строителни обекти и райони около шосета и железопътни линии.

Не се уточнява колко са общо арестите, но е известно, че в България те са 37.

Открити са 37 тона крадена мед в Италия, от които 10 тона на стойност 50 000 евро на сметище, каза говорител на Европол.

"Има много организирани престъпни групи, замесени в кражби на метали в големи размери", заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

"Сега тези групи и прекупвачите на метали знаят, че този тип презгранична престъпност се приема много сериозно", добави той.

"Тези престъпления засягат силно транспорта, комуникациите и електрическите мрежи, предивиквайки тежки повреди. Поправката и отстраняването на щетие често надвишава  стойността на откраднатия метал", посочи Уейнрайт.

От няколко години в европейските страни зачестиха кражбите на метали и цените излетяха нагоре, особено на медта в железопътни кабели. Крадците често прехвърлят плячката си през няколко граници, преди да я продадат като метални отпадъци, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
к'во чакате бе преди 10 години
чакаме закон за частната собственост
24
0
 
2
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
През м. февруари 1911 г, в Каталунея, 1 кг отпадъчна мед /на "майчин" язик бакър/ струваше 13 евра, т.е. приблизително 25 лв. Тогава в БГ я приемаха на същата цена както и сега. Все си мисля, че тая разлика стегаше и стига и за полицай, и за прокурор, и за следовател, и за съдия, че и за транспорт дори.Така че тези 37 тона в Италия са половин милион евра, т.е. около милион нашенски рупии.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До заклет комунистМа те са на ГРОБ
22
1
 
4
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
МЕДЕНО ЖЕЛЯЗО-АЛУМИНЕНО ЖЕЛЯЗО-БРОНЗОВО ЖЕЛЯЗО
21
0
 
7
 
! Отговори
xxx преди 10 години
До заклет комунистДругарят Юдолен Миндеров е най-добрият политик. Партия Юруш се включи логично в новосъздадената формация Българска Социалистическа Атака за Права и Свободи (авторство - друг колега). И разкри, че е ревностен радетел за възстановяване на Великата порта, като основен законодателен орган за санджак България. Лютик Мастан вкопчен в професорката по езикa се радва като дете доносник на класната. Закачиха на Юдолен тиквен медал за цял живот. Честито.
20
0
 
19
 
! Отговори
нона преди 10 години
и мен ме подразни думата "бакър" - имаме си хубава дума- "мед" - какво ми натрапвате турски думи напоследък!?! Сериалчета гледате!!!:)
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БойкоВинаги съм се чудил кои са примитивните хора, които гледат подобни сериали като "Далас". Ето че един от тях - Бойко, е написал (***) коментар.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До KokoБакър е мед на турски (bakır). В българския език е остаряла дума и не разбирам защо журналистите я ползват (освен ако не турци или съвременици на Иван Вазов или просто не се правят на интересни).На италиански мед е rame.
17
1
 
13
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
В понеделник помчва сериала "Далас". Препоръчвам на всички законотворци от Европа да го гледат. Ще им хрумнат идеи как да се отърват от крадците. Да наблегнат на епизода , когато Джей Ар изчезна в Южна Америка и журналята бяха обсадили къщата на фамилията. На мис Ели и писна и излезе с една пушка в ръце на верандата и обяви: Давам Ви една минута да напуснете собствеността ми", всички си изпочупиха краката да бягат към колите, щото ще има стрелба на месо. По такъв начин трябва и с крадците, като
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PROVERETE AIFELOVATA KULA DALI E VSE O6TE NA MQSTOTO SI . ZA6TOTO BAQ *** SAM GLEDAL OKOLO NEQ DA SE VARTI I O4ITE IM SVETQT NA " BRANE " PRI TOLKOVA JELEZO
15
1
 
11
 
! Отговори
Koko преди 10 години
Как точно се превежда "бакър" на италиански
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да дойдат да видят тука какво е?Нали наскоро даваха,1 км релси са откраднати от линията.Някакво чудо,че влакове не са пострадали.37 среза с оксижен,работели са нощно време.Крайно време е такива кражби да се разглеждат като терористичен акт.Дубав мост ,същата история промъкнали се под моста ромите и са изрязали част от металната конструкция.
13
8
 
42
 
! Отговори
заклет комунист преди 10 години
Но как може да бъдат арестувани най-верните гласоподаватели на БСП?Другари опомнете се.Тия 37 гласа са си 37 и могат да са ни в полза в трудни моменти.Вижте как 1 глас на другаря Сидеров наклони везната към милиардите ни от ЕС.Предлагам от сега нататък да се дават безвъзмездни пари на черните ни римляни за да не крадат бакър,а ние тия пари ще си ги компенсираме от безвъзмездните пари на ЕС,от заменките по морето,от обществените поръчки и т.н.
12
1
 
34
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 10 години
Нашата мафиотизирана и мързелива полиция никога !!!! няма да проведе сама такава акция !!! Въпреки че у нас се краде на МАХ !!!! Добре е, че Европол ни натиска !!!!!
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** бандитски набези
10
1
 
34
 
! Отговори
Каракочев преди 10 години
Ееех, бате. Берачи сме родата.Берем билки, берем боровинки, берем желязо, берем бакър най-добре. Само пчелен мед не берем, много хапи пчелата.Както братчеда от Унгария превежда от Магярски:Беремед = Пчела ,Ебенеберемед = ТъртейНий първото на търтея най го можем:)
9
19
 
20
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
До inedБългари, ***, турци, германци, французи, италианци, е без значение!!!Кръвта на всички е червена!!!Образование трябва и създаване на интереси!!!Хора, които имат какво да правят, не се занимават с глупости. За малката част, които все пак решат да станат бандити има полиция, съд и затвор.
8
2
 
40
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
А къде бяха нашите полицаи? Брендо го закопчаха в чужбина,операция бакър пак в чужбина.Как са минали през "некорумпираната" ни митница??????
7
3
 
4
 
! Отговори
Andrei преди 10 години
Ti,slu4ainoda ne si ***
6
2
 
70
 
! Отговори
ined преди 10 години
Крайно време е толерастите от ЕС да разберат, че без бой *** няма да влязат в пътя.