Несъобразената скорост виновна за двете жертви край гара Яна

Задържан е 45-годишният шофьор на румънския камион
Обновена: 20 авг 2013 18:41 | 20 авг 2013 16:20, Веселина Йорданова
66
Несъобразената скорост виновна за двете жертви край гара Яна
Тежкият инцидент отне два човешки живота. Снимка: БулФото

Несъобразена скорост е причината за катастрофата на стария път на магистрала „Хемус“, при която вчера загинаха двама души, а други петима пострадаха.

Според събраните до момента данни на разследващите инцидентът е станал заради несъобразена с пътната обстановка скорост на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация. В столичната полиция е задържан водачът на цистерната - 45-годишен румънски гражданин.

Още по темата
По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 343, ал.4  от НК  - за причинени по непредпазливост смърт или телесна повреда на едно или повече лица. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

След вчерашния тежък пътен инцидент, който осуети тържественото откриване на новия участък на автомагистралата, политически опоненти и институции влязоха в дебат закъсняло ли е пускането на движението по новоизградения път.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоя още миналата седмица това да стане, поиска оставката на регионалния министър Десислава Терзиева.

Тя на свой ред призова да не се трупат дивиденти от трагедии и беше категорична, че временната организация на движение не би могла да има връзка с тежкия инцидент.

По думите на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров вчерашният ден е бил първата възможна дата за предаването на участъка. Така той също отхвърли упреците на ГЕРБ за „закъснялото” откриване на магистралния участък.

По данни на МВР тежката катастрофа стана на 3-ия км на АМ "Хемус", в района на гара Яна, посока София, между ТИР, цистерна, лекотоварен автомобил "Ивеко", бус и три леки автомобила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
19
 
! Отговори
няма смисъл преди 10 години
До 666 А дали шофьорите са виновни и за липсващата сигнализация за край на магистралата? Може би всички трябва да следят пресата къде има ограничения и тапи?
55
3
 
14
 
! Отговори
Пълни глупости! преди 10 години
Станишев и Орешарски са виновни. Опс, забравихме "международното положение".
54
2
 
20
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Посипете си главите с пепел и не мрънкайте повече. Човекът ви предупреди, че в тая лудница вероятността някой да забрави да пусне аварийните, е огромна. И че из България се движат румънски и турски тирове, също е ясно. Остава да събереш две и две четири, което не ви стигна акъла да направите.
53
2
 
24
 
! Отговори
666 преди 10 години
Ако някой е виждал как карат турските и румънските ***,няма да приказва глупости тука!Трябва полицията да се вземе в ръце и да ги стърже-това е!
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по голямо безумие от това да спреш в някоя от лентите за движение на магистралата. Ако трябва да спреш спираш в аварийната. Така, че според мен крайно опасно е било създалото се задръстване.
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 57 Знаци не се слагат при задръстване, но има едни коли на които пише "Trafic police" и служителите застават на няколко стотин метра преди задръстването и предупреждават приближавашите коли за опасността на пътя. Бях свидетел на подобна случка , на второстепенен път беше разлято масло от трактор. Имаше две полицейски коли от двете страни на пътя и приканваха да се намали скоростта.
50
7
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
50 ти това ми е "ника" на никои не се смея, и точно в Австрия и Германия не слагат знаци ако има задръствания, и никаде не слагат, има знаци за намаляване на скороста ако се работи по пътя или каквито и да са там изменения на пътна маркировка, сливане на ленти и пренасочване на такива, и хайде всички който сте нащракали минусите (не , че ми пука) ми дайте пример къде при задръстване има предупредителни знаци, ако стане такова последния от колоната включва авариините за да предупреди задния
49
2
 
19
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Тоя Папазов само се дъни. Поне му залепете устата ако не искате да го уволнявате.
48
0
 
18
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Тир с румънска регистрация, по всяка вероятност натоварен с олио, е помел няколко автомобила, които са намалили скоростта заради образуващата се тапа. Това каза за катастрофата в района на гара Яна транспортният министър Данаил Папазов.
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Несъобразена скорост" - еййййй много удобна формулировка./дано не съм объркал правописа и граматиката, че пак ще ме полазят филолозите/
46
5
 
28
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Ако нямаше тапа, нямаше да има катастрофа. Факт!
45
3
 
28
 
! Отговори
без думи преди 10 години
Едно разбрах-номер 46 никога не е излизал от неговото село.Престъплението на институцийте е несъмнено.На това място се е очаквало задръстване и предупрежденията трябва да са от 10 километра.Откъде да предполага румънеца каращ със позволена скорост,че е навлезъл в земята на недоразуменията.
44
4
 
22
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
До До Yegresnatsemnelovя по леко с недоклащането, че става ясно защо висиш по форумите - няма кой да те клати в къщи.вчера министър Папазов от мястото на инцидента в прав текст си го каза, за задръстването и колоната. Само цоцалист като тебе може да повтаря като папагал без дори да е проверил за какво става дума. Е, на министъра му издърпаха ушите и вечерта друга песен пееше, когато не му се налагаше да гледа вече пострадалите в очите. На това му се казва политика а ла бсп
43
4
 
19
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
До ha haнапример в Австрия и Германия.няма да е зле преди д а се присмиваш на другите, да проверяваш дали всъщност ти не си неосведоменият
42
2
 
18
 
! Отговори
123456 преди 10 години
В интернет съм виждал румънци кака карат тирове без ръце и даже си качват краката на таблото - да се пишат за герои
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До #46По света има знаци информиращи за задръствания - електронни табла казват къде и колко ще се забавиш. Това е за тези, които нямат ап на iPhone (или пък нямат iPhone), който пък съвсем точно ти показва участъкът от пътя в червено. Пообиколи света и тогава се изказвай :)
40
0
 
18
 
! Отговори
M_Yo преди 10 години
До попаКоментарът ми беше насочен към мненията на хората преди мен и общо към културата на българина за движение по пътищата, в това число слагам шофьори, велосипедисти и пешеходци. Вероятно проблема е в липсата на елементарно възпитание, било то домашно или в училище. Не случайно се въведе понятието за "Война по пътищата", всеки ден умират хора, вчера беше румънски шофьор, миналата седмица в Кресненското дефиле бяха българи, но никой не си напра черен пиар, защото не се откриваше пътен възел.
39
14
 
22
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
абе Вие ненормални ли сте, къде по света слагат знаци за това, че има задръстване, На калпавия шофьор, все някои друг му е виновен, и всички политици да изредите докато не се научите, че не сте сами на пътя и не започнете да карате като хората все ще се случват такива неприятности за съжаление.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те са открили топлата вода
37
2
 
34
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Стига с тази "несъобразена с пътната обстановка скорост". Съобразете я скороста и сложете знаци за ограничение. Колкото е ограничението толкова е съобразената скорост. Имам роднина караше с 50, спукан водопровод зимата, всичко замръзнало - колата му на пихтия, идва фуражката и му вика несъобразена скорост щш пишем. В нормална държава щеше да съдере Софииска вода да плащат и на внуците му. Тука не съобразил скороста. И тираджията и той - не съобразил че колоната е 5 км и сега той виновен. ***