1000 автомобила изчезват пред кръчми и барове

Крадците прибират возилата с уред за 25 000 евро
23 юли 2016 09:22, Елка Василева
51
1000 автомобила изчезват пред кръчми и барове
Снимка: архив, Булфото

Около 1000 коли годишно у нас изчезват пред кръчми и барове. Това показва статистиката на МВР за страната, пише „Монитор“. Всички откраднати возила за годината пък са близо 3500. От тях едва 216 са върнати на собствениците им.

„Автокрадците основно набелязват колите пред лъскавите кръчми в страната. Там всеки излиза с колата си, за да се покаже. Апашите чакат само това. Дори да не са задигнати специално пред кръчмата, където има камери, то поне са набелязани там“, обясниха от МВР пред „Монитор“.

Оттам са забелязали и нов метод за задигане на коли, които не са по-стари от 4-5 години.

„Основно тези коли са с безключово палене. Това означава, че не е необходимо да разполагате физически с ключ, за да я отключите или запалите. Достатъчно е той да е в джоба ви. Когато се приближите на метър от колата автомобилът засича устройството и сам се отключва. След това сядате и само с натискането на един бутон автомобилът запалва. Има уред, който отскоро е на пазара. Той струва 25 хил. евро. С негова помощ се засичат тези ключове, които са в собствениците. Сигналът от тях се засилва и колата на паркинга се отключва“, обясниха разследващи. Вече има няколко такива регистрирани случая. Откраднатите коли са предимно от скъпи германски марки.

„Схемата е следната. Човекът с уреда минава около масите и го активира. Така, след като е засечен сигналът от устройството, той се засилва и колата на паркинга се отключва. Там чака втори крадец, който се качва, запалва я и потегля. След това с останалото гориво стига до мястото, където ще се разглобява колата за части“, обясниха още запознати с този тип кражби.

Смята се, че само за май месец 2016 г. около десетина коли са били откраднати по този начин. Останалите 300 изчезнали за този месец са били по изпитани схеми с разбиване на ключалки или с проникване в защитата на колата чрез лаптоп и отново специален уред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: автомобиликражби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Ей на това му се казва -социална справедливост! Тия от където взели -там и заминал! Майната им! Важното е да не посягат на сиромасите ! Ей, те апашите станали като Робин Худ!
30
0
 
8
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
За да си създават работа/и да имаг далавера, естествено/ всички държавни органи тотално , упорито , и съвсем съзнателно НЕ СПАЗВАТ написаното във Върховния закон - Конституцията !!! Там е записано: " Частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕНА" !Защо, когато крадец при кражба намери смъртта си, полиция, прокуратура и независимите работят против собственика,защитаващ имота си, и го вкарват в затвора !! КОЙ Е ПРЕСТЪПНИКЪТ ????
29
0
 
2
 
! Отговори
Anon преди 7 години
До предишния- .... И като се отдалечиш комата казва "key not detected" и... Продължава да си върви. Като я изключиш разбира се няма палене като ключа не е наблизо... За $25к усилвателя- доста по- евтин е... Ама нали трябва хората да цъкат с език...
28
4
 
2
 
! Отговори
bfka преди 7 години
Поредната тъпотия...Като се засили сигнала и запалиш, а после потеглиш и се отдалечиш? Или пък я качват на репатрак, или просто слагат на свободна и теглят...друго яче ще да е :)
27
1
 
17
 
! Отговори
учуден преди 7 години
Защо ни е полиция? От тези 216 сигурно 2/3 са намерени от собствениците. Аз лично знам за 2 подобни случая. Полицията е майка на мафията!
26
2
 
25
 
! Отговори
От село преди 7 години
Дреме ми, я карам гоуф 2ка, не се заключва и го палим с отвертка. За 15 години никой не е поискал да го открадне...
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е и ще продължава да е така докато няма адекватни закони или ги има но не се спазват.Не може хора с по 6..7 присъди да се разкарват свободно,да има споразумение с прокуратурата и присъдата да се намалява с една трета.Все абсурдни неща.Събирал си с години за да си купиш хубава кола и ще дойде мизерника и ще я открадне.При първо нарушение..затвор..при рецидив...дъъъъъълъг затвор ама дълъг...само тогава ще се оправят нещата.Все пак да не забравяме че това е БГ.
24
3
 
1
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
до 27Така е заглушават се gps-а,но нали при заглушаване на сигнала,веднага се получава сигнал в охранителната фирма(ако има такава),че има опит за кражба и автомобила веднага се пуска за издирване. Не знам,не съм експерт в тази област
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека не забравяме основното, а то е, няма престъпление без участието на бивш, настоящ или бъдещ милиционер. Най-сигурният начин да се предпазите от каквото и да е престъпление,е да стоите далеч от тях. Увъртат се,слухтят, после снасят на цивилните си авери и накрая делчо делев.
22
1
 
4
 
! Отговори
ДО 27 преди 7 години
Прав си , само че трябва и да има в нишките Чесън Лук .
21
2
 
7
 
! Отговори
Dzivko до Свинаря преди 7 години
И gps се заглушава, спасението е един ключодържател от кожа с метални нишки в нея, екранира ключа и не засича сигнала, вече се правят тук ☺
20
0
 
21
 
! Отговори
сминдух и чесън преди 7 години
Това реклама на уредите от двадесет и пет хиляди евро ли е,безотказни ли са?
19
6
 
3
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Тия коли нали имат проследяващи устройства? Дори да я откраднат,ще мине известно време преди да намерят GPS-а. Не ми е ясна работата
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зимата ми откраднаха предната решетка на Ауди90 2.2 136PS 1985g,a на един приятел ладата ,та камо ли за такива коли.Едни работят на дребно ,други на едро.Важно е да има работа за всички.Вкрайна сметка нищо не се губи само се сменя притежателя,както беше навремето в казармата.
17
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен не ми крадьт колата защото не живея в Бьлгария
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е че сигналът толкова се засили, че стигна и до мен...))) Сега и аз мога да я открадна)))
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигналът се засилва ....(с бясна скорост)......... Браво на журналистите!!!
14
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже не разбирам целта на тази статия.Дали да похвалим техническия прогрес на автокрадците, или да проявим съчуствие на ощетените "бизнесмени".Ако е първото- става, все пак в нещо сме добри..Ако е второто-не става. За всеки е ясно, че такива автомобили или джипове за по 100-200к не се купуват с местно изкарани пари.Аз работя 20г, сравнително добре платена работа, и единственото което успях да спестя е за автомобил около 20к лева. Не си ли изцапан по някакъв начин с властта, нищо повече няма
13
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
До Анонимен 4 : Момченце, можеш да плюваш на 360 градуса всички. Това можеш !Но да промениш природните закони - виж това не можеш, никой не може.Така, че по-спокойно и умната.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това пък каква новина е?