Всяка пета катастрофа взима човешка жертва

Най-честата причина за удара - несъобразена или превишена скорост
15
Всяка пета катастрофа взима човешка жертва
Снимка: Булфото, архив

По един човек умира във всяка пета катастрофа. Това е записано в отчета на МВР за първите шест месеца на годината, пише в. "Сега".

От полицията отчитат намаление на загиналите при катастрофи, но въпреки това броят им все още е висок. Според данните те са 304, докато през същия период на 2015 г. са били с 14 души повече. С 160 души обаче се увеличил броят на ранените и до края на юни те са 4195 души. Произшествията по пътя също скачат с 3.5% - 3377 за първата половина на 2016 г.

Най-много катастрофи стават по пътищата от първи, втори и трети клас, пише в отчета на МВР.

По-малко са инцидентите по магистралите. На шосетата с насрещно движение загива по един човек във всяка пета катастрофа.

Увеличават се случаите, при които шофьорите сами се блъскат в дървета, стени или падат в дерета. При всеки девети инцидент има загинал.

"Увеличение се наблюдава и при произшествията от вида "сблъскване между МПС" и на ранените при тях лица, като на всяко единадесето ПТП загива човек", пише в отчета на МВР. Висок е броят и на загиналите, блъснати на пешеходна пътека - всеки 16-и загива.

Основната причина за катастрофите е несъобразената или превишена скорост, твърдят от МВР.

Такъв е случаят при 1203 от катастрофите, което е малко над 35% от всички. В тях са загинали над половината жертви - 160 души. Едва 2.6% е делът на инцидентите, станали заради употреба на алкохол.

За да се засили контролът, е дадено правомощие и на други служби освен КАТ да спират шофьори, пишат от МВР.

Става въпрос за отменената от вътрешния министър Румяна Бъчварова заповед на предшественика й Веселин Вучков само катаджии да спират за проверки. Тя бе издадена с идеята да се ограничи корупцията. Тогава започна и оборудването на патрулките и самите служители с камери и микрофони, за да се записва всичко. Бъчварова разреши и на "Охранителна полиция" да прави пътни проверки, но в отчета се твърди, че оборудването с техника продължава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 години
До онбашиятапочти го нацели... в бг повечето са хабни парчоци и като се съберат 2ма на пътя стават бели. така, че като караш с мисълта "аз не съм от тях на мен няма да се случи" значи вече има един хабен матрял и трябва само още един:)) за да няма проблеми нормалните трябва да внимават и за перманентно объркания контингент за да си нямат главоболия:)
6
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Несъобразена скорост - понятие измислено от КАТ, за да сме винаги виновни. Реалността е, че никой шофьор, никоаг не може да определи с каква скорост да шофира, така че, ако стане катастрофа, КАТ да не му лепне, че е карал с несъобразена скорост.Казано по друг начин, несъобразената скорост е тази, с която си шофирал, когато е станала ПТП-то, освен ако скоростта не е била превишена. Несъобразена скорост може да е и 1, 2, 5, 10, .... км/час, ако стане ПТП при разрешени примерно до 90 км/час
5
3
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Както винаги на българина някой/нещо друго му е виновно. Разбирам да се движиш във Франция и да има дупка на пътя или необезопасен участък от пътя и да кажеш че ти е виновен пътя ,но в България,където това е нормалното -виновен си ти.
4
4
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Всъщност аз съм виждал бая в учебни камиони, те рядко вземат само любителска книжка като повечето хора
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Несъобразена и превишена скорост са две коренно различни неща, но КАТ не искат да кажат истината, че проблема са пътищата, а не високата скорост. Хайде сега продължавайте да твърдите, че пиянине са основния плоблем.
2
2
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Кажи нещо за "ламбите", ***! Карат като ***, после нещо друго им виновно - я пътя, я че някой го е засякъл, докато карал с 250...
1
1
 
5
 
! Отговори
Da преди 7 години
С всяка друга причина е телефонът по време на шофиране!