Закопчаха 12 българи и двама турци за трафик на бежанци

При операцията са иззети и близо 30 кг хероин
0
Закопчаха 12 българи и двама турци за трафик на бежанци
Снимка: МВР

В международна операция на територията на България са заловени 12 българи и двама турци за подпомагане на нелегална миграция и са иззети близо 30 кг хероин, съобщиха от МВР.

Международна полицейска операция "Съвместни дни за действие Ciconia Alba" се е състояла в периода 10 - 16 октомври. В координираните от Европол действия са взели участие правоохранителните органи на 51 държави и четири международни организации. 

Обединените сили са били насочени към неутрализирането на организирани престъпни мрежи на територията на ЕС и отвъд границите на съюза, занимаващи се с трафик на хора, улесняване на нелегална миграция, трафик на наркотици и измами с разплащателни карти.
 
Координацията на полицейските действия се е осъществявала от оперативен център, ситуиран в централата на Европол в Хага. При операцията във всички държави са иззети над 2 тона кокаин, установени са 529 жертви на трафик и са задържани 314 души.
 
В България са извършени проверки на 22 полета, 20 автобуса и множество автомобили, пътуващи от и към Амстердам, Атина, Ларнака, Мадрид, Париж, Мюнхен, Берлин и Франкфурт. На ГКПП - Калотина са проверени 140 души и 50 моторни превозни средства.
 
Заедно с държавите-членки на ЕС в действия са се включили и Австралия, Албания, Бразилия, Еквадор, Исландия, Индонезия, Канада, Катар, Колумбия, Малайзия, Македония, Мексико, Нигерия, Нова Зеландия, Норвегия, ОАЕ, Панама, САЩ, Сингапур, Сърбия, Тайланд, Филипини, Хонконг,  Швейцария. В операцията са участвали и Интерпол, Евроджъст, Фронтекс и Морския аналитичен и оперативен център - наркотици.
 
В страната ни в операцията са участвали служители на главните дирекции "Борба с организираната престъпност" и "Гранични полиция" към МВР, както и представители на Агенция "Митници". Сътрудничеството и координация между българските и чуждестранни органи е подпомагано от служители на дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари