Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини

Нанесъл е щети за стотици хиляди левове, според разследващите
Обновена: 21 ное 2016 19:24 | 21 ное 2016 18:15,
190
Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини
Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост.

По-рано стана ясно, че обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

Арнаудова заяви, че това дарение е прието в разрез със законовите регламенти за получаване на разрешение за употреба на територията на страната.

Вносът на 200 000 ваксини е трябвало да бъде безплатен, но Министерството на здравеопазването е заплатило ДДС в размер на 323 хил. лева, както и разходите по доставките на ваксините. В този размер са и нанесените имуществени вредни последици.

По думите ѝ разследването на Софийска градска прокуратура е установило, че на 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Р Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения.

"От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер", подчерта Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Второто обвинение на Петър Москов е за износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв.

България е направила дарение – 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза БЦЖ на Република Турция, обясни Арнаудова. Министър Москов е възложил на държавното дружество "Бул Био" да произведе за нуждите на Р България това количество ваксини, допълни тя.

В писмо министър Москов е поел задължение стойността на тези ваксини да бъде заплатена от Министерство на здравеопазването. Но всъщност на 27 ноември 2015 г. на изпълнителният директор на "Бул Био" Любомир Димитров е бил предявен за подпис договор за дарение.

"По този начин министър Москов е анулирал задължение на Министерство на здравеопазването към "Бул Био". Само производствените разходи за изработка на тези 5 млн. ваксини срещу туберкулоза възлиза на 413 370 лв. В този размер считаме, че е настъпила щета за държавното дружество "Бул Био" ЕООД", обясни Арнаудова.

Третото обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов е за безстопанственост и недостатъчен контрол върху държавното дружество "Бул Био".

В периода 24 юни – 1 юли 2016 г. е разпоредено произвеждането на ампули с ваксината "ТетаДиф" в база "Люлин" на дружеството. А базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства, обясни Арнаудова.

В тази база са били произведени 1 014 000 ампули от ваксината. Стойността на ампулите е 110 302 лв., коментира тя.

По думите й тези ампули и това количество ваксина подлежат абсолютно задължително на унищожаване.

На Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение "подписка".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Адвокатите са най-големите престъпници.
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я виж кой е до Москов- адвокат Менков- същият който издейства домашен арест на братя Галеви и орпавдателни присъди на Цветанов. Видите ли някого до Менков, значи е доказан престъпник.
35
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се това да е първият министър в България влязал в затвора с ефективна присъда от поне 10 години.Следващият да е Митов. Защото за тях прокуратурата има несъмнени доказателства за вина - Москов за ваксините,Митов за Бокова.Съмнявам се да ги осъдят, защото това би било твърде нормално за сбърканата ни държава, но би трябвало. Това което Москов направи с ваксините е направо углавно престъпление - ТетаДиф ваксините са за дикректно унищожаване!Смятайте какво щеше да стане ако ги бяха ползвали
34
1
 
12
 
! Отговори
нещо мирише преди 7 години
До LudkoИ с един и същ прокурор..
33
1
 
11
 
! Отговори
Ludko преди 7 години
Vsichki politici s edin I syshti advokat.
32
0
 
27
 
! Отговори
До Nadia преди 7 години
Хей, момиче, ти да не си жена му? Е, ако си и си прибрала няколко милиона ще го защитаваш, друг избор нямаш. Сладки са пустите парички но са изкарани от скапани ваксини с които са тровене децата на България! Купи ли ти нова кола? Ако ти е купил си я карай но знай на каква стойност е.
31
1
 
11
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Turski vakcini upotrebuvate na decata...... abe begaj .... arno velam deka vie Bolgarite nemate um za pari vo zadniot se rabotote pak pisete minusi
30
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затвор за тая сви.ня
29
1
 
21
 
! Отговори
мъж преди 7 години
Властта крие, че са хванали хиляди оръжия, пратени да въоръжат бежанците Почти между капките се изниза най-важната новина в последните дни ГДБОП е хванала огромно количество чисто ново оръжие и муниции. Съобщение има, защото такова нещо не може да се скрие, но неглижирането е очевидно. Подобен арсенал абсолютно няма никаква връзка нито с организираната престъпност, нито с трафика на оръжие. Организираната престъпност не държи арсенали, нейното оръжие е разпръснато из отделните бандити. А трафикът на оръжие у нас е основно от местно производство. Всеизвестно е, че около Казанлък хиляди нар
28
1
 
14
 
! Отговори
PD преди 7 години
Опа, и този представител на коалиционните партньори се оказва поганец. Е дали ще стигнат силичките, на дружките ти от съдебната система, или ща изгорят, за да запазят кожите си. Щото млад *** мозък много се отстрелва напоследък, и бая врати за покриване се затвориха. Нищо, ако все пак прескочиш, ние, ще ти вземем отпечатъците.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много шум за нищо. Ще бъде препран, обезпетнен в химчистката на съда. И отново ще ни го предложат. Като Софиянски например. И конституция ни написал човекът, защото има целокупното ни доверие...
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя може и да размине панделата, защото е психично болен. Вижте му изцъкления поглед и неадекватното поведение. Тоя е невменяем.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще лекува арестувани и осъдени дъъъъълго време в едно заведение където всички са с раирани дрехи. Е, ако се отчете добре на Батко от Б, ако клекне и му целуне шлифера, може да си почива някъде на Малдивите. Ако Батко е в настроение, де.
24
1
 
26
 
! Отговори
До надя николова преди 7 години
Влезте в най близката ви болница и попитайте какво мислят за москов лекарите и сестрите, но преди това пийте един лексотан.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ТИЯ ВАКСИНИ СА УДРЯНИ САМО НА ОНИЯ ОТ МААЛАТА И ВОДЯТ ДО ИМПОТЕНТНОСТ НЯМА ЛОШО!
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е няма начин да се наречеш либерал и да вземаш отпечатъци на хората затова, че само са болни. Има нещо сбъркано, такъв откровенно трябва да си се нарече сам" ФАШИСТ".
21
2
 
13
 
! Отговори
експертизите идат преди 7 години
До Nadia NikolovaНадке, да не викаш после - не го познавам този.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доктор Москов - Менгеле е време вече да дава отпечатъци.
19
1
 
27
 
! Отговори
Гарантирано от гроб преди 7 години
Затвор и конфискация на имуществото за д-р менгеле. Това е най-лекото наказание за този извод.Не забравяме и началника му Боко Грешката.
18
1
 
17
 
! Отговори
И аз съм Надя преди 7 години
Надя, е Надя Москова... :) Хайде не нас тези докторче! Знаем кой си, ама и онези от ДАНС те знаят