Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини

Нанесъл е щети за стотици хиляди левове, според разследващите
Обновена: 21 ное 2016 19:24 | 21 ное 2016 18:15,
190
Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини
Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост.

По-рано стана ясно, че обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

Арнаудова заяви, че това дарение е прието в разрез със законовите регламенти за получаване на разрешение за употреба на територията на страната.

Вносът на 200 000 ваксини е трябвало да бъде безплатен, но Министерството на здравеопазването е заплатило ДДС в размер на 323 хил. лева, както и разходите по доставките на ваксините. В този размер са и нанесените имуществени вредни последици.

По думите ѝ разследването на Софийска градска прокуратура е установило, че на 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Р Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения.

"От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер", подчерта Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Второто обвинение на Петър Москов е за износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв.

България е направила дарение – 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза БЦЖ на Република Турция, обясни Арнаудова. Министър Москов е възложил на държавното дружество "Бул Био" да произведе за нуждите на Р България това количество ваксини, допълни тя.

В писмо министър Москов е поел задължение стойността на тези ваксини да бъде заплатена от Министерство на здравеопазването. Но всъщност на 27 ноември 2015 г. на изпълнителният директор на "Бул Био" Любомир Димитров е бил предявен за подпис договор за дарение.

"По този начин министър Москов е анулирал задължение на Министерство на здравеопазването към "Бул Био". Само производствените разходи за изработка на тези 5 млн. ваксини срещу туберкулоза възлиза на 413 370 лв. В този размер считаме, че е настъпила щета за държавното дружество "Бул Био" ЕООД", обясни Арнаудова.

Третото обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов е за безстопанственост и недостатъчен контрол върху държавното дружество "Бул Био".

В периода 24 юни – 1 юли 2016 г. е разпоредено произвеждането на ампули с ваксината "ТетаДиф" в база "Люлин" на дружеството. А базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства, обясни Арнаудова.

В тази база са били произведени 1 014 000 ампули от ваксината. Стойността на ампулите е 110 302 лв., коментира тя.

По думите й тези ампули и това количество ваксина подлежат абсолютно задължително на унищожаване.

На Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение "подписка".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма начин анестезиолог да не си забърква сам дрогата.
16
24
 
5
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
До 12Не ми продава нищо както се изразяваш ти,а той не би търкал нищо,защото е един от най-добрите анестезиолози в България и едва ли би останал без работа.Имам право на моите симпатии и не ангажирам никой с моето мнение.Наистина смятам,че направи много въпреки,че не спряхте да го обиждате по най-грозния начин и въпреки,че не беше оценен подобаващо.За ваши успокоение ще кажа,че както и да го обиждате той ще докаже,че е невинен.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този нанесе на здравеопазването много повече щети от това, за което го обвиняват. Не вярвам да го осъдят обаче, като му гледам визията май има жълт картон
14
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, Надя, какво го защитаваш??? Ваксините които е внесъл и са използвани на бебетата съдържат вещество което е забранено в ЕС. Това вещество прави децата СТЕРИЛНИ!! И е невинен ли? А сдвоката до него Менков е адвокат на мафията. Колко струва Менков, някой знае ли? Той извади Цецо Цървула от зандана, ще извади и този ***. Окопали са се крадливите министри, имат много пари, плащат и излизат сухи. Ди кога???
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде, хайде и предния път, като се самосвали Батце, Цацата се разпъргави, а после нарязаха делата на конфети.
12
1
 
10
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Дали пък няма да последва съдбата на Улюкаев !?
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странният поглед се дължи на злоупотребата с белото.
10
1
 
29
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Завалия!А Тиквонии кога?
9
2
 
37
 
! Отговори
До Надя преди 7 години
Колко ти продава Белото Менгелето, че заставаш на амбразурата и го защитаваш? Колко мозък трябва да имаш да защитавал един изтрещял крадльо, който ако не даваше от краденето на Бай *** щеше да търка някой стол в забутан лекарски кабинет. По-долно същество от този набеден лекар като министър сме нямали!!!
8
0
 
25
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Много ,много не вЕрвам на кривосъдието ,но дано ме опровергаят и още не само тоя от гербавата шайка е за съд.
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е чадо за китка...Сделката е ясно като бял ден, че не е негова, той е само изпълнител. Един бутон, натиснат от властимащата ръка. Въпросът е какво имаше в тези ваксини и какво ще стане с тези 100 000 деца, ваксинирани с неизвестната по произход и съдържание ваксина? Има изследвания, които не са оповестени, кога ще ги извадят на показ?
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ваксините да внесени от страна нямаща лиценз за производство и износ,да ги беше внесъл от Занзибар,същото щеше да е,да ваксинира публично сина си тези ваксини разфасовани в някой турски гараж от малограмотни хора при температура 23градуса
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваме добри новини.Затвор и конфискуване на цялото имущество.
4
2
 
24
 
! Отговори
JOKER преди 7 години
Тоя не трябваше да взима турски ваксини, защото тия ваксини слагат ти ги един път и си до там, поздравяваш Свети Петър и тн.....
3
3
 
30
 
! Отговори
пито платено преди 7 години
А колко дечурлига са стерилизирани от турските "ваксини", ще оставим на теория на вероятностите. Какво ви пука за ущетената хазна, кредитче с атрактивни лихви и да му мислят неродените ви внуци (така и така няма да се родят). С тази простотия, дето ще задължават всички искащи да посещават държавно училище да си ваксинират децата, само ще си блъскате главата после в стената..
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой е до доктор Менгеле, адвоката на Дявола, Менко Менков. Така го нарече Цецо Цървула а после си го гушна за личен адвокат. И кво, крадеш стотици милиони, наемаш този адвокат - мутра и си ОК. Естествено той взима тлъст пай от плячката и да живее правораздаването. Да живее Демокрацията която даде тласък на кражбите и грабежите!!!
1
51
 
6
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Москов е невинен и ще го докаже.Това е опит за политическа чистка от страна на долните комунисти.Как не ви е срам да очерняте единствения читав чавек,който се опита да спре кражбите и злоупотребите?!Браво на него,че продължава да се държи достойно въпреки отвратителните обиди и тежки обвинения.