Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!

Поне година доказвате, че документът е фалшив
Обновена: 2 фев 2017 15:01 | 2 фев 2017 13:25, Петя Славова
255
Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!
Снимка: bTV

Всеки може да загуби парите си, ако някой твърди със Запис на заповед, че му е длъжник. Това става ясно от случай с жена от Враца.

Цветанка Иванова никога не е срещала Спас от софийския ромски квартал "Христо Ботев”. Разбира за съществуването му преди месец, когато във врачански банков клон става ясно, че е загубила парите от сметката си на стойност 35 хиляди лв. Тази сума Цветанка е изкарала след 10 години тежък труд в Израел, съобщава bTV.

Лист, наречен "Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от "Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Врачанските магистрати отбелязват, че законът е такъв. Всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина.

Самият Спас категорично отрича да познава жената и да й е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път.

Цялата процедура е извършена с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата.

Под запор се намира и апартамента й в София, който жената давала под наем. Засега съдебният изпълнител обещава, че ще спре обявяването на имота за публична продан. До изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: измамаЗапис на заповед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
16
 
! Отговори
До 75 преди 7 години
И някой нотариус а те са много.
60
1
 
14
 
! Отговори
Българче преди 7 години
До ГНУСНО ...!Не е праблема само в ГЕРБ ... в нас самите е .. нали уж ние избираме депотати ... и т.н.когато някой потърпевщ отде и пръсне мозъците на всички замесени и държавата официялно му благодари за това, че е отървал народа от *** ... всичко ще е ОК.
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина, може да се случи подобно нещо, но статията преекспонира нещата. Този ред е за събиране на вземания е облекчен в полза на кредиторите, в тежест на небросъвестните длъжници. Но престъплението си е престъпление, за това има прокуратура. Доколкото има измама, тя е лесно установима, съответно нейният извършител, т.е. лицето което ще носи отговорност и ще върне парите. В случая има верига от събития и участници, които са ясни. Който е мамил, полакомил, дремал отнася хурката, или всички накуп
58
1
 
57
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
Няма държавааааа ... ако видя лично, че съдията, адвоката, съдя изпълнителя и рома висят на бесилка в центъра на София ... вероятно ще има надежда за държавата ....
57
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам ви да си изберете по един депутат,за когото знаете или предполагате,че има солидни авоари и да му спретнете една запис на заповед за сума,която ви харесва и докато се усети,вече обеднял.Само така ще ги стреснем,нищо,че повечето от тях не си държат парите в наши банки.Ако им погледнете данъчните декларации-живи да ги ожалиш.
56
2
 
59
 
! Отговори
Един преди 7 години
Нещата бавно и полека отиват към нов Народен съд.
55
0
 
31
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Защо трябва да си сменяваш адресната регистрация. Две седмици са адски кратък период за каквото и да било. Може да си в болница, може да гледаш болен роднина, може да си на почивка. престъплението си е извършено от адвоката с любезното участие на ***. Ако аз отида с една бележка че някой ми дължи пари едва ли толкова бързо ще се развият нещата.
54
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споменавайки за банка ,мисля че тя също има задължение да уведоми своя клиент,че сметките му ще бъдат запорирани
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КироА кога България е била световен вицешампион по измиране на населението след Лесото?
52
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са неграмотни журналистически глупости!Всеки адвокат, който попитате ще ви каже как да спрете изпълнението, възникнало от запис на заповед (вид менителница).На всичко отгоре кредитора има 1 месец да се поправи иначе изпълнението се прекратява завинаги.Като ти се свидят 50 кинта за адвокат плащаш 55 бона и тява е!
51
1
 
15
 
! Отговори
Адвокат 2 преди 7 години
хора, знаете ли си съдебните експерти и съдии в Софийски градски съд ? Димитър Велчев-екс агент на ДС, политик на Велизар Енчев, разузнавач-вещо лице-графолог. Живко Палазов-графолог,подсъдим за подкуп в СГС. Стефан Бенчев-графолог, екс служител на МВР, (губещо тефтери) и т. н. АЛЛАХ ДА НИ ПАЗИ...
50
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предпочитам да карама 15 годишно Ауди пред нова руска жигула.
49
2
 
21
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Червенков пий си хапчетата. Кога България е била 6та икономика в Европа? Относно елитите, само ще припомня, че Цв. Василев беше 4 поредни години банкер на годината. Буров поне е чукал камъни. Хампарцумян кога? А любимеца ни Иван Искров? А христо Бисеров... Всичките "елитни" тупани са за каторга.
48
2
 
33
 
! Отговори
ГНУСНО ...! преди 7 години
Гнусно, като всичко в измислената ни държавица! Всяка мутра може да те затрие и да не бъде осъдена, всеки адвокат граби като невидял, а хората бягат, като от чума от България! Всички беди докараха ГЕРБЕРАСТИТЕ !!! Докога ще спете, хора?! Ставайте и като в Румъния да потърсим сметка за безобразията на Боко и крадливата му банда!
47
8
 
29
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Made in Bulgaria !!!С любезното съдействие *** сегашния служебен премиер Герджиков който даде власт на съдебните изпълнители едни от грабителите на народа. Радев както ми беше симпатичен така взе да ми пада в очите с избора си за премиер (ако е бил негов избора де).
46
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още си патим от експеримента Орешарски.
45
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой адвокат и съдебен изпълнител ми извъртят такъв номер направо ги заключвам в мазето и немогат да си преставят какво ше им случи.
44
15
 
20
 
! Отговори
Червенков преди 7 години
До КироНродният ти съд тогава е избил елита на България ,която преди да дойдат червените окупанти е била 6-та икономика в Европа,асега внуците на народните съдии си вземат "свеото" ,но този път с финес без стрес.
43
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Адвокат Миков да бъде разследван. Той е двигателят на кражбата. Прокуратурата може да се самосезира след този материал.
42
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи някакъв адвокат принтира едно листче, че ти дължиш 100 хиляди, и ТИ трябва да докажеш, че не било вярно?? Каква е тази пародия на държава бе?! Ако на мен се случи това, не ми се мисли как ще отговарят виновните, един по един.