Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!

Поне година доказвате, че документът е фалшив
Обновена: 2 фев 2017 15:01 | 2 фев 2017 13:25, Петя Славова
255
Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!
Снимка: bTV

Всеки може да загуби парите си, ако някой твърди със Запис на заповед, че му е длъжник. Това става ясно от случай с жена от Враца.

Цветанка Иванова никога не е срещала Спас от софийския ромски квартал "Христо Ботев”. Разбира за съществуването му преди месец, когато във врачански банков клон става ясно, че е загубила парите от сметката си на стойност 35 хиляди лв. Тази сума Цветанка е изкарала след 10 години тежък труд в Израел, съобщава bTV.

Лист, наречен "Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от "Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Врачанските магистрати отбелязват, че законът е такъв. Всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина.

Самият Спас категорично отрича да познава жената и да й е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път.

Цялата процедура е извършена с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата.

Под запор се намира и апартамента й в София, който жената давала под наем. Засега съдебният изпълнител обещава, че ще спре обявяването на имота за публична продан. До изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: измамаЗапис на заповед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хвърлих едно око на публикацията в указаната от статията медия. Не е стар случай отпреди 2007ма г., от 2015а е. Има и снимки на въпросния адвокат, както и на двамата съдии. Добре е тези лица да се запомнят.
40
0
 
52
 
! Отговори
Да се разнищи и види преди 7 години
под лупа адвокатът Симеон Миков.Кой кого е упълномощил? Дошли ли са лично в кантората му?Защо парите са в сметката на адвоката? Ако вече са дадени на рома Спас, защо тогава той твърди, че не е взимал пари?Ходил ли е изобщо той при този адвокат, за да подписва пълномощно? Ако не е правил това и не е взимал пари,адвокат Симеон Миков трябва да бъде осъден по бързата процедура,ефективно! И да се провери дали е вършил и други подобни неща?И как пък успяха да улучат точно тази жена, която има пари?
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По закон е така, но се подава възражение в срок след връчването на заповедта от съдебния изпълнител и изпълнението веднага спира, а този който има да взима пари завежда иск за установяване на вземането си. Тук вина носи и съдебния изпълнител и жената, защото не актуализира адреса си, когато не те намерят на адресната ти регистрация ти се лепи съобщение и сле две седмици ти го броят за връчено. За да се стигне до тук има пропуски по веригата, тези записи са в услуга на големи играчи като банките.
38
0
 
84
 
! Отговори
Мафиа с държава преди 7 години
Оказва се ,че най-големите престъпници са съдии,нотариуси и адвокати.За какви закони и правосъдие говорим.Народе???
37
10
 
31
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Ей такива съдии, адвокати и банкери Народинят съд е съдил. И сега пак ни трябва за министри, депутати, полицаии, прокурори и банкери.
36
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Румъния протестират сррщу беззаконието и своеволието, а тук тишина и подсмърчане
35
1
 
35
 
! Отговори
адвокат преди 7 години
Схеми:един нотариус прави пълномощното, друг изповядва сделката... Втория е невинен(има пълномощно),първия Нотариус също е невинен, има пълномощно, но няма сделка(щета)...друга схема:предварителен договор, че си платил парите на ръка.... в съда идва "експерт" и си изгорял...
34
1
 
9
 
! Отговори
боян преди 7 години
панелистан, а.к.а. абсурдистан
33
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на мен ако ми се случи нещо такова, ще пребия в буквалния смисъл всеки по веригата. Изобщо не ми пука вече кой какъв документ имал
32
1
 
16
 
! Отговори
Българче преди 7 години
Журланя прости,Не се казва "запор на жилище", а "възбрана на жилище". Аман от ***. Пък поне прочетете преди да цапате.
31
0
 
18
 
! Отговори
31 до 35 преди 7 години
Напълно прав си! Но тези схеми сработват, защото много често не си знаем правата, не ги защитаваме или бездействаме. Не случайно тези измамници си подбират жертвите. А тук е можело да се избегне тази отвратителна измама.
30
0
 
24
 
! Отговори
затова четете преди 7 години
По всяка вероятност има схема между ЧСИ Чолаков(има хиляди оплаквания срещу него) и адвоката, но проблемът е,че и женицата се е подписала на записа на заповед(който е ценна книга) без да чете, че я задължава да плати записаната сума, при кредитите хората също масово не четат клаузите за лихвите и скоро стават длъжници...
29
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е в условията на неолибералната демокрация! Измамниците и престъпниците са с права. Честният и трудов човек е зверски експлоатиран от капиталистите. После пак ми разправяйте, че при социализма нямало социална справедливост.
28
1
 
47
 
! Отговори
до 31 преди 7 години
Сигурно е така, ама и ограбената жена е факт. Днес са ограбили по схемата един човек, утре може да откраднат цяла фирма. В България никой никога не носи отговорност. Съдии, прокурори, нотариуси, никой никога не е виновен, и на никога не им се търси някаква отговорност.
27
0
 
37
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Нали се сещате, че жив по веригата няма да остане, ако ми се случи такова нещо. Почвам ги наред.
26
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ограбване по законов път.По същия този закон ни ограбват банки ,Топлофикации и какво ли още не.
25
2
 
50
 
! Отговори
A преди 7 години
Въпрос към Радио Ереван: Как може да спасиш един адвокат от удавяне?Отговор: Като го застреляш.
24
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук отново имаме схема, доста съмнителна. Запис на заповед може да издаде (авалира) от всеки, не е нужна заверка и свидетели, НО претенцията на кредитора се прави по исков ред, след надлежно предявяване за плащане! Длъжникът може да възрази и тогава кредиторът следва да докаже, че има вземане...което е доста трудно. От 2007 г. насам с някои промени в законодателството Записът на заповед вече не е надежден инструмент за подобни опити за ограбване!
23
0
 
34
 
! Отговори
Лозан преди 7 години
в СГС е пълно с такива схеми, с участието дори на определени вещи лица, които се активизират по определени дела...Например 3 ет.жилищна сграда с магазин на бул.Витоша 7(срещу съд.палата) уж продадена за 300хиляди лева платени на ръка от една ЕООД фирма, всички сътружници и управители са били подсъдими за измами или друго...Вещо лица по това дело е Живко Палазов-графолог, подсъдим за взет подкуп от страна в процес... има и тарифа 500 лева "вероятно", 1000 лева "да/не"...
22
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление това е България.Май по добре е никой да не държи и 100 лв. в банка то и без туй и лихвите са такива. От 10 г. ЕС ни критикува за съдебната система, но става все по лошо. Не се оправдават от народа големите заплати които взима " независимата " съдебна власт.