Арести на протеста на енергетиците, опитали да блокират обходния маршрут

агистрала "Тракия" остава затворена
293
Арести на протеста на енергетиците, опитали да блокират обходния маршрут
Снимка: БГНЕС

Има арестувани на протеста на енергетиците и миньорите, които за пореден ден блокираха магистрала "Тракия". Около 11 часа група от недоволни се опита да блокира обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница. Протестиращите не са се подчинили на полицейското разпореждане да освободят пътното платно, в резултат на което има задържани лица, потвърди за БНР директорът на Областната дирекция на МВР - Стара Загора комисар Лазар Христов.

Още по темата

В момента движението там е възстановено и се регулира от полицията. Поради засиления трафик се образуват колони от автомобили, но пътят е проходим. Автомагистрала "Тракия" и детелината край Стара Загора остава блокирана от Чирпан до Нова Загора, а също и пътя Хасково - Стара Загора.

Няма промяна в позицията на протестиращите. Те ще продължат да отстояват исканията си за ясни гаранции за работните си места и оттегляне и предоговаряне с Брюксел на Териториалните планове за справедлив преход. Ето как Бисер Бинев, председател на синдикалната организация на  КТ "Подкрепа" в мините, коментира приетата от парламента късно снощи Пътна карта за климатична неутралност на България, според която производството на ток от въглища в България ще продължи до края на 2038 година.

"Дори и в тази пътна карта с промените, които направиха и гласуваха снощи в Народното събрание - там е записано, че 2026 година разполагаеми въглищни мощности, след предоговаряне на решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година. Това са едни много дълги процеси и пак се повтарям – пожелателно е. Защото дали Европейската комисия ще предоговори с нашата държава тези 40% никой не може да гарантира към днешна дата", каза Бинев.

На блокадата на магистрала "Тракия" с напредването на деня към протестиращите се присъединяват все повече техни колеги и други граждани, които подкрепят исканията.

"Крайно време е цяла България да разбере, че хората в страната избират парламент, който парламент да се грижи за техните интереси".

"За да я има България за децата ни, довела съм моето 10-годишно момченце. Той иска да види какво е протест - има ли такава неправда и той да знае какво да прави във времето".

"Шести пореден ден държим така фронта", казаха част от протестиращите

Затворени са няколко ключови пътни артерии в Старозагорска област и водачите на автомобили трябва да избират обходните маршрути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още по темата: протестарести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 6 месеца
За арест са тия, които ги принуди ха да излезнат а не протестиращите. Налагат се мутрите и престъпниците.
253
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Милер,Дерипаска,Мордашов,Авен ,Чорни,Абрамович, Викселберг,Усманов,Ротенберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
252
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако това са протестиращите. С тия дебели бузи , кореми и з а д ници . Не приличат на миньори изГЪрбени от работа . Ако съм премиер за тридесет дни ще ги направя вталени като атлетите - маратонците от Африка
251
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Полицията да разчисти този катун, че чак в северозапада смърди на ***.И да не забрави ХЕИ да дезинфикцира в радиус 5км. от катуна.
250
3
 
7
 
! Отговори
До 258 преди 6 месеца
Аз пък не съжалявам т.нар. миньори. 1. Те не са миньори, а копаят от открит рудник най ниско ефективните възможно въглища.2. Ниско образовани и нежелаещи да се преквалифицират, но нагло искащи цяла България и ЕС да ги издържа. 3. Те са подведени от т.нар. синдикати и разни копейковци..само защото искат да бъдат подведени.Нека никой не се заблуждава...това е една мързелива пасмена от лентяи. От тяхната "работа" децата се раждат с увреждания, хората умират млади от рак, животът на всички е тежък.
249
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съжалявам миньорите. Винаги са използвани предизборно от ретроградните лап.чи по върховете от БСП, КНСБ, които са от едно котило и пригласящитеим клакьори. А след изборите са забравяни. В цял свят се ограничава употребата на въглища. Не само в Европа, но и в Азия. Там е третия свят, а ние уверено крачим към петият свят под светлото ръководство на червената олигархия управляваща по имперско-руски маниер презряните си подопечни.
248
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Извинете, колко плащате за поставяне на минуси?
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 258 - Мога да ти оратя хора и изглежда, все едно си сгазен от камион .
246
0
 
5
 
! Отговори
Не знам защо не ги преди 6 месеца
съжалявам миньорите? Избират си ГЕРП и ПП-ДБ и най вече ДПС и България не ги интересува! Затова и аз не се интересувам от тях! Равно поставени, точка!
245
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако аз застана по средата на магистрала и протестирам, че са ме уволнили, или ще ме сгазят или арестуват. Тия протестиращи с някакви специални права ли са.
244
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има ли химически тоалетни там?
243
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вижте го тоз охранен бабаит отпред как скръстил ръце се смее дебилски... Приличат ли ви на заслабнали, изстрадали хора това?!?!?
242
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бравоо!!! Само така трябва да се действа с тия таласъми
241
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората са отчаяни, казват че ще се изселват в др градове или в чужбина, няма да имат препитание. С години са градили дом, семейство и изведнъж всичко се срива. Стрес, уплаха от неизвестността за бъдещето. Ужасно е. Другото е, че държавата ще е без енергийни мощности, първо ТЕЦ, после и АЕЦ, хората се тревожат, в Бг климатът не е като Гърция, Африка и т.н, има зими и студ,, без енергетика в съвременния свят е меко казано ужасно.
240
6
 
9
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Милер,Дерипаска,Мордашов,Авен ,Чорни,Абрамович, Викселберг,Усманов,Ротенберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
239
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчовците искат да откраднат парите по плана и след това кой за Канада кой за ЮАР,ние оставаме тук и без последният бастион на българската икономика производството на ток!
238
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Подкрепям протестиращите. Хората се борят за хляба си и за правото си с честен труд да изкарват прехраната си. Срещу тях са продажните и лъжливи политици, които биха продали дори и жената, която ги е родила. Пълна подкрепа за миньорите и енергетиците в борбата им срещу фашистката и корумпирана власт.
237
14
 
15
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 6 месеца
"Браво" на тези,които подкрепят чрез протестите на миньорите разрушаването на българската икономика.Те,освен да копаят въглища и да ни тровят,могат ли и още нещо?Жалки некадърници свикнали само на подаяния.Нека видят народа как сам се оправя след съкращение без да е получил 36 заплати накуп и още на другия ден да има право на нова работа.Мамини синчета миришещи отвратително.
236
7
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
Тия да обявят ефективна стачка , а не да правят сеири по пътища Да спрат подаването на тока за два часа и стига! Деков и там другите шушумиги в мигом са се забрели по дупките си
235
16
 
14
 
! Отговори
До 240 преди 6 месеца
Обзалагам се, че си живееш в Софето и грам не ти пука че в цели региони това е единствения поминък...Що да ти пука? Нали всички в провинцията ви издържаме рахатлъка от държавния бюджет ...По твоята логика да резнат щедрото наливане от бюджета на държавата в общинския на Софията и се оправяйте сами...До една година ше запищите и ще излезете на жълто/лайн***ните павета и друга песен ще пееш