Австралия настоява ЕС да отложи регулирането на обезлесяването

Има опасения относно въздействието му върху търговията
8 май 2024 08:03, Елка Василева
9
Австралия настоява ЕС да отложи регулирането на обезлесяването
Снимка: архив, БГНЕС

Австралия призова Европейския съюз (ЕС) да отложи новия регламент за обезлесяването поради опасения относно въздействието му върху търговията, съобщи ДПА, позовавайки се на изказване на земеделския министър на страната Мъри Уат.

Новият регламент на ЕС, който трябва да влезе в сила на 30 декември, предвижда забрана за внос на продукти като кафе, дървесина и говеждо месо, ако за тяхното производство са били изсечени гори след 2020 година.

Целта на забраната за внос е значително да се намали обезлесяването на дъждовните гори по света, включително в района на Амазонка в Южна Америка.

Уат заяви, че се е свързал с еврокомисаря по околната среда Виргиниюс Синкявичюс, за да очертае опасенията на Австралия относно потенциалното въздействие на законодателството върху нейната търговия с блока.

"Поисках еврокомисарят да отложи прилагането (на разпоредбите), докато всички изисквания не бъдат напълно разбрани и за да се избегне неблагоприятно въздействие върху нашата търговия със селскостопански продукти", посочи Уат, докато представяше годишна актуализация на доклада за устойчивостта на австралийското говеждо месо по-рано тази седмица.

Той подчерта, че макар че според него регламентът няма да засегне износа на говеждо месо от Австралия за ЕС, планираните разпоредби създават атмосфера на несигурност.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Балкани
В Северна Македония днес избират президент и парламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента най-интензивната сеч е в Сибир от китайците, което осигурява нуждите на Китай от еднократните клечки за хранене. Не виждам как може да бъдат принудени китайците да ядат ориз с вилици.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Новият регламент на ЕС, който трябва да влезе в сила на 30 декември, предвижда забрана за внос на продукти като кафе, дървесина и говеждо месо, ако за тяхното производство са били изсечени гори след 2020 година." Дъ гъъъ дъъъъ, есъъъъъъ!
7
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
1019 година Урсулата говореше за засяване на 1 милиард дървета от ЕС. Но от дървета не се краде. Затова си Урсулата бързо спря да говори за това.
6
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Мухаха... САЩ секат гори и ги изнасят за ЕС като пелети - класифицирани като биогориво. Над 10% от ЕС електричеството е от биогориво.
5
1
 
8
 
! Отговори
До баба мара преди 1 седмица
Защото играе дървената мафия на ДПС и ГЕРБ
4
0
 
9
 
! Отговори
Шах преди 1 седмица
Става въпрос за пари, и как се мачкат по - бедните. Законно.
3
4
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
а в българия защо няма забрана за сечта на горите климатът се изменя ще останем безвода а що се отнася до месото ние искаме само субсидии иначе ще си внасямеот аржентина и нова зеландия ние сме държава обърната с хастара надолу
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забрана за внос на дървесина, ако горите са изсечени след 2020 ?!? Т.е. само внос на престояла 5 години дървесина ли може? Да не замисляте някой вирус, червей, муха, и и т.н.? А последна реколта кафе преди изсичане на стари растения с цел подновяване, не може ли да се внесе? Най-много обичам такива умници, дето са се заели да спасяват това-онова, при това, въобще не им влиза в работата, за която са назначени. Не стига и това, ами го пишат да четем и да се "дивим" на естествения им интелект.
1
0
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
няма нито един регламент и финансиране на засяване на нови гори, само забрани.... ес е лицемерно недоносче