Стотици арести в Турция преди Новогодишната нощ

Задържани са 189 заподозрени за екстремисти от "Ислямска държава"
30 дек 2023 14:28, Петър Бойчев
6
Стотици арести в Турция преди Новогодишната нощ
Снимка БГНЕС

Полицията в Турция е арестувала 189 души, заподозрени, че са екстремисти от "Ислямска държава", при обиски, извършени в 37 окръга на страната, съобщи ДПА, позовавайки се на официалните власти.

Арестите са извършени ден след като Анкара заяви, че е осуетила планирани нападения на групировката срещу синагоги и църкви в Турция. В миналото страната стана сцена на няколко смъртоносни терористични атаки, свързани с екстремистката организация, предаде БТА.

Полицията извърши обиски на адреси в Истанбул и столицата Анкара, наред с други градове, написа министърът на вътрешните работи Али Йерликая в социалната медийна платформа "Екс", като сподели снимки на предполагаеми бойци на "Ислямска държава", оковани с белезници в жилищата си при нощните обиски.

Ден по-рано турските власти съобщиха, че са арестували 32-ма заподозрени членове на "Ислямска държава", за които се твърди, че са участвали в подготовката на нападение срещу иракското посолство. Националността на задържаните и подробностите за предполагаемите планове за нападение все още не са известни.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в нощен клуб в Истанбул през 2017 г., при което загинаха 39 души в новогодишната нощ, напомня ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Анализатор преди 3 месеца
Този дето го влачат е Кюрд-така че никаква акция срещу Ислямска Държава а е срещу Кюрдите-турците умеят да Баламосват Света.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този на снимката защо го влачат като чувал с картофи?
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Турция първо ти дават да ядеш баклава. После те арестуват що си ял баклава. Преди години синът на Ердоган държеше връзките с ИДИЛ и им движеше петролните дела. Сега - бившите аверчета в кауша.
1
5
 
19
 
! Отговори
Ми да преди 3 месеца
Турската държава и полиция не прощава. Всички убийци ги намират до часове. Нашите с години влачат дела и накрая няма извършител. Там няма 5-6. Намират те, тикват те в затвора за дълго, и то ако изкараш, защото килиите са общи и другите често ти светят маслото