Бащата учил да стреля момчето, което уби 10 души в Сърбия

Той и майката отиват на съд
29 яну 2024 14:33, Петър Бойчев
10
Бащата учил да стреля момчето, което уби 10 души в Сърбия
Снимка БГНЕС

Бащата е обучавал сина си, който уби 10 души в сръбско училище, да стреля с огнестрелно оръжие. През октомври Висшата прокуратура в Белград повдигна обвинение на бащата на момчето за "сериозно деяние срещу общата безопасност".

Родителите на тийнейджъра ще бъдат изправени пред съда, предава АПФ.

Бащата е обвинен и в това, че не е обезопасил правилно оръжията и боеприпасите, като е позволил на заподозрения да скрие в раницата си пистолет и 92 патрона, които по-късно е използвал по време на стрелбата. Майката на момчето е обвинена в незаконно притежание на боеприпаси. Прокурорите повдигнаха обвинения и на ръководителя на сръбски клуб по стрелба и на инструктор за даване на неверни показания.

Стрелецът е бил само на 13 години по време на нападението, поради което съгласно сръбското законодателство не носи наказателна отговорност, предава bTV. Инцидентът се случи на 3 май миналата година. 10 души, сред които 9 съученици на обвинения младеж, бяха убити. Ден по късно възникна и втора стрелба, а случилото се разтърси Сърбия, като предизвика големи демонстрации срещу правителството, които се обединиха в опозиционна коалиция, която участва в последните избори.

След трагедията сръбският президент Александър Вучич обеща да "обезоръжи" страната с амбициозен план, който ще се справи със законните и незаконните огнестрелни оръжия в страната.

Въпреки обещанието, стрелбата предизвика масови антиправителствени протести в сръбските градове, като десетки хиляди демонстранти призоваха за оставка на висши служители и ограничаване на насилието в медиите. Вучич до голяма степен отхвърли протестите като "политическа" акция и разпространи теории за чужди сили, които организират митингите.

Според проекта Small Arms Survey Сърбия има най-високото ниво на притежание на огнестрелни оръжия в Европа - над 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Бащата учил да стреля момчето, което уби 10 души в Сърбия" - Пешооо, Пешооо... с тоя кривопис как си изкарал 3 по БЕЛ..не знам... Но поне продължаваш традицията в днесаджийницата да се наемат неграмотници.
6
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
А къде са тези местни и визши държавни органи, структури, дирекции, отдели, сектори, агенции и инспекторати, когато банда хулигани тормозят невинното възпитано дете!? Късно са се разшетали да съдават нормална обстановка за живот и учебно възпитателна среда! Не мога да ги понасям по телевизиите, когато в някое училище, детска градина, старчески дом и медицинска психиатрия стане някой нелициприятен факт и млади, гримирани и натопорчени за секс инспектор - журналистики нападнат 70 годишни санитари!
5
4
 
2
 
! Отговори
Нов преди 2 месеца
До ЕсаулГолямо достойнство ще да е да застрелваш съучениците си 9 бройки, а те да нямат оръжие да се защитят! Духовно сигурно са били много "по-низко", за гордия и достоен убиеццц! Голяма воля и голяма решителност се иска да убивашш. Като е искал да го уважават, да беше направил нещо положително със себе си и живота си. Ако беше претреппал моето дете, вече щеше да го копаят и него. Много ти е лесно от упор да убивашш, но всичко, което правиш, има и последствия и животът се плаща с живот.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се изтребят всички в тази дупка дано. Мен не ме интересуват новини от сърби я.
3
1
 
9
 
! Отговори
Есаул преди 2 месеца
Причината не е, че го е научил да стреля, а това, че го е научил на достойнство! Да не се съгласява лесно да го обиждат, мачкат и тъпчат личности, които са духовно на по низко ниво от него! Стрелбата е само подробност и лесна като действие - натискаш един спусък от упор! Нищо сложно! Сложна е мотивацията и психическата нагласа, воля и решителност!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами явно не го е научил добре, щото иначе щеше да уцели повече съученици.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
еми ще го обучава я, и аз ако имах оръжие също щтях да обуча децата си как да боравят с него