97 жертви на катастрофи от началото на годината

Неизправни автомобили е една от основните причини
14 апр 2024 11:40, Петър Бойчев
12
97 жертви на катастрофи от началото на годината
Снимка БГНЕС

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата, съобщи БНР.

Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато те са управлявани от пияни и дрогирани шофьори, в момента се оспорват пред Конституционния съд, припомня Владимир Тодоров: "Ще видим как ще се произнесе Конституционният съд. За мен това е една положителна мярка".

Подобна мярка с конфискуването на автомобили се прилага и в много други страни: "Дори в някои държави действа не за такива сериозни нарушения като алкохол и наркотици, а като превишена скорост".

От асоциацията посочват още, че у нас автопарка е много стар.

Необходимо е, казва още Тодоров, при извършването на годишните технически прегледи данните да постъпват в реално време в Автомобилната администрация:

"След тежки пътнотранспортни произшествия се оказва, че една част от автомобилите не са технически изправни - било със спирачна система, било с ходова част, но това се разбира, след като вече е настъпил инцидент и има пострадали хора, така че една част от катастрофите се дължат точно на тези недобре поддържани автомобили".

Към момента в България няма тежки инциденти с електромобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Свят
Кой е касапинът, който закла шестима души в Сидни?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
тоти преди 2 седмици
Абе не колите са лоши,а Хората ни не са Човеци ,а дървета,квото и да им говориш не те чуват,правят се на голяма работа и избиват комплекси от омраза към себе си и всички около него,щото е неграмотен хомосапиес!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Любимите опорки на КАТ са превишена и несъобразена скорост и затова катастрофите и загиналите са все така много. Хората с промити от КАТ мозъци така и не могат да схванат защо там където намаляват максимално разрешената скорост, катастрофите се увеличават.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Досега тези от Асоциацията на пострадалите при катастрофи нищо смислено не са предложили. Тяхната цел е мъст, с други думи искат да има повече катастрофи, за да има повече мъст.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според мен основната причина е превишената скорост. Това е извод от лични наблюдения. Масово хората карат с превишена скорост. Предприемат рискови изпреварвания в забранени участъци. Не спазват знаците. Ако всички карат по бавно и да са пияни и надрусани и неизправни автомобили жертвите ще са малко. Защото именно скоростта убива. Не нещо друго.Едно е да се блъснеш с 50-60 съвсем друго е със над 100. Шанса да оцелееш при челен сблъсък със 100 е под 20%. А при 60 имаш 95% шанс.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ПП и ДБ, защото пияните и дрогираните причиняват малък процент от катастрофите :) Ам ти си лай!
6
3
 
4
 
! Отговори
ПП и ДБ преди 2 седмици
Ясно се вижда, че мерките на ПП и ДБ за отнемане на автомобили на пияни и дрогирани не работят!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
1. Българинът е абсолютно невъзпитан(не само на пътя) 2. Държавата няма идея как да се справи с проблема 3. Полицията е извадена на пътя за да пълни бюджета с глоби 4. Книжки се раздават на килограм. 5. Родители купуват коли на пишшлемметтата си( то не само богатите) 6. Населението масово е крайно необразовано и пр0сто. 7. Колите масово са бракми и не трябва да са по улиците 8. ГТП са смях 9. Всеки народ си заслужава управниците 10. Манталитета на 80% скоро няма да се промени. Дали стана ясно?
4
1
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 2 седмици
По соца достигаха 1500. И екстраполацията не работи в случая - първото тримесечие винаги е слабо - никой не ходи на море! Ела да видиш лятото. Август обикновено има повече загинали от цялото първо тримесечие.
3
2
 
4
 
! Отговори
Помня преди 2 седмици
Да приемем че са 100 за 4 месеца , умножено по 3 ,са триста човека за година. При соца убитите стигаха да 800 за година , при пет пъти па малко коли. Не е лошо , но още може жертвите да се намалят.
2
0
 
4
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 2 седмици
По пътищата повече жертви от войната в окрайна, а милицията най-многобройна от целия ЕС и с най-големи държавни заплати, 1 кат. труд........
1
10
 
1
 
! Отговори
лош матрял преди 2 седмици
ху кеърс бе, дано всеки вмирисан балканджиец от тая руско-туркаКОЧИНА се затрие !!!