Crystal Method: Музиката е вид обществено полезен труд

Поговорихме си с Кен Джордан и Скот Къркланд преди да се качат на сцената на Spirit of Burgas
1 сеп 2009 15:03, Екип на Dnes.bg
0
Crystal Method: Музиката е вид обществено полезен труд
от: Елена Пенева
elena.peneva@dnes.bg

След емблематичния си дебютен албум "Vegas", The Crystal Method вече 20 години успешно защитават статуса си на една от най-важните действащи електронни групи.

Концертът им у нас бе част от настоящото им турне, промотиращо новия им студиен албум "Divided by Night".

За него си поговорихме на кратката среща, преди Кен Джордан и Скот Къркланд да се качат на сцената на Spirit of Burgas и да пометат българските си фенове с експлозивна смесица от непрекъснато променящ се танцувален ритъм, зарибяващи мелодии и съдържателни паузи – затишия преди нов порой от звуци и аплодисменти.

Какво още, чети в интервюто...

И двамата сте слушали метъл и тежък рок като млади. Това влияе ли на музикалните ви вкусове и до момента? Продължавате ли да се вдъхновявате от тежката музика?

Кен Джордан: Да, разбира се. Аз и до момента слушам предимно такава музика и се вдъхновявам от нея. Всъщност не познавам DJ, който слуша само електронна музика.

Разбира се, сега ме интересува и как нещата са записани и мастерирани – имам професионални увреждания и ме интересува качеството на звука и решенията, които са взети не на чисто творческо, а на технологично ниво.

В същото време най-вдъхновяващо е това, което въздейства истински, без да има каквато и да било намеса на техника. Това е чистата идея за добрата рок музика.

Crystal Method: Музиката е вид обществено полезен труд

Смятате ли музиката за общественополезен труд (Community Service – Кен и Скот имат радиопредаване с такова заглавие, което по-късно издават като албум с ремиксирани песни на Rage Against the Machine, Garbage и др.)?

Скот Къркланд: Не бих казал, че това, което правим, е чак толкова общественополезно, ха-ха. По-скоро е вид забавление, което носи различни полезни емоции на различни хора. Всеки взима от нашата музика това, от което има нужда.

Но пък през годините са ни писали много хора в армията и хора, които не са щастливи в работата си, и са казвали, че докато правят неща, които не ги вдъхновяват, нашата музика им помага да се чувстват добре.

Предполагам, че ако нечий ден минава по-добре с теб в него, някой непознат се кефи на това, което ти си записал, и то го прави по-щастлив – в такъв смисъл нашата музика сигурно е някакъв вид общественополезен труд.

Представи си само как някой в Ирак или Авганистан е на тези места, на война и слуша нашата музика и примерно среща някого на дансинга и танцуват на нашата музика. Честно, когато прочетох писмата оттам, настръхнах, невероятно е да имаш представа за тези неща, да си правиш своите парчета и изведнъж от някъде отвън да дойде такава история...

Кен Джордан: Да, така е, но в никакъв случай не се мислим за велики, не мислим за себе си като за социални работници. Просто ни харесва идеята, че хората са вдъхновени от музиката и тя им дава хубави моменти.


Сегашното ви турне, промотиращо новия ви албум Divided by Night е първото след Legion of Boom. Как се чувствате, има ли нещо ново на концертите ви?

Кен Джордан: Е, доста неща са променени – най-малкото, свирим нови песни. Също така правим нови версии на старите тракове. Освен това сме с изцяло обновено оборудване на сцената и това ни държи нащрек през цялото време.

Но усещането, което ни дават феновете по време на концертите, си е същото – все така страхотно. Със сигурност не е нещо, на което сме свикнали. Всеки път, като излезем на сцената, ни е като за първи път и е уникално.

Тази година промотирахте първото голямо шоу от турнето  Divided by Night, като на път за Бостън си чатихте с фенове в самолета. Чия беше идеята и защо избрахте този начин да получите обратна връзка?

Скот Къркланд: Не помня точно чия идея беше, но компанията, с която летяхме, дни преди да пуснем албума вече тестваше безжичен интернет на борда, по време на полет. Компаниите в Америка отдавна се канят да предложат тази технология и тя беше готова точно преди шоуто в Бостън. Затова решихме да я изпробваме. Така се роди идеята – съвместно с тях. За нас беше доста яка възможност и си изкарахме страхотно.

Помните ли нещо от полета – някакъв коментар или разговор с фен?

Кен Джордан: Аз помня доста разговори, но честно казано, най-силно ми беше преживяването, защото през цялото време пихме абсент. Към края мъглата около нас беше в зелено и облаците станаха дооооста гъсти, хахаха.

А спуснаха ли се облаците и над шоуто?

Кен Джордан: Ееее не, там вече бяхме в пълна кондиция.

Divided by Night се изкачи доста високо в чартовете за електронна музика, но достигна едва до второ място, защото на първо в класацията беше новият албум на Lady Gaga. Какво мислите за нея?

Скот Къркланд: Всъщност почти нищо не знам за нея. Дори не бях чувал песента й, не, всъщност бях я чувал, но не знаех коя е.

Кен Джордан
: За мен нейната музика е просто електро поп. Не че особено ни дреме къде сме в чартовете, но тя не прави електронна музика. Така че ние май си бяхме първи по този параграф...

Crystal Method: Музиката е вид обществено полезен труд

Последният ви албум беше приет доста добре от феновете, но имаше и коментари, че за първи път в почти 20-годишната кариера на бандата The Crystal Method стават комерсиални – заради вокалистите в него, заради липсата на типичния за вас брейкбийт и т.н.  Какво мислите за това?

Кен Джордан: Честно казано, не знам. Ние винаги сме имали вокали в парчетата си. Освен това първият сингъл от албума е всички друго, но не и поп. Освен това лично за нас този албум е най-дарк и най-тежък в дискографията ни... Изобщо не виждам какво комерсиално са видели в него. Но мисля, че най-важното за нас е да еволюираме и да се развиваме като група. Винаги искаме да пробваме нови и различни неща.

Скот Къркланд: Освен това много ни харесва идеята да работим с музиканти, на които сме фенове. Явно напоследък сме фенове на хора, които са по-популярни от музикантите, с които сме работили преди, но просто така се е случило.

Кен Джордан: Истината е, че просто не можеш, а и не трябва да се занимаваш с такива мисли. Ние винаги правим това, което ни харесва, което е част от собственото ни израстване като група и като музиканти. Отиваме в студиото и записваме. И за нас обратната връзка за Divided by Night е повече от задоволителна.

С какво сте особено горди в албума?

Скот Къркланд: На мен ми харесва това, че когато го слушаш, можеш ясно да различиш новите ни влияния и увлeчения, както и ясните препратки към ранните ни албуми. За мен в този албум симбиозата между новото и типичното за нас е идеална.

Кен Джордан: Аз съм особено доволен от вокалите и мелодиите. Това е моята част и мисля, че се получи супер.

Crystal Method: Музиката е вид обществено полезен труд

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари