Франция е блокирана. Напрежението се покачва

Всичко това в навечерието на гласуването на пенсионната реформа
Обновена: 19 окт 2010 17:48 | 19 окт 2010 17:20,
80
Франция е блокирана. Напрежението се покачва
Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди французи протестират в шестия ден на стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа. Законопроектът, който предвижда възрастта за пенсиониране да се увеличи с 2 години, ще бъде гласуван окончателно от Сената в сряда и четвъртък.

Блокиран е транспортът, стачки в рафинериите спряха доставките на гориво, училищата масово не работят, а на много места се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция.

Въпреки обществения натиск, президентът Никола Саркози е решен да проведе реформата. След среща с германския канцлер и руския президент в Дювил Сакрози обеща, че ще възстанови петролните доставки веднага след като се върне в Париж.

„Обмислях внимателно, преди да реша да започна пенсионната реформа. Тя беше задържана твърде дълго и не може да бъде задържана повече“, обясни Саркози.

„Това беше труден и комплексен избор, но е мой дълг“, призна президентът.

В навечерието на гласуването в Сената профсъюзите планират протести в 200 града в страната. Напрежението сред демонстрантите нараства, а атмосферата става все по-взривоопасна, което означава, че са възможни изблици на агресия и безредици, пише ВВС.

Източник: Reuters

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
3
 
! Отговори
Ташунка Витко преди 13 години
Браво на французите.Много е важно какви сигнали получават от долу правителствата. Ако чуват блеене значи долу има овце и могат да бъдат подтискани, стригани и колени.Ако чуват от долу да идва ръмжене то значи долу има я вълци я мечки я тигри т.е. опадно е да се *** с народа и си внимават в нещата.кога ли и в България овцете ще заръмжат като вълци - явно никога. За това да живее Франция - не, че ги обичам но им се възхищавам на бойния дух. И на гърците между впрочем
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Милото ми Ноо..Ние като никога не стачкуваме и не правим бунтове защо сме най-бедни.Не народ, а ***
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Васко, жалък чалгарски народ сме.
65
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
долу ЕС -свобода за народите в Европа.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви права бе приятелю? Ти въобще наясно ли се какво ще се случи с Франция, а и с България, ако не повиши пенсионната възрас? Последиците ще бъдат много тежки за всички - НИСКИ ПЕНСИИ и НИСЪК РЕАЛЕН ДОХОД за всички работещи хора, натоварване на бизнеса с допълнителни данъци, което ще доведе нисък икономически растеж или даже рецедия. Е това ли искаш?
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре си отстояват правата си ,при това всичките са заедно и се подкрепят !
62
4
 
5
 
! Отговори
giorgos papanikolaou преди 13 години
Така се борят хората за правата си в развитите граждански общества, а в *** всичко спи като на гробище..........глад, мизерия и простотия!!!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе има категория хора които готови да скочат просто така за да се правят на интересни, без въобще да се замислят защо го правят. Пенсионната реформа не е приумица нито на Саркози, нито на Дянков, тази реформа е неотложна! Продължителността на човешкия живот в Европа непрекъснато расте, логично пенсионерите се увеличават, но в същото време населението в трудоспособна възрас намалява - тоест работещите хора ще трябва произвеждат все повече стоки и услуги, за да не изпаднем в икономически колапс.
60
3
 
3
 
! Отговори
Клара преди 13 години
Браво на щастливите и безгрижни българи - роби.
59
2
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
60, глупости приказваш. пари не се ядат, колкото и милиарди да плащаш, като се пенсионираш ще ядеш това което СЕГАШНИТЕ работещи са склонни да заделят от залъка си за тебе. ако работещите са малко, както е в целия западен свят, каквито и милиарди да си плащал, ще ядеш кожения.
58
4
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
тая работа не става с протести а с правене на деца.
57
3
 
6
 
! Отговори
Petar NY преди 13 години
Horata v Evropa sa sviknali da ne rabotiat i da poluchavat dostatychno. Tozi model ochevidno ne moje da prodylji dylgo. Tepyrva v Evropa shte stava po-tejko. Podobni neshta se nabludavat i v USA s tazi razlika che tuk ima dosta poveche imigranti koito sa sklonni da rabotiat za po-malko pari i taka da poddyrjat sistemata.
56
6
 
3
 
! Отговори
Ноо.. преди 13 години
Големият проблем на всички стачки и протести е, че те сами по себе си означават загуби и негативни резултати... Хората, които стачкуват не могат да проумеят, че нещата са толкова навързани, че техните "големи" протести докарват големи загуби... на самите тях...
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
недей лъжи тези хора за това са си плащали да получават пенсия ако ще да са 5 милиарда пенсионера всеки от тях за това си е плащал
54
3
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
tova koeto stava vav FRANCE,v BG,i v GERMANIA,ne moje da se sluchi,tuk samo fiktivni sindikati ima.
53
3
 
35
 
! Отговори
ddd преди 13 години
братя българи,всички знаем че сме най-големите трапезни революционери.Вкъщи на масата с ракийка и салатка сме готови на чудеса от храброст,но след 2 големи ни се доспива.На сутринта се затътряме за работа осъзнали,че вечерния ни порив за революции и промяна се е удавил в чашата с ракия.И така до следващата вдигната революция на маса.
52
5
 
21
 
! Отговори
Анти преди 13 години
Дързост, братя французи! Да кажем НЕ на крайния капитализъм със зверски лице!
51
2
 
2
 
! Отговори
ан преди 13 години
Мопя , тези ,които знаят немски да погледнат техните форуми и да ни кажат как се отнасят към проблема
50
14
 
10
 
! Отговори
Васката преди 13 години
Хайде стига с този нихилизъм - не сме били народ, били сме стадо, французите и другите европейски народи били по-стока от нас. НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН! Французите първо присвоиха много ресурси от колониите си, след това те се възползваха от плана Маршал. Много ми е интересно какво щеше да е сега положението, ако братушките (руснаци) бяха забурзали ход към края на войната. Дали Франция и Германия щяха да са толкова велики сега, след 45 години в Източния блок? Така че стига само сме плюли по България.
49
2
 
2
 
! Отговори
za 38 преди 13 години
v Anglia na 67

Спонсорирани публикации