Пазарите тласкат Европа към фискален съюз

Меркел се опитва да изпрати послание, че подобен ход предстои
Обновена: 22 авг 2011 14:43 | 22 авг 2011 14:37,
16
Пазарите тласкат Европа към фискален съюз
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Значителната нестабилност на финансовите пазари тласка европейските лидери към по-тесен фискален съюз. Това се случва със скорост, доста по-висока от прогнозите, коментират анализатори и инвеститори за CNBC.

“Ако се вярва, че Обединени щати на Европа биха били по-силни в сравнение с отделните страни, то това със сигурност е стъпка, по посока на която политиците работят. Сега обаче те са по-скоро притиснати да я направят, отколкото да действат чрез постепенни крачки“, коментира Нийл Дуейн, ръководител на инвестиционната дейност в Европа на RCM.

През изминалия уикенд германският канцлер Ангела Меркел изрази сякаш по-мека позиция по отношение на емитирането на единни еврооблигации, но въпреки това тя бе категорична, че подобен сценарий не стои на дневен ред.

„Смятам, че тя (Меркел) осъзнава как пазарите тласкат политиците към решение, с което те все още не се чувстват комфортно“, смята Франк Енгелс от Barclays Capital.

Според Енгелс европейските лидери трябва да създадат подходяща инфраструктура, чрез която да се гарантира възможност за формирането на фискален съюз.

„Има смисъл в създаването на евентуален фискален съюз и сериозно координиране на икономическите и фискалните политики, но не сега, тъй като трябва да се поставят основи по отношение на политическата и правна инфраструктура. Едва след това може да се предприеме и подобен ход – това е посланието, което Меркел се опитва да отправи към пазара“, обяснява Енгелс.

Мнението на анализатора е, че без фискална консолидация на еврозоната страните, които вече потърсиха спасителни кредити – Гърция, Ирландия и Португалия, са заплашени от нуждата от нови заеми.

Към групата на застрашените Енгелс причислява и Италия и Испания, по отношение на които Европейската централна банка извършва извънредни операции по осигуряване на ликвидност във финансовата система.
 
Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това си е абсолютна експанзия - денационализиране и сагрегация без война, само чрез икономически механизми ..
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия ще напусне еврозоната, но по този начин няма да спаси Еврото, а ще даде най- мощният тласък за разпадането на ЕС. Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно. Но това е напълно разбираемо, след всичко, което направи Гърция срещу ЕС и всичко, което направи Германия за спасяването му Германската марка ще бъде следващата световна валута. Лесно е да създадеш нещо изкуствено като ЕС и после да го оставиш да съществува ,ама на теория само. Какво излезе? Който поиска му дават заеми и не си ги търсят, а дават още. А за какво ни беше на нас този ЕС ? За да угодим на някой който да се налапа ! Голяма грешка беше допусната с паричната помощ за Гърция. Имаха 300 милиарда дълг и вместо да продават активи и да си го връщат, те им отпуснаха още 100 милиалда. А имат какво да продават. Имат над 1000 острова, държавни предприятия, земи. Те нашите политици разпродадоха България и без да имаме такъв дълг.
13
3
 
5
 
! Отговори
aku преди 12 години
евро съюза може да се превърне в супер обединена и силна държава и май това не се харесва на някои
12
7
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
101. Кой ти каза, че хората съществували от 250000 години?2. Хората умират и страдат, поради своите дела, след прегрешението на Адам и *** животът се променя - всички проблеми на хората почват от тогава. 3. Това, че не познаваш Господ и начина Му на действие, не значи, че не съществува.4. Имаш ли някакво предложение за премахването на страданието, болестите, смъртта? - Защото Бог има и е направил нужното, за да се случи.
11
1
 
10
 
! Отговори
пако преди 12 години
И сега кво ще стане ,едните ще щракат с пръсти,други ще работят като луди да им плащат сметките!!!!!!!!!!!
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Докато хората не се обърнат към Създателя и не разберат, че само Той мисли добро за нас."***, хората съществуват от около 250 000 години. От тогава до сега са се родили 100 милиарда души, от които 50% са умряли още като деца от болести.Тпзи твой "създател" лично е убил 50 милиарда невинни деца. Личи си колко ни мисли доброто. Добрата новина е че не съществува.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ни е честит европейският социалистически съюз.
8
3
 
5
 
! Отговори
мен преди 12 години
пазарите? по скоро щази бабичката и еврейското джудже и техните господари от петролните и химически монополи. *** всичките апаратчици от европейската комисия - Ван Ромпой, Аштьн и тн. идват избори, хората се пробуждат малко по малко и скоро ще си сьрбате попарата.
7
5
 
8
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Никакви политики няма да променят нищо! Докато хората не се обърнат към Създателя и не разберат, че само Той мисли добро за нас. Ние сме прекалено жалки за да се грижим сами за себе си... Морал НЯМА, скъпи сънародници. Морал, труд, скромност и покаяние. Има плазми, мерцедеси, яхти, пари, измами, МЪРЗЕЛ, АЛЧНОСТ и САМОВЛЮБЕНОСТ - смъртни грехове. Содом и Гомор, Лондон и Ню Йорк, Москва и Пекин, Берлин и Париж. Отврат!!! Къде ще живеят децата ни????
6
5
 
5
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
palen batak nachelo s faliralata balgaria .vsiaka godina se vnasiat v evrozauza po 1 miliar evro posle idvat po evropeiski programi s nikoia dryga globa 500 700 miliona polovinata se kradat a tia pari sa ot drane na kojite na horata.
5
7
 
7
 
! Отговори
гюлето преди 12 години
шя ге тласна , ад , найш как ше ги тласна. Оня шуфа та съюза дека мяза на Флинт от продиджи в прическата, ше ставал президент моля ви са, мани бегайАз излизам от съюза!!! Току що обявих независимост, от балкона на блока. Съседката бая странно *** изгледа, *** като е проста нека стои в тоя съюз, аз ни мога повече!
4
6
 
9
 
! Отговори
Антон Путев преди 12 години
Къде са ми армиите ??? Защо още никой не е написал нещо лошо за ЕС ,САЩ и колко е велика майка Русия ?
3
8
 
19
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Май се работи добре в посоката на NWO. И пак ни убеждават, че се налага. Забавно как всяка диктатура идва като "спасение" :-)
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стадо без *** може ли, др. 1?
1
14
 
18
 
! Отговори
мен преди 12 години
само през труповете ни кучета. европа не иска сьединени европейски щати а няколко фалирали банки и мазни *** като ромпой, барозу и прьмова по занданите.