При ПТП колите сами ще звънят на тел. 112

Еврокомисията работи по въвеждането на eCall системата
Обновена: 8 сеп 2011 21:35 | 8 сеп 2011 21:31,
43
При ПТП колите сами ще звънят на тел. 112
Снимка: архив БТА

Европейската комисия е приела днес първата мярка по изпълнение на целта до 2015 г. всеки автомобил да бъде в състояние да набере номера на аварийно-спасителните служби вместо водача в случай на сериозно произшествие.

Намерението на ЕК е след четири години животоспасяващата система eCall да се монтира на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства.

В случай на тежко пътно произшествие системата автоматично ще набира единния европейски номер 112 за спешни повиквания и ще предава информация на аварийно-спасителните служби за местоположението на превозното средство, посочва БТА.

Препоръката, приета днес, призовава държавите от ЕС да гарантират, че операторите на мобилни мрежи ще обновят своята инфраструктура, така че повикванията от системата eCall да бъдат ефективно прехвърляни към аварийно-спасителните служби.

Когато тези служби биват повиквани при пътно произшествие, всяка минута е от решаващо значение за спасяването на човешки живот и за намаляването на последствията от нараняванията, отбелязва ЕК.

Пострадалите при злополука невинаги имат рефлекса или физическата възможност да се обадят за помощ незабавно.

Устройствата eCall решават този проблем, като уведомяват спешно аварийно-спасителните служби, дори ако водачът или пътникът са в безсъзнание или неспособни да се обадят.

Комисията призовава мобилните оператори да обработват получените по този начин сигнали безвъзмездно.

Системата ще се задейства автоматично веднага след засичането на тежко произшествие от вградените в автомобила датчици. Веднъж активирана, системата набира номер 112, установява телефонна връзка с подходящия център за спешни повиквания и изпраща на аварийно-спасителните служби информация за произшествието.

Ще се изпраща информация включително и за часа на инцидента, точното местоположение на катастрофиралото превозно средство и посоката на движение (от голямо значение при магистрали и в тунели).

Системата eCall може да бъде задействана ръчно чрез натискане на бутон в автомобила, например от свидетел на сериозно произшествие.

Според оценките тази технология ускорява пристигането на спасителни екипи с около 40 на сто в градските райони и с 50% в селските райони.

След нейното внедряване се очаква системата да помогне всяка година в Европа да бъдат спасявани стотици хора и да бъдат намалени последствията от наранявания в десетки хиляди случаи.

Предвижда се системата да работи в ЕС, както и в Исландия, Норвегия и Швейцария.

Изчислено е, че разходите по инсталиране на системата в новите автомобили възлизат на по-малко от 100 евро.

Системата защитава неприкосновеността на личния живот и не позволява проследяването на превозни средства, тъй като е в неактивен режим на работа и не изпраща никакви сигнали, докато не бъде задействана при катастрофа, се посочва в съобщението.

Засега едва 0,7 на сто от всички леки автомобили в ЕС са оборудвани с автоматични системи за спешни повиквания и броят им нараства много бавно, отбелязват от комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ЕКeCall
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
...и направо да махат вече и шофьора, че само пречи :)
38
1
 
5
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Цялята история е подчинена на идеята за проследяването. За 2020 г. ще има препоръка на всеки да се вгради чип в главата и тогава няма да има вече мърдане. Бедни ми Оруел, твоята книга "1984" бледнее пред това, което ни очаква.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да колите ще звънят.............предимно по водомера!Тук е БеГе бе пич,това не ти е Япония.Най-много да ти звънне на врата някоя мутра.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
специално за българия, системата ще има аддон наречен eBribe за по-бързо оправяне на бумащините, когато дойде пътна полиция
35
2
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
То нямаш пари да си платиш Гражданската камо ли такса да плащаш за това !Кога от Еврокомисията ще излезат с директива за еднаква минимална заплата в ЕСНа тия дето ще кажат които няма пари да си продаде колата ще им отговоря ще я продам когато и ромите останат без каруци .
34
3
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
!Честит ви празник другари!!! ( септември е най светлия празник на България!!
33
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 12 години
Това какво значи? Че ще могат да следят и всеки автомобил ли? Не, че мен ми пука кой знае колко. Но ще могат да те следят по личната карта, банковата сметка(кредитна/дебитна карта), хилядите камери, а сега и на всяка кола gps да слагаме. Е това си е вече баш Биг Брадър. Дайте направо по един чип с gps да си инжектираме, да не вземе някой да ни отвлече. Така май ще е по лесно за глобализацията, вместо да ни почвате така отдалече с колите..
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейската комисия трябва първо да помисли,за забрана на икономически експерименти с хора и да забрани анти хуманни закони използвани в Б-я от БОКО ТИКВАТА ,ЦЕЦКО КРАДЕЦА И ДЯНКОВ.Не може парите полагащи се на една крава в западна Европа да са повече от парите на един средно статистически пенсионер в България и да ни поучават как да пазим правата на животните и как да се грижим за техниката.
31
1
 
2
 
! Отговори
БМВ фен преди 12 години
Моето БМВ си има тая функция от 3 години! Проблема е че в България не се поддържа! Единственото като екстра е че мога през Айдрайв системат ада намеря номера на най-близкия БМВ дилър@ Иначе ако не дай си Боже катастрофирам има тази функция за съобщения!
30
2
 
10
 
! Отговори
... преди 12 години
Интересно, Европейската комисия, като е толкова загрижена за здравето на хората, защо не забрани пластмасата, ГМО, добива на шистов газ, GSM-те, оцветители, консерванти и подобрители в храните, една голяма част от отровите на фармацевтичните компании, разпространявани под формата на лекарства, микровълновите печки, добавките във фуражите на животните и още куп благинки на съвремената цивилизация водещи до рак, алергии, нервни заболявания и смърт?...
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И една лека таксичка от GSM операторите. Че все пак им се товарят мрежите със карти дето се ползват "супер често".
28
2
 
15
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Най-новата разработена система е e-подкуп. Колата следи и в момента в който вдигнеш над разрешената скорост се чува предупреждение "И сега какво ще правиме а?" след което те спира пред най-близкия катаджия.
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега остава колата да я снабдят с един компютър и принтер да си пише сама протоколите за ПТП...
26
3
 
11
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Това се нарича легален начин да ви следят колата в частност вас, дали се движи колата и ако се движи има ли всичките необходими докумеенти и така. Чисто манипулативна статия ... и турили тая зловеща снимка вече ... да плаши гаргите
25
1
 
9
 
! Отговори
ww преди 12 години
толкова ли няма новини за Бойко или някоя трагедия та пускате тази новина за водеща?
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То идеята е хубава ама кой ще я плаща тая система държавата или гражданите, и най вероятно наще тука ще измислят и данък и за нея да плащаме.Другото което е в памета на компа на системата трябва да вкарат някакъв диалог, щото операторите на тоя телефон 112 са много про-сти, обичат да овъртат нещата половин час докат накрая ви кажат да се обадите на друг телефон или че възможно най скоро ще пратят някой (разбирайте 2-3 часа най малко) .
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
първо касовите апарати, после колите.. накаря на всеки човек вграден GPS и сим карта случайно ако направи престъпление или пръдне
22
1
 
1
 
! Отговори
hah преди 12 години
Тук също се предлагат подобни устройства - минават през мТел с СИМ карта, като основната им функция е охрана, но могат да се използват и в подобни ситуации.
21
0
 
11
 
! Отговори
Ralf преди 12 години
Какво ни занимават с проблемите на белия свят...
20
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 12 години
хубаво ще звъни ама няма да има кой да дойде както е тръгнало,не го ли осъзнават тия политици,спешна помощ настъпва в критично състояние

Спонсорирани публикации