Брюксел: Да ударим престъпниците там, където боли най-много

ЕК предложи нови правила за отнемане на имущество
12 мар 2012 18:38, Елка Василева
22
Брюксел:  Да ударим престъпниците там, където боли най-много
Сесилия Малстрьом. Снимка: Reuters

Европейската комисия предложи нови правила за по-ефективно и всеобхватно отнемане на средства и друго имущество, придобити от престъпна дейност, съобщи БТА.

Това ще укрепи способността на държавите в ЕС да конфискуват активи, които са били прехвърлени на трети страни, ще улесни отнемането на активи от престъпна дейност, дори когато заподозреният е избягал, и ще даде възможност компетентните органи да обезпечават временно активите, за които е налице риск да изчезнат, ако не бъдат предприети действия.

В Европа всяка година в джобовете на престъпни групи и на мафията влизат стотици милиарди евро, отбелязва ЕК. Въпреки усилията на правоприлагащите органи в цяла Европа голяма част от незаконните печалби остават в ръцете на престъпниците. Това прави престъпните групи по-силни и лишава европейските граждани от средства от данъци, които могат да бъдат инвестирани за медицински грижи или училища, се посочва в мотивите за предлаганите промени.

Трябва да ударим престъпниците там, където боли най-много, като се стараем да им вземем парите, а печалбите им да върнем обратно в законната икономика, особено в сегашния период на криза, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Според нея правоприлагащите и съдебните органи трябва да разполагат с по-добри инструменти за проследяване на пътя на парите. Те се нуждаят и от повече средства, с които да възстановяват по-значителна част от активите от престъпна дейност, заяви Малмстрьом.

Сумите, възстановени от организираната престъпност, са скромни в сравнение с огромните доходи, натрупани от незаконни дейности като трафик на наркотици, фалшифициране, трафик на хора и контрабанда на малки оръжия, се посочва в съобщение на комисията. Според данни на ООН общият размер на облагите от
престъпна дейност, натрупани през 2009 г., е около 2,1 трилиона щатски долара или 3,6 % на сто от световния БВП през същата година. Докато по-голямата част от тези "мръсни" пари се "изпират" и се реинвестират в законната икономика, в момента се обезпечават и конфискуват по-малко от 1 процент от облагите от престъпна дейност.

В ЕС печалбите, произтичащи от организираната престъпност, са значителни. Например продажбите на незаконни наркотици в ЕС се оценяват на 100 милиарда евро годишно, допълва комисията.

Дава се за пример Италия, където облагите от организираната престъпност се оценяват на 150 милиарда евро годишно. През 2009 г. италианските органи временно са обезпечили активи от престъпна дейност на стойност около 800 милиона евро.

През 2006 г. във Великобритания приходите от организираната престъпност се оценяват на 15 милиарда британски лири. През същата година 125 милиона британски лири са били възстановени от държавата.

През 2009 г. в Германия са били иззети 113 милиона евро от дейности на организираната престъпност. Вероятните печалби за престъпниците в тези случаи се оценяват на около 903 милиона евро.

Облагите на организираните престъпни групи все по-често се инвестират извън страната, в която са придобити, често в няколко държави от ЕС, или се прехвърлят на трети страни (често на роднини или подставени лица) с цел да се избегне конфискация.

Сгради, автомобили, ресторанти, малки предприятия и дружествени дялове са само част от примерите за това как се реинвестират незаконните печалби в законни активи или дейности, отбелязва ЕК.

Улесняването на отнемането на имущество се очаква да затрудни престъпните дейности и да окаже възпиращ ефект върху престъпността.

След като бъдат конфискувани, облагите от престъпна дейност могат да бъдат повторно използвани за социални цели или за предоставяне на средства, които да бъдат реинвестирани в правоприлагането или в инициативи за предотвратяване на престъпността.

Предложението на ЕК е свързано с установяването на по-ясни и по-ефикасни правила за отнемане на имущество, което не е пряко свързано с конкретно престъпление, но което очевидно е в резултат от подобни престъпни дейности на осъдения.

Очаква се то да укрепи правилата за конфискация на активи, които са прехвърлени от заподозрения на трети човек, който би трябвало да е подозирал, че тези активи са
свързани с престъпна дейност.

Приемането на предложението ще позволи конфискуването на активи, при които не е възможно налагането на присъда, тъй като заподозреният е починал, хронично болен е или е избягал.

Комисията предлага държавите в ЕС да управляват обезпечените активи, така че те да не се обезценят, преди да бъдат конфискувани. Предлага се също въвеждането на гаранция, че предприетите действия за обезпечаване и конфискация на активи са балансирани със строги мерки за защита на основните права, особено за да се гарантира, че се зачитат презумпцията за невиновност и правото на собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Истината е страшна преди 12 години
Обратното: Мутрите отнемат жилищата на обикновенните хора, чрез банките в които са се внедрили; чрез нотариуси, прокурори и съдии; чрез застрахователни измами; чрез *** престъпност и прогонване на хората от собствените им жилища чрез внедряване на страх. Това е жестоката истина. Най-лошото, е че Народното събрание създава закони в услуга на престъпноста, Министерския съвет приема правила за по-лесно ограбване Българити. Това е жестокага картина в България.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто НЯМА КОЙ да го направи това тук в България. Ако се случи тук и всички тези милиарди се конфискуват, автоматично от дъното на ЕС ще станем една средно богата държава. еех, Мечти. нашите няма да отрежат клона на които седят
16
1
 
4
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Г-жо Малстрьом, в България това няма как да се случи! Това означава да се отнемат имотите, хасиендите ,яхтите, сметките във външни банки на политиците, депутатите, магистратите, висшите полицаи и най-паче на олигарсите!!! Как си представяте това! Цели 22 години, може и по-малко, годишно те са събирали кой по милионче, кой десетки милиони, а има и такива със стотици милиони, богатството си , и сега: ще ви го отнемем! Ще го отнемете, ама не сега, а друг път! Гарантирано от РБ!
15
1
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 12 години
Dojivot v lageri, a ne s ovshorki i na havai
14
3
 
6
 
! Отговори
нашенец преди 12 години
На тъпите ми сънародници все Брюксел им е виновен. И световната конспирация. И евреите. И САЩ. На крив такова вълната му пречи. Вместо да се погледнем какви сме - водим всички негативни класации...и за това ние сами сме си виновни.Не ни изнася, ама е така.
13
1
 
4
 
! Отговори
ек преди 12 години
поредният начин за фашистите да ограбят другите .и кой ще докаже,че са били престъпници? кой ще повдигне обвининие , те самите.ще си играем на добрия и лошия с цел грабеж . миризливи ***
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека някой се произнесе реално може ли да се пипнат имоти на групировки като *** в Бг ? Тия дето дават идеите имат ли си и най-малка представа за каква мафия става дума и че това е равносилно на военно положение на секундата. Нали и БТВ похарчиха маса пари за гориво да снимат огромни незаконни селища ? Бутнаха ли на някой митничар палата ? Конфискуваха ли нещо на някой ? Ще изпържат някой неудобен за отчитане на дейност и дотам.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100 милиарда се въртели из Европа от НЕЗАКОННИ наркотици. Значи, има и законни. И не ги интересува кой ги консумира, а да приберат парата. Извратеняци.
10
1
 
9
 
! Отговори
777 преди 12 години
ТАЗИ КАУЗА Е ЗАГУБЕНА!! ЗА ДА СТАНЕ ТОВА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА РЕВОЛЮЦИЯ!!! И НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО, НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ПРЕХОД ,Г-ДА,, ВЛАСТ СЪС КРЪВ СЕ ВЗИМА И СЪС КРЪВ СЕ ДАВА,,.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е КОНТРОЛ. Под мотива че, уж нещо се прави за наше добро, се извиват ръцете на малките хорица, с цел да се налеят още повече пари в Програми, институции и т.н. Защо ще го правят всичко това, че те главата на октопода е по върховете
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щели да ударят престъпниците, където боляло най-много. Е в Брюксел знаят много добре, дори го практикуват: най-много ги боляло (в) дупето. Особено без възелин.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като в ЕС има престъпления за стотици милиарди евро , защо не ги изхвърлят от Ченген , като със сигурност няколко милиарда са и от Холандия , където Ротердам е основния вход на наркотика в ЕС според Интерпол
6
3
 
10
 
! Отговори
БКП -БСП Пикчърс преди 12 години
Сътрудника на ДС и милицията Киро Японеца ще стане новия Тато след Тато Бойко!Толкова се е нагушил и толкова пари е завъртял че може да си купи вся и всьо в ***!Но по нареждане на ЦК на Политбюро на ГЕРБ цената на хляба се вдига като бензина и един хляб ще струва 1.50 лв за да може тези пари да се използват за подслушване на протестиращи и недоволни граждани миналата година отделихме за това 100милиона лева сега надуваме цените за да отделим още 100милиона 100+100милиона
5
3
 
6
 
! Отговори
Манголюба БТВ ДС преди 12 години
Сътрудника на ДС и милицията Киро Японеца ще стане новия Тато след Тато Бойко!Толкова се е нагушил и толкова пари е завъртял че може да си купи вся и всьо в ***!Но но нареждане на ЦК на Политбюро на ГЕРБ цената на хляба се вдига като бензина и един хляб ще струва 1.50 лв за да може тези пари да се използват за подслушване на протестиращи и недоволни граждани миналата година отделихме за това 100милиона лева сега надуваме цените за да отделим още 100милиона 100+100милиона
4
3
 
9
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Единствения вариант да вземат нещо от БКП-БСП-ГЕРБ и техните партии сателити и тяхната олигархия а именно кръга Си Банкя,Цецо Крадецо,*** Петкоф запалката,Хотел 1,Р.Овч.,Валю Джакузито и безчет други герой на комунистическия капитализъм!Единственно чрез референдум на българският народ изпратен до НАТО и ЕС за военна намеса в България с основание финансов геноцид ще оправи положението в бг иначе милицията ще следи и филмира недоволни и протестиращи граждани и ще защитава едрата олигархия
3
2
 
9
 
! Отговори
2ГУ ДС ВКР Политбюро преди 12 години
Единствения вариант да вземат нещо от БКП-БСП-ГЕРБ и техните партии сателите и тяхната олигархия а именно кръга Си Банкя,Цецо Крадецо,*** Петкоф запалката,Хотел 1,Р.Овч.,Валю Джакузито и безчет други герой на комунистическия капитализъм!Единственно чрез референдум на българският народ изпратен до НАТО и ЕС за военна намеса в България с основание финансов геноцид ще оправи положението в бг иначе милицията ще следи и филмира недоволни и протестиращи граждани и ще защитава едрата олигархия
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми до като има държави в Европа, в които сметките са тайни и други държави, в които данъци не се плащат, борбата с мафията е както казва един мой познат "с голо дупе таралеж да мачкаш".Всички пари на мафията минават през Люксембург и Малта и отиват в Швейцария - това естествено господата е европарламента нямат право да го знаят и нямат право да го обсъждат. Докато я има тая система всеки закон, приет от тези *** е срещу малките фирми и физически лица. Гнусни сте евродами и еврогоспода!!!
1
1
 
22
 
! Отговори
тъжна констатация преди 12 години
Неприложимо в Б-я....трябва да отнемат всичко на всички минали през власта през "прехода", който не свършва....

Спонсорирани публикации