Визите за българите за САЩ може да отпаднат

ЕП въвежда клауза за реципрочност в правилника за визите
Обновена: 12 сеп 2013 19:36 | 12 сеп 2013 19:36,
102
Визите за българите за САЩ може да отпаднат
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент гласува днес резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите, чрез която се въвежда клауза за реципрочност, задължаваща САЩ и Канада да премахнат визите за румънски граждани, съобщава румънската агенция Аджерпрес.

В момента гражданите на Румъния, България, Полша, Чехия, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и/или Канада.

Румънският евродепутат Йоан Енчу, който е съвносител на новата клауза за реципрочност, заяви пред Аджерпрес, че над 100 милиона граждани на шестте страни членки на ЕС, спрямо които има различно отношение относно визите за САЩ, биха могли да се възползват директно и незабавно от новите правила.

По думите му САЩ и Канада ще бъдат принудени да разширят програмите си за безвизово пътуване за целия Европейски съюз. Промяната ще влезе в сила в течение на 24 месеца от  публикуването й в Официалния вестник на ЕС.

Румънският евродепутат заяви пред Аджерпрес, че изискването на САЩ и Канада за визи е дискриминационно, тъй като прави диференциация между гражданите на ЕС, въпреки че ЕС има обща политика за визите. По думите му това изискване е ясно нарушение на принципа на реципрочност, тъй като гражданите на САЩ и Канада могат да пътуват във всички страни от ЕС без визи.

"Новото законодателство ще създаде автоматичен механизъм, който да осигури, че ЕС ще въведе визи за всяка трета страна, която въведе или запази визите за гражданите на една или няколко членки на ЕС", поясни Йоан Енчу.

Европейският парламент одобри днес и въвеждане на механизъм за временна отмяна на безвизовия режим при определени случаи, главно като предпазна мярка при увеличаване на броя на лъжливите кандидати за убежище в страни членки на Европейския съюз, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: САЩвизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
37
 
! Отговори
Мето преди 10 години
Много важно като отпаднат, ще си го преместя...
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците нищо не дават даром, защото знаят само да взимат, не да дават.
6
6
 
10
 
! Отговори
bai Ivan преди 10 години
Niama da stava taia
5
5
 
28
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
до 3Тогава ние ще си затворим границите за тях и ще ги правим луди и щастливи когато някой кравар иска виза за тук. Като например проучване до девето коляно да не е терорист, дали има финансова възможност да престои тук и прочее простотии.А да и още нещо - "САЩ - страната на неограничените възможности", не мечти. Объркал съм се.
4
9
 
26
 
! Отговори
Дечоолу преди 10 години
Ще стане ама друг път
3
5
 
42
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Ха дано, ама на дали. :)САЩ не са свикнали да приемат заповеди като нас.
2
6
 
43
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
А дано да стане по-скоро! Така сичкото *** ще се изсипе в Америка - страната на неограничените мечти. Кекекеке.
1
6
 
29
 
! Отговори
Хосе преди 10 години
Не ме късае новината изобщо, но какво общо има британския паспорт на снимката???

Спонсорирани публикации