ЕНП зад Юнкер: Ако всеки има вето, Европа ще е в безизходица

Ренци: Италия няма да подкрепи политика като през последните години
Обновена: 7 юни 2014 22:08 | 7 юни 2014 21:58, Веселина Йорданова
75
ЕНП зад Юнкер: Ако всеки има вето, Европа ще е в безизходица
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Ройтерс

Новият лидер на най-голямата група в ЕП, тази на консерваторите, отхвърли исканията на британския премиер Дейвид Камерън за слагане на спирачки на европейската интеграция, предаде Ройтерс.

Манфред Вебер, новият председател на групата в ЕП на Европейската народна партия, заяви още пред германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че неговата партия продължава да подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за следващ председател на ЕК въпреки идващата от Великобритания опозиция.

Още по темата
"ЕС се основава на още по-тесен съюз на европейските народи. Това е заложено в европейските договори. За нас това не подлежи на предоговаряне", подчерта Вебер.

"Не можем да продаваме душата на Европа", добави той и отхвърли исканията националните парламенти да получат правото да спират европейските закони.

"Ако предоставим на всеки национален парламент правото на вето, то Европа ще се окаже в безизходица", посочи Вебер. Камерън, който е под натиск на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство и на антиевропейски твърдолинейни политици от собствената му партия, се съгласи да организира референдум през 2017 г. относно това дали страната му да остане в ЕС. Неговата партия не е член на ЕНП, припомня Ройтерс.

Преди референдума Камерън се опитваше да предоговори условията на британското членство. Той заяви, че иска да предотврати масовата миграция и намесата на ЕС в полицейските и съдебните въпроси, както и, че иска националните парламенти да могат да работят заедно, за да блокират нежелано европейско законодателство, припомня още Ройтерс.

В интервюто за германското издание Вебер заяви по повод кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК, че "ЕНП трябва да изпълни поетия ангажимент към собствените си избиратели".

"Юнкер ще бъде следващият председател на ЕК", увери Вебер. Лондон е против кандидатурата на Юнкер, подкрепяна от няколко европейски членки, в това число и Германия.

Италия ще откаже да подкрепи председател на ЕК, който не се обяви за промяна на досегашната политика, заяви италианският премиер Матео Ренци, като така се намеси в дебата относно приемника на Жозе Барозу, предаде Франс прес.

"Следващият председател на ЕК трябва да промени политиката за идните пет години. В противен случай той няма да има подкрепата на Италия", предупреди Ренци в реч на конференция в Неапол.

"Никой не получи мнозинство в ЕП. Следователно сме принудени да постигнем споразумение. Те /ЕНП/ искат да издигнат кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за поста. Много добре. Нека той представи визията си за идните пет години", подчерта Ренци.

"Кандидатът може да се казва Юнкер, може да се казва и Паоло Роси /на италиански това е синоним: Който и да е/", ако този човек иска да продължи с политиката от последните години, то той няма да има подкрепата на Италия", увери Ренци.

Ренци прави впечатление с динамизма и желанието си да задвижи нещата в Италия. Той е отскоро сред европейските лидери, но погледите са приковани в него заради успеха на неговата Демократическа партия на европейските избори /40 процента/.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТа какво е постигнал в Русия този ивайло Филипов?
58
0
 
0
 
! Отговори
Цветар преди 9 години
Ах Джанам, най-добро е ветото на 10гр. от упор в черепно-мозъчната празнота. Очаквам с нетърпение. Един юроатлантически лицемер по-малко все е от полза.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами тя Европа вече е в безизходица.Така е,когато допуснеш отвъдокеански кравари да те управляват.Защо никоя българска"безпристрастна"медия не съобщи,че срещата на Г-7 въобще не е била задушевна седянка.Италианският премиер е накарал доста нервно да си дъвче банана.Цяла Южна Европа в момента иска да развива отношения с Русия и мрази САЩ.Между другото притеснителна новина за феновете на Челси.Абрамович купува Малага.Което значи,че руските милиарди могат да отидат на юг от Лондон.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз познавам хора, имигрирали в Русия. Пишете в тубата "ивайло филипов" и гледайте. Едва ли това момче щеше да постигне в западна Европа и една трета от това, което постига в Русия.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, не може използвайки влиянието си в централната власт силните на деня да налагат на слабите правила, които работят срещу слабите. Все едно да накараш някой да одобри задължително собствената си евтанаия, одобрена от някой по - силен. Това изкате от България, но няма да стане. Вън България от евроциганията!
54
0
 
2
 
! Отговори
Жива Маймуна преди 9 години
До Анонимен 68Аз съм *** и като такава мога да пиша каквото си поискам :)))))))))))Оставям на по-тъпите да си мислят , че света е непознаваем. За мен е познаваем и следователно предвидим! Следователно и съм специалист!Ти като не разбираш от нищо, защо искаш и другите да са *** и да НЕ опизнават света?А ако наистина мислиш така, защо пишеш и четеш Глупостите на Маймуните?
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много специалисти има тук!Разбират ви кратуните за това което коментирате и пишете друг път.По добре не се излагайте.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако националните парламенти нямат думата, тогава за какво въобще се избират?Това е целта - да има европейска армия, европейска банка и т.н.И всички национални армии, банки и т.н. ще се обезсмислят.Искат да ликвидират европейските държави.Ще направят да има един език, една валута, една армия.Новата тоталитарна държава.
51
0
 
9
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Плужека Юнкер не защитава интересите на ЕС, а частни. Е как тогава да оглави ЕК?
50
3
 
8
 
! Отговори
232 преди 9 години
В случая, Камерън и Ренци са прави.Трябва националните парламенти на страните от ЕС,да имат право на вето на определени закони и решения.Иначе парламентите на отделните държави може да се обезличат.За какво ни е тогава ЕС ? Ако всички решения и закони се приемат там, ние държава ли сме?
49
4
 
20
 
! Отговори
jane преди 9 години
Браво на Ренци! Единственият, който смее да каже това което всички си мислят. Или поне би трябвало да си мислят, ако имат малко акъл, нещо което е спорно.Но изключително подкрепям Ренци, политиката на ЕК трябва да се промени на всяка цена, или ще доведе до пълното съсипване на ЕС. Европа в момента не е съюз от независими държави, нито федерация, тя е 1 държава + провинции - вика му се империя. Кой иска да живее в империя? Само дето докато Испания се мазни,а Гърция проси, Италия говори! Браво!
48
0
 
0
 
! Отговори
Жива Маймуна преди 9 години
До Анонимен 62"а така , тогава когато дойде времето да се разпадне ЕС нека тогава да говорим" - Ти сега като истинска *** ми постави думи в устата които не съм казал!! За какъв разпад на ЕС говориш Мили? Аз за ЕС казах: - наблюдавай внимателно какво става в южната ни съседка. Това ще бъде скоро (около5г) сценария стартиран в целия любим ти съюз <+> Но мисленето за съюза е по актуално във времето <отколкото за разпада на ссср-2>- Разбирам ви че е сложно, но за Маймуните всичко е така!
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Жива Маймунаами когато му дойде времето и за това ще говорим - разпада на ссср-2 и как половинката от него отива в ЗОНА китай! Но мисленето за съюза е по актуално във времето.................-------а така , тогава когато дойде времето да се разпадне ЕС нека тогава да говорим, те и "загниващия " капитализъм чакаха да се разпада на времето, пък се разпаднаха те...
46
3
 
3
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Ми да бяхте излезли да гласувате срещу ЕС кой ви спря.
45
0
 
6
 
! Отговори
Жива Маймуна преди 9 години
Лека Вечер!аз изяждам 2 банана и ще сядам да гледам един филм за маймуни!
44
0
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Желая на всички Лека Вечер! Утре ще си пишем пак!
43
0
 
4
 
! Отговори
Жива Маймуна преди 9 години
До ДесенТи да не си ЛУД , да искаш нещо от маймуни?
42
2
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Наратко, стига с тая демагогия - ЕС - шеста степен на интеграция така наречена - Евразийският съ'юз например тепърва започва с много по-ниски цели - не шестата степен на интеграция - Икономичеки и Валутен Съюа - само четвъртата ако ги помня правилно - Митнически Съюз.. Да не се замерваме с клишета - при това долнопробни - проблема е, че благодарение на боко тиквата - това го виня персонално - така наречената "Криза", е "Криза" само за ***, за можещите е "ВЪЗМОЖНОСТ"!!!
41
6
 
0
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Искам всеки който ми е сложил минус да кажа кое от написаното от мен не истина. Хайде да ви видя сега големи разбирачи. Или май е важно да плюем срещу нещо пък дали е вярно няма значение
40
2
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
квоти, мита, ограничения, да не влизам в подробности - направете си един микро-икономически експеримет - направете експорт на едно кило - словом(1кг цифром) картофи в Меката на Капиатализъма - да на най-свободният хамеркинаски пазар - скед това напишете икономическият ефект от сделката... После може и да поговорим за "пазарна икономика" във всичките и аспекти - поне смятам, е получих в БГ такова икономическо образование, каквото в братски фащ трябваше да изплащам докато пукна...

Спонсорирани публикации