Преговорите между ЕК и Русия за "Южен поток" са спрени

Йотингер: Споразуменията с Москва трябва да се променят
Обновена: 13 юни 2014 16:24 | 13 юни 2014 16:22,
126
Преговорите между ЕК и Русия за "Южен поток" са спрени
Снимка: архив, Reuters

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер потвърди, че преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени.

Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни той на пресконференция, цитиран от БТА. 

Още по темата
Поддържаме постоянен контакт с държавите, през които се предвижда преминаването на "Южен поток" (България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения). Важното за нас е междуправителствените споразумения (с Москва), които стоят в основата на проекта и донякъде не съответстват с правото на ЕС, да бъдат променени, заяви Йотингер.

Той отбеляза, че в края на миналата година ЕК получи мандат от посочените шест държави от ЕС да преговаря от тяхно име с Москва по промяната на сключените междуправителствени споразумения. Подобни преговори започнаха на техническо равнище и засега не продължават по една проста причина - руската страна отнесе въпроса до Световната търговска организация (СТО), поясни еврокомисарят.

Така се поставят под въпрос правилата на единния пазар в ЕС. Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство. Обжалваме руските претенции пред СТО, за да останат без последствие. При "Северен поток" достигнахме до съгласие на основата на преговори, заяви Йотингер.

По-рано днес в българския парламент премиерът Пламен Орешарски беше изслушан от депутатите за "Южен поток". Той заяви, че България не може да не се съобрази с изискванията на Брюксел за информация по „Южен поток“, нито с искането за спиране на действия по него до изясняването на поставените въпроси. Енергийният министър Драгомир Стойнев пък изтъкна, че България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Припомняме, че проектът беше замразен, а преди това ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни.

Европейската комисия призова днес страните членки да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на газопровода "Южен поток", за да принудят Газпром да спазва европейското право, предаде Франс прес. "Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Руснаците отлично са запознати с европейските правила. Те обаче не ги приемат", подчерта Йотингер. "Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди той. Еврокомисарят призова най-вече италианските власти да не позволяват Русия да им диктува тяхната политика.

Йотингер отбеляза още, че Съветът на ЕС по енергетика е разгледал днес в Люксембург и въпроса за енергийната сигурност и вноса на течни горива, газ, въглища и уран. Кризата в Украйна даде нови измерения на този въпрос, коментира той. Йотингер съобщи, че краткосрочните мерки за обезпечаването на допълнителна енергийна сигурност за ЕС ще бъдат разгледани от Европейския съвет в края на юни, а средносрочните - през октомври.

Той изрази очакването през октомври да бъдат утвърдени допълнителни предпазни мерки за сигурността на снабдяването с газ на европейските граждани и дружества. Дотогава се очаква да бъде изготвен и анализът от проверките за устойчивост на европейската газопреносна система, които ще обхванат всяка държава от ЕС. Тези проверки ще целят установяването на слабостите и опасностите при осигуряването на доставките от газ и при свързването на газопреносните системи държавите от ЕС.

Съветът на ЕС днес е утвърдил предложенията от стратегията на ЕК за европейската енергийна сигурност и е направил допълнения. В стратегията се настоява за спирането на "Южен поток" до привеждането му в съответствие с правото на ЕС, както и в светлината на стремежа за осигуряване на повече независимост от Русия в областта на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Южен потокекпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименами ние нали бяхме с Русия и видяхме докъде ни докараха
88
1
 
3
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
КАКВИ СА ТЕЗИ ПРОПАДНАЛИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОНИ.ТЕЗИ ОТ ЕК САМО СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ И ДА КОНТРИРАТ СТРОЕЖА НА ЮЖЕН ПОТОК.ДОКОГА ТОЛКОВА МНОГО ИЗМИСЛИЦИ ЩЕ ТОРМОЗЯТ ТОЗИ ГНИЛ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маама ви еврогейска, като ви спрат газа и ще виете на зла гад!
86
2
 
6
 
! Отговори
ДО 103 преди 9 години
Европейските правила са винаги в разрез с националните на дадена държава.След като не искат южен поток, руснаците да го направят до и за България да видиш тогава западняците как ще молят да се включат. Но това няма да стане, защото нашите политици са продажници.У нас за да си на власт трябва да е купиш, но като продадеш България и интересите и.
85
2
 
3
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
НЯКОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ ДЪРЖАВА ПРИЯТЕЛ НА ЕС И ДА Е ДОБРЕ ОСВЕМ СТРАНИТЕ КОЙТО КОМАНДВАТ ЕС ДРУГИТЕ ЖИВЕЯТ ЩО ГОДЕ ДОБРЕ САМО И САМО ДА СА В ЕС
84
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПОСОЧИ ДЪРЖАВА КОЯТО Е БИЛА ПРИЯТЕЛ С РУСИЯ И ДА Е ДОБРЕ?
83
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Абе някой може ли да ми каже, така, с няколко изречения, какви точно са тия правила на ЕС, с които руснаците са много добре запознати, но не искат да спазват при строежа на Южен Поток. За какво ТОЧНО става дума? Всички разправят как руснаците не спазвали правилата на ЕС, но един път не чух какви точно са тия правила и как точно не ги спазват.Наистина питам? Конкретно моля (не "правилото за свободен пазар", бла-бла)
82
5
 
2
 
! Отговори
до 99 преди 9 години
Кремълския фишек не уважава никого, най-малко пък руснаците. За него те са тор с която наторява собствената си агресивност и шовинизъм. Единствените които той уважава са тези които са по силни от него. В момента се е самозаблудил, че той е най-силния и се е разпищолил и развилнял, позволи си дори да направи недопустимото за съременния свят да анексира територия от чужда държава. Наближава момента да му разкървавят физиономията, защото омръзна на всички с арогантността и наглостта си.
81
3
 
4
 
! Отговори
Кавхан преди 9 години
Гюнтер нещо за северния поток който захранва индустриалната мощ на Германия няма ли да кажеш? или това е "политиски некоректна" тема?
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чибу-рашките мислят, че могат да си развяват коня из Европа както в Азия...аре първо оня малък човек с големи амбиции да спре да заплашва и да започне малко да уважава не-руснаците и после може някой да седне да преговаря с него нормално
79
7
 
6
 
! Отговори
Haho преди 9 години
Южен поток е изгоден САМО на взимащит милярди комисионни.
78
15
 
7
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--85 ;Всички беди които са сполетяли Б--я са дошли от Русия и РУСОФИЛСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ .Историята е пълна с Примери.
77
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--78 ;Б--я беше бпревърната в *** след ДЕВЕТИ от простите ***,сложени за колониалнаадминистрация от От голямата РУСКА ***,наричаща се СССР.
76
5
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
Василев,Василев,цял ден пишеш и желаеш смърт някому.Иисус е казал-КОЙТО НОЖ ВАДИ ,ОТ НОЖ ЩЕ ПОГИНЕ,момче ли си или момиче младо,на кого ли му пука за теб.
75
12
 
5
 
! Отговори
В кочинката сме си преди 9 години
О.К.Едните теглят милиарди заеми,тези,които ще ги връщат гласуват за тях.Добре,че САЩ и Европа ни протегнаха ръка и приеха 2 000 000 български бежанци заради първите.
74
10
 
5
 
! Отговори
до 80 преди 9 години
,,Когато Господ раздавал земята на народите забравил българите и след молбата им дал МАЛКО КЪТЧЕ ОТ СВОЯ РАЙ''.Но тогава всички народи възнегодували,но Господ ги успокоил-Ще видите какъв народ ще пратя в МОЯ РАЙ''-виц.Та заслужаваме ли РАЯ или руския хомот,сами си избираме.
73
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те на това му викам голЕм шлЕм - изгубихме много пари и ще плащаме неустойки и за капак цяла европа разбра, че сме путински марионетки. Такава излагация никой не може да ни организира, само уникално *** хора могат да се изложат по подобен начин.
72
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Независимо, че бяхме просяците на европа с двата проекта Южен Поток и АЕЦ Белене станахме още по-бедни и по-мизерни
71
2
 
10
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
КОЙ ПОДПИСА ДОГОВОРА ЗА ЮЖЕН ПОТОК?
70
4
 
5
 
! Отговори
НЕ на ЕС преди 9 години
80 го е казал най-точно ! НО платените еничари ще продължат да ви облъчват! А *** народ лесно се манипулира!!!!

Спонсорирани публикации