Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"

Спирането е до отстраняване на забележките на Брюксел
Обновена: 8 юни 2014 19:14 | 8 юни 2014 17:09, Елка Василева
794
Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"
Джон Маккейн и Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България спира работата по проекта „Южен поток“ до отстраняване на забележките на Европейската комисия.

Още по темата

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и с запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, е допълнил Орешарски.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заявява премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът е пояснил, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

В началото на месеца Европейската комисия изпрати официално писмо до българските власти за откриване на наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС при проекта "Южен поток“. Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход, заяви Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, е посочил още Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, е заявил в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била  обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн е обяснил, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той е обяснил също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, е коментирал още сенаторът.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
599
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Viktor ORBAN za Bulgarski premier !Oresharski klekna pred US-senatorite i PREDADE Bulgarskite nacionalni interesi.OSTAVKA !!!
598
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, което искам да знам аз е: Защо не ни пратиха Сара Пейлин ами тоз дъртак Маккейн. С нея поне щяхме да се посмеем на воля. А и както казва самата бивша вице-мис Аляска, тя е експерт в дипломацията с Русия понеже можела да види Чукотка от брега на Аляска. На това му викам аз дипломатичен опит. Освен това искам да успокоя всички путинофили и хомофоби. Маккейн е член на най-консервативната и християнска партия. Те преподават креационизъм и забраняват аналния секс със закон. Значи ваши хора.
597
0
 
9
 
! Отговори
Махай се преди 9 години
Орешарски, аре махай се оттам, че само излагаш хората от катедрата с твоите глупости. А уж "Инвестиции" водиш. Все едно хамериканците ще ни пуснат газ от Вашингтон. Мислех те, че си кадърен, ама си *** и тотално ***.
596
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова БСП ще загуби изборите.Защото не удържа на натиска на янките и еврогейския съюз
595
2
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Проектът стана инструмент в геополитически игри. Вече нищо друго няма значение, особено като трябва да го отстояват послушковци като нашите политици. А началото го положи тоя *** Бойко Борисов. Първо отиде в Брюксел и след това комисарат по енергетиката заяви "Беше ми докладвано че...", а преди дни летя и до САЩ със сложени наколенки.
594
2
 
1
 
! Отговори
Az преди 9 години
Ами ако са му показали истинската цена и са цъфнали комисионните на наште сладури .....
593
0
 
3
 
! Отговори
real преди 9 години
Навлизаме в етап на бавна и мъчителна политическа криза с неясен изход.........
592
0
 
3
 
! Отговори
Бади преди 9 години
На тази снимка са идеални за реклама на дурекс :D
591
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоган пък разпореди увеличаване на вноса на ханъми и кадъни в България с цел да се диверсифицира етническото разполождане в БГ.
590
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какъв евтин газ? Потока не е наш, а остава собственост на Русия! Само Турция със синия поток, който е 100% нейна собственост на територията и, може да претендира за евтин газ. Южен поток трябваше отдавна да е спрян, но глупавите комунисти не могат нищо сами да решат. НАБУКО беше най-добрият за България, но го изпуснахме вече и то безвъзвратно. Стига с тези детински наивности, че Русия ще ни дава евтин газ. Русия си гони интересите.
589
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма ли вече да се усети този народ и да се заслуша в това което казват от АТАКА и да погледа малко тяхната телевизия, или ще си остане народ от промити мозъци, индианци, на които белите господари от сащ скоро май наистина ще посочат пътя към резерватите, след като има спряха тока и газта-АЕЦ Белене, 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй и син и южен поток.
588
0
 
9
 
! Отговори
Зет преди 9 години
До Орешарски американски сентори тъй че ще трябва незабавно да станем колония на америкашките !
587
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много наши предприятия имат нужда от "Южен поток" с цел ползването на евтина газ! Това е престъпление да се спира работата. Видяха се рогата на ЕС - веднага взеха да спират необосновано парите по програмите, за да ни извият ръцете!!! Сега какво ще ни предложат услужливите американски компании - шистов газ! В Англия измениха закона така, че собствениците на земята нямат право на глас и на обезщитение при добиване на шистов газ на тяхна територия.
586
7
 
26
 
! Отговори
фире преди 9 години
Тази дърваша е един фарс! Предлагам незабавно да се присъединим към Руската федерация.
585
18
 
1
 
! Отговори
Злият преди 9 години
Комунистите донесоха един хубав ден за българската демокрация днес. Мисля че изпиканата от русофилите газ ще ни свърши работа за една-две години, а пък после Южен поток може да няма идея. КГБ-ското джудже може вече да се е гръмнало в бункера под мавзолея на Ленин.
584
1
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
До Анонимен БОЙКО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ,КОГАТО БАТЕ МУ КОСТОВ ГО ХВАНЕ ЗА УШИЧКИТЕ И ЗАЕДНО ИЗПЪЛЗЯТ ОТ *** НА СМЕТИЩЕТО ,КЪДЕТО ГИ ИЗРИТА НАРОДА ! А , ОРЕШАРСКИ ,СЕГА СИ ГО ИЗКАРВА НА БСП И ДПС ,ЧЕ МУ ПРЕКЪСВАТ МАНДАТА И СЕ КАНИ /КАТО ДПС / ДА ПРЕМИНЕ НА ДРУГА ЯСЛА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ! ЗАТОВА ТОЛКОВА СМЕЛО СПРЯ ЮЖЕН ПОТОК ,НО БЪЛГАРИНА НЕ ЗАБРАВЯ *** !
583
9
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Докарахме нещата дотам ,американците да ни предпазват от грабежи.
582
11
 
9
 
! Отговори
Do 718 преди 9 години
До ЕвроамериканецБългарите никога не сме били читав народ.Никога не сме си отстоявали собствените интереси, защото политиците ни са продажници и предатели.Но, ако ще трябва да слушаме някой, предпочитам това да са САЩ и ЕС, а не *** от Москва.
581
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брилянтно изграно, теглиш заем за ЮЖЕН ПОТОП от 500 млн.лв с лихва съобразена с инфлацията в Русия, после подписваш договор за изграждане на газопровод на стойност 8 млрд.лв с неустойка 20% от сума. След което спираш проекта и си подаваш оставка - без съмнение по банковите сметки на Орешарски и Стойнев са постъпили поне 40 млн.лв.
580
0
 
16
 
! Отговори
555 преди 9 години
Това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО което окончателно ни турцизира!