Разпятия в клас. Допустимо!

Разреши ги Европейският съд по правата на човека
18 мар 2011 21:16,
167
Разпятия в клас. Допустимо!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съд по правата на човека постанови, че разпятията в класните стаи в европейските училища са допустими, съобщи Асошиейтед прес.

Решението обвързва всичките 47 страни членки на Съвета на Европа.

През ноември 2009 г. съдът със седалище в Страсбург постанови, че разпятията могат да бъдат смущаващи за учениците нехристияни и атеисти.

Впоследствие няколко европейски държави начело с Италия обжалваха решението.

Днешното постановление на Висшата колегия на съда е окончателно. Колегията заяви, че не разполага с доказателства разпятията, поставени в класните стаи, да оказват влияние върху учениците.

"Общественото мнение в Европа победи", коментира италианският външен министър Франко Фратини.

Скандалът се разрази, когато родената във Финландия майка на ученика Соиле Лаутси внесе жалба, тъй като държавните училища в италианския град, в който тя живее, отказали да премахнат разпятията от класните стаи.

Според нея използването на римокатолическия религиозен символ нарушава светските принципи, които държавните училища би трябвало да спазват.

Още по темата

Случаят тогава породи конфронтация между традиционно католическите и източноправославните страни в Европа и страните в северната част на континента, които ревностно спазват принципа за разделение между църквата и държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
12
 
13
 
! Отговори
222 преди 13 години
До всички които коментираха против Разпятието .Изглежда сте много горди с атеизма си ,вероятно от напрегнато мислене сте и много напред във философията си за живота .Ще ви кажа само -не се надувайте прекалено - 80-90 % от българите са на вашето мнение. Вие сте мнозинството ,масата,тълпата - честито. Заради вас България поцъфтява а в училищата никъде няма разпятия. На Европа мога само да кажа - БРАВО. На българите за това им отношение - ЖАЛКО !!
117
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако съществуваше който и да било бог хората /извергите/управляващи света със сигурност щяха да знаят Помислете върху това дами и господа вярващи
116
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отврат!
115
5
 
5
 
! Отговори
Deborah преди 13 години
Разпятия в клас, не само допустимо ! Спокойно може да се гледа като част от човешката история,защото Библията наистина е история на която в за жалост ние виждаме само религия (нещо противоречиво на нещо друго). Религията и за мюсюлмани и за християни е едно жестоко наследство от евреитеб, Наследство което се гледа по неправилен начин и създава предпоставки за крайна вражда .
114
1
 
5
 
! Отговори
Ot ok преди 13 години
Ne e dvoen, poneje burkata e simvol na podtisni4estvoto - sre6tu ravnopravieto na jenite e.
113
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хм нали забраниха носенето на бурка?! Мисля че имаме пример за двоен стандарт, опровергайте ме, ако греша.
112
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 13 години
До тези дето казват че училищата в Европа нямат нища общо с релегиите: Има само християнски училища, било с разпятие или без. Сравнете с ислямските, и всякакви други - те не са училища, а бандитски сборища, където символиката и ритуалите са всичкото им учене. Но за тях не става и дума, а за разпятието. Могат ли атеистите да си изкажат убежденията в ислямска среда и да си пратят децата в такова училище! Толква е и тяхният атеизъм - християнство от най нисш слой.
111
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Вижте как еврейските медии са го поднесали - някаква финландка се обявила против разпятието, о не океона ориентолска гнус. Така един ден, понеже някаква софиянка ще каже - защо Родопите не си минат към...
110
13
 
5
 
! Отговори
Miro преди 13 години
не съм атеист но християните да спрат да си врат религията в носа на всеки, и още повече на тези които не им се слуша, че заприличват на онези от джамахариите
109
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 96:Моля те, взимай си рисперидона редовно! Вярвам, че ако Господ види какви вярващи е създал ще трябва да тръгне на психотерапия. Едно ви признавам обаче, много по-лесно ви е. Не е нужно да се замисляте за каквото и да е и да търсите отговори в живота си, всичко ви е написано в дебелата черна книга, върху, която слагам чинийката с храна на котката ми(нищо лично паркета ми е нов просто;).
108
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Атеист съм, нямам нищо против хората да си закачат кръстове на врата, точно толкова ми пука и дали носят пентаграми. Това си е личен избор и точно като такъв на мен няма да ми е приятно личния избор на някой да ми виси над главата. Всякакъв вид пропаганда няма място в училищата. Има храмове за тези, които искат да се молят. Училището няма нищо общо с това.
107
6
 
4
 
! Отговори
жени преди 13 години
Клети Исусе, явно според нас Ти беше малко побиването, та и от децата щяха да те изхвърлят! Това е да се жертваш за хора... Прости!
106
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вяевам в бог...но не този бог на църквата...църквата,и всичките и производни са главният виновник за всичко което сме...2000 год дърпа човечеството назад...жалко че малко хора го осъзнават...манипулацията е велико нешо...
105
6
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 13 години
Смени дилъра! Живков това, което е направил за България, никой, ама НИКОЙ не може да направи!
104
3
 
3
 
! Отговори
Годо преди 13 години
Една класна стая ,2 метров кръст ,30 гамена...и кво.
103
5
 
4
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Абе Кадафи ще бъде обесен като Садам Хюсеин - но България направи една грешка заради която върви трайна бедност и изключване от Сюза понеже те не търпят бандити във власт да разграбват европариТодор Живков трябваше да бъде даден на Военен съд и обесен като Садам Хюсен и тогава можеше има истинка демокрация в българия - а не изродената която ни я натрапват ДС агентитеНека пратим подписка и молба до Обама да отдели 1/10 от армията на САЩ за мисия в България - тук има по-голям Геноцит
102
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
образът на христос е много подходящ за църквата.вие трябва да се хрисими и кротки като него и освен това да се оставите да ви убият с камъни - в никакъв случай не трябва да се съпротивлявате !еволюцията е създавала милиони години инстинкт за самосъхранение, а христос го е кастрирал за няколко часа!животът е най-ценният ни дар, а този страхливец просто се е предал !и ако на това му викате идеал и образ към който да се стремим, вие сте побъркани !
101
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма такъв индивид христос. този образ е създаден с цел да манипулира масите.още ли не сте го осъзнали ?
100
8
 
1
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 101Уф!Поредния неграмотен ***, мистър CAPS LOCK!Не ти трябват кръстове, а двойки и после на обекта с лопатата.
99
5
 
1
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 99Айде, лягай си вече.Аз отивам да си лягам и нямам никакво желание да се занимавам с *** парчета, майстори на заучени фрази и положения. Не си ми в категорията.