Разпятия в клас. Допустимо!

Разреши ги Европейският съд по правата на човека
18 мар 2011 21:16,
167
Разпятия в клас. Допустимо!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съд по правата на човека постанови, че разпятията в класните стаи в европейските училища са допустими, съобщи Асошиейтед прес.

Решението обвързва всичките 47 страни членки на Съвета на Европа.

През ноември 2009 г. съдът със седалище в Страсбург постанови, че разпятията могат да бъдат смущаващи за учениците нехристияни и атеисти.

Впоследствие няколко европейски държави начело с Италия обжалваха решението.

Днешното постановление на Висшата колегия на съда е окончателно. Колегията заяви, че не разполага с доказателства разпятията, поставени в класните стаи, да оказват влияние върху учениците.

"Общественото мнение в Европа победи", коментира италианският външен министър Франко Фратини.

Скандалът се разрази, когато родената във Финландия майка на ученика Соиле Лаутси внесе жалба, тъй като държавните училища в италианския град, в който тя живее, отказали да премахнат разпятията от класните стаи.

Според нея използването на римокатолическия религиозен символ нарушава светските принципи, които държавните училища би трябвало да спазват.

Още по темата

Случаят тогава породи конфронтация между традиционно католическите и източноправославните страни в Европа и страните в северната част на континента, които ревностно спазват принципа за разделение между църквата и държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чета коментарите,имам чувството ,че сте от сектата "ейхова"За мене това е дескриминация.Които желае да води децата на църква!!
17
11
 
11
 
! Отговори
Killuminati преди 13 години
До 15: Ей куче да не чувам такива приказки спрямо Иисуса Христа и само да допълня че религията е приумица на човечеството, не на Христа, той само ни покза пътя.
16
17
 
19
 
! Отговори
222 преди 13 години
Абе коментиращи - вие българи ли сте бе! Кръста с Иисус на него е символ на саможертвата и любовта на нашия Бог към човеците . И същите тия трудномислещи индивиди дето се възмущават от него ,после пишат ,че сме зли и зависливии ,че нямаме морал. Плюем по турци и *** - а собствените си ценности не пазим .
15
11
 
8
 
! Отговори
гаранция преди 13 години
Повечето от "преждепишуещите" по темата са 100% юдеохазарска агентура!
14
15
 
21
 
! Отговори
Преспанец преди 13 години
Европа е християнска, а масоно-левичарите се опитват да я дехристиянизират - социалисти, комунисти, демократи, либерали, това им е целта, но сега се случи побеа за Християнството!
13
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само сектанти, комунисти и *** могат да презират Християнството!
12
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
атакиста и тук се изявява крайно неподготвен.. обяснете ни как разпятието на нашия духовен Спасител (Месия) ще действа "смущаващо".. всеки човек от своето кръщение е под Божията закрила и от Него може дамо помощ и духовна подкрепа да получи. "морала" на атеистите- марксисти (богоборци) го видяхме, виждаме и още доста ще гледаме за съжаление на целия български народ.
11
26
 
25
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Разбира се, че са смущаващи, не само за невярващи, но и за всеки човек е смазване на психиката да гледа страдани! Защо не сложат и един дръвник с палач от инквизицията и отсечена глава?????Това води до възпитание в подтисничество и старах!
10
25
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това е епохално решение с огромно значение за бъдещето на християнството в ЕС. само адмирации за което. Вярата е основата на духовността у всеки човек, обратното неверниците са обикновено носителите на вредно и порочно поведение и "морал".. справка в заобикалящата ни в бг. действителност. Християнството ще спаси Европа, както е сторило това преди 2 хилядолетия с Римската империя, на която ние европейците сме преки наследници.
9
25
 
26
 
! Отговори
Сион преди 13 години
E нямам думи..Вместо някаква по благовидна поне икона ще гледат разпъната на кръст фигура с пирони в ръцете и нозете..Няма да се учудя ако го приемат за норма на поведение и го пробват върху съученици..Малко ли злини е донесла религията през вековете/и християнска и ислям/ и продължава да носи , че да я пропагандираме и в 21 век с тия отвратителни символи.
8
7
 
21
 
! Отговори
така ще е... преди 13 години
Разпятие и под него - дрогирано тийнче с бирича в ръка....
7
32
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък не искам детето ми да гледа разпятие в класната стая! Откъде-накъде някой ще му казва каква религия да изповядва, това се казва промиване на мозъци!
6
18
 
24
 
! Отговори
радос преди 13 години
Всичкото ,мара втасала,разпятия в училище.Тези от европа са без акъл. Ако може с вяра да се храни народа ?
5
13
 
29
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Това е лош прецедент, който един ден - а може би скоро - ще изиграе лоша шега намагистратите от Европейския съд по правата на човека.Има други изповедания, които ще поискат да се легитимират в класните стаи.
4
15
 
27
 
! Отговори
бай иван преди 13 години
на който не му харесва да сменя континента.
3
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо не?По до добре разпятие околкото полумесец.Ние сме християни и това са християнски символи.
2
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
остава сега хлапаците да разлепят по църквите афиши с лейди гага по пържола !
1
14
 
22
 
! Отговори
разкол в църквата преди 13 години
Е, дадоха материал на попчетата около николай отново да размахват пръст...