Разпятия в клас. Допустимо!

Разреши ги Европейският съд по правата на човека
18 мар 2011 21:16,
167
Разпятия в клас. Допустимо!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съд по правата на човека постанови, че разпятията в класните стаи в европейските училища са допустими, съобщи Асошиейтед прес.

Решението обвързва всичките 47 страни членки на Съвета на Европа.

През ноември 2009 г. съдът със седалище в Страсбург постанови, че разпятията могат да бъдат смущаващи за учениците нехристияни и атеисти.

Впоследствие няколко европейски държави начело с Италия обжалваха решението.

Днешното постановление на Висшата колегия на съда е окончателно. Колегията заяви, че не разполага с доказателства разпятията, поставени в класните стаи, да оказват влияние върху учениците.

"Общественото мнение в Европа победи", коментира италианският външен министър Франко Фратини.

Скандалът се разрази, когато родената във Финландия майка на ученика Соиле Лаутси внесе жалба, тъй като държавните училища в италианския град, в който тя живее, отказали да премахнат разпятията от класните стаи.

Според нея използването на римокатолическия религиозен символ нарушава светските принципи, които държавните училища би трябвало да спазват.

Още по темата

Случаят тогава породи конфронтация между традиционно католическите и източноправославните страни в Европа и страните в северната част на континента, които ревностно спазват принципа за разделение между църквата и държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
9
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Хубаво е да не се сещаме за това че сме ХРИСТИЯНИ само по празниците. :)А на който не ми харесва кръста да го смени с полу-месеца. ;)
37
6
 
11
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
Обратното е - без Бог няма човек.
36
18
 
7
 
! Отговори
муслим преди 13 години
Това е дискриминация. Трябва да се разреши и хиджаба в училище. Иначе е двоен стандарт.
35
10
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 13 години
Без човек няма Бог. Толкова е простоУбеден съм, че вярата е хубаво нещо, просто всеки да си вярва в каквото си иска.На повечето българи вярата в Бог клони към 0, освен към Великден.
34
7
 
11
 
! Отговори
не си правете експер преди 13 години
Ще видите разпятието така "дегизирано"от децата ви, че ще сте петимни да не сте го слагали в училищата...Сигурно с мустаци и пречупени кръстове ще го украсят .. МЯСТОТО НА РАЗПЯТИЕТО Е В ХРАМА...
33
6
 
8
 
! Отговори
Брад Пит преди 13 години
Смятам, че наличието на разпятие в училище, което се намира в християнска държава каквато е Италия, е напълно нормално. Христос е символ на любов, на вяра, на чистота. Проблемът е там, че в България повечето хора са атеисти, защото не вярват в църквата и поповете, без да осъзнават че вярата е свързана с Бог и не зависи от никой друг.
32
5
 
9
 
! Отговори
до "до Неколов& преди 13 години
Поздравления!!! Ти току-що нарече *** 93% от научната общественост, но само 0.2% от затворниците. Успя да обидиш около 80% от населението на нации като Швеция, Дания и Чехия, но - "слава богу" - не обиди почти никой в Сомалия.
31
1
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 13 години
до 33 Заглавието е "Признаци, че Вие сте атеист-фанатик"
30
11
 
9
 
! Отговори
.......... преди 13 години
......много попчета - втурнаха се.....Мястото на Разпятието е в Божия храм !!!
29
9
 
14
 
! Отговори
гаранция преди 13 години
Много безродна "татарска" папалач имало в наша България, като чета толкова антихристиянски и откровенно дезориентирани рожби на юдеокомунизма!
28
12
 
13
 
! Отговори
.......... преди 13 години
МЯСТОТО НА РАЗПЯТИЕТО Е В ХРАМА ИЛИ В КЪЩИ В КЪТА ЗА МОЛИТВА...Това не е статуя, а Христос !!!!
27
9
 
14
 
! Отговори
Св Дух преди 13 години
Кръста си е Кръст !!!! Какво искате бре , полумесец и забулени плашила ???? европа е Християнска .Дали е Източно православна или Католическа - няма значение !!!! На който не му харесва да се обреже и приема Исляма или каквато си иска религия и да хподи там където я изповядват !!! Аз съм атеист ,но и християнин .Нека пришълците да се съобразяват със законите и бита в Европа . PS . Отидете и вижте Ислямските страни .......ще ви спукат свинктерите ако не спазвате каноните на исляма и поведението н
26
8
 
9
 
! Отговори
до Неколов преди 13 години
Тя Европа не ги разбира тия работи - нека ние да и ги изясним . Ние без Бог и от добро и от зло разбираме и всичко ни е на 6 . Най-милото което ми идва на ум да ви нарека през пости е - *** !!
25
12
 
7
 
! Отговори
captain Black преди 13 години
Трябва да има не само разпятие, а и книга в която учениците да се заклеват ежедневно за вярност към Християнството и светия синод
24
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
християнството сред подрастващите НЕ пречи на светската държава, това са думи на атеист, комунист..вярващия следва да знае, че църквата и вярата в Бог само може да помогне във възпитанието на младото поколение на Европа.
23
16
 
15
 
! Отговори
Неколов преди 13 години
Поредната победа за религията и загуба за трезво мислеща Европа. До кога някой "отгоре" ще ви е нужен, за да различите с примитивните си мозъци кое е добро и зло? (не съм комунист - просто казвам, защото се дразня, когато някои направи такова предположение).
22
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
разпятието трябва да е до малките подрастващи, то е символа на Бог и спасението на душата човешка, слеващата крачка е връщането на вероучение за целия ЕС, включая малките местни особености под формата на ортодокс и католики на Вярата ни.единствения носител на висок морал и обществена полезност носи в себе си Вярата в Иисус - Новия и Стария завет!!!
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така трябва да се знае че евреите разпнаха Ийсус..
20
12
 
21
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 13 години
Аз съм вярващ и въпреки това ще кажа веднага, че нямат място разпятия в класните стаи. Религията трябва да е въпрос на личен избор, а не насилствено налагана. Истински свободната държава е светска държава, а вие сте измислени "вярващи".
19
4
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 13 години
А твоята религия не е ли причинявала злини?