ЕС може да събира данъци директно от европейците

Така ще се замести попълването на бюджета от правителствата на страните членки
Обновена: 7 апр 2011 13:54 | 7 апр 2011 13:48,
135
ЕС може да събира данъци директно от европейците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейските граждани да плащат за членството в ЕС директно на Брюксел, а не на собствените си правителства, предлагат трима влиятелни евродепутати.

Те искат 1% от ДДС-то от всяка направена покупка да отива направо в европейската хазна, а останалото, както и досега, да пълни националните. Според тримата реформисти това ще донесе 60 млрд. евро в бюджета на ЕС.

Тримата се надяват, че понеже парите ще излизат от джоба им, хората ще се заинтересуват повече от европейските дела и ще прегърнат европейската идея, залиняла от кризата.

Бившият белгийски премиер и лидер на либералите в Европарламента Ги Верховщат и шефовете на бюджетната и на временната комисия за изход от кризата Ален Ламасур и Юта Хоуг предлагат също ЕС да въведе нов налог.

Това ще е европейски въглероден данък, който да допълва сбора на европейския бюджет. Размерът му ще зависи от излъчваните от всяка страна парникови газове, като един тон СО2 ще струва 20 евро.

В момента ЕС разпределя виртуално между страните безплатни разрешителни за търгуване на емисиите. При надхвърляне на разрешените квоти, замърсителите плащат глоби. Ако квотната система бъде заменена от всеобщия данък, той ще докарва на Брюксел 48,5 млрд. евро, са пресметнали тримата.
 
На третата година от кризата пълненето на европейската хазна става все по-трудно и е съпътствано от трудни преговори между страните членки, които сега са основни негови донори.

Според тримата евродепутати двата нови налога ще донесат на Европа точно толкова пари, колкото сега събират помежду си 27-те. Бюджетът на ЕС за 2011 г. е 126,5 млрд. евро.

Няколко европейски държави, сред които Великобритания, Холандия и Швеция, настояват размерът му да бъде замразен догодина, позовавайки се на трудностите от кризата.

Сумата може да се закръгли, ако се въведе също такса върху финансовите операции. Друг източник на средства би било емитирането на облигации, с които да се финансират мегапроекти като сателитната комуникационна система „Галилео”, европейския реактор за ядрен синтез ИТЕР, транспортна и енергийна инфраструктура.

В момента хазната на ЕС се пълни 80% от вноските на страните членки и 20 на сто от отчисления от ДДС, акцизи и вносни мита. Размерът на постъпленията от националните бюджети зависи от БВП на всяка от страните. Българската вноска е 0,3% или малко над 330 млн. евро годишно.

За да бъде въведена новата система, тя трябва да бъде внесена от Европейската комисия и одобрена от правителствата на 27-те. Първата възможност за стартирането й е 2013 г., но евродепутатите признаха, че шансовете за това не са големи.

„Ако не намерим начин да се справим с дълговата криза, след десет години ЕС ще е минало”, предупреди Ламасур, бюджетният шеф на Европарламента. Според него съюзът е изправен пред риска скоро да усети недостиг на пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най добре е нас да ни управлява директно ЕС
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 62ЕВРОПА СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ГО ОТБИЧИ БОЙКО.И ПАК НИЕ ЩЕ СТРАДАМЕ.БСП, ГЕРБ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО.
63
3
 
8
 
! Отговори
L преди 13 години
Време беше! Единна данъчна система - една и съща държава.
62
1
 
7
 
! Отговори
Шмех! преди 13 години
И т'ва ако не е централизация на властта... После ще се съдим само в Хага и накрая ше умрем като роби на ***! Оруел го е написал преди сума ти време, ама кой да чете....
61
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 44Абе подозирах, че Борисов е виновен за големия взрив преди 4 милиарди години и хубаво беше мафиозо бсп да ни светне за това. Да й червенотиквениците ви!
60
2
 
10
 
! Отговори
До 25 преди 13 години
Ти вярваш ли на това което си написал? Каква ни е ползата от ЕС? Никаква. Е, можем да пътуваме. Е и? Като нямаш пари за нищо, от де за път? Плащаме милиони всяка година, а после нищо. В ЕС ни гледат като ***. Учтиво те чакат да се махаш, колкото по-бързо, толкова по-добре. Магистралите и метрото драги ги строим с наши пари и с обещания от ЕС, че ще ни компенсират. От умрял писмо, това е ЕС.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ въведе данък върху евросубсидиите за земеделиеЛевицата и ГЕРБ спориха дали европейските субсидии за земеделските производители са помощ или доход. Това стана по време на дебатите по второ четене на Закона за доходите на физичексите лица, приет днес на второ четене.Според опозицията евросредствата за земеделските производители са помощ и не следва да се облагат с данък. Според управляващата партия обаче евросубсидиите са приход и затова трябва да се дължи данък за получените от ЕС пари.От БСП изтъкнаха, че облагайки субсидиите с данък, държавата ще прибере част от европейската субсидиия в държавния бюджет. Част от средствата, които ЕС дава, индиректно ще се връщат в бюджета, подчерта Михаил Миков.Никой не отива при онези фирми, които наемат работници на 4-часов работен ден и не им се плащат осигуровки, за да се видят какви са техните печалби, тяхното счетоводство, подчерта червеният депутат. По думите му в последните 1-2 години рязко е нарастнал размерът на субсидиите за някои играчи заради законите, предлагани и приемани от управляващите.Ако този закон бъде взет и скъсан, ще бъде най-добре, заяви социалистът Янаки Стоилов.Според Менда Стоянова от ГЕРБ не трябва земеделският бранш да остава в сивия сектор.Земеделските производители - физически лица вече ще могат да доказват, както разходите, така и приходите си, обясни в кулоарите на НС Менда Стоянова. Те ще бъдат облагани на реалния си доход, подчерта шефката на бюджетната комисия в НС.Тя призова земеделските производители да събират всички документи, които издават за оран, торове и други покупки, които правят.Припомняме, на първо четене с приетите промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица земеделските производители и тютюнопроизводителите се задължават да водят счетоводна отчетност. За да се облекчи счетоводната отчетност, законопроектът предвижда да се даде възможност на физическите лица земеделски производители да съставят годишен финансов отчет при условие, че имат нужната квалификация за това.С предлаганите промени се създава възможност земеделските производители и тютюнопроизводители да приспадат от доходите си реално извършените от тях разходи.
58
1
 
9
 
! Отговори
Алеко до Бай Ганьо преди 13 години
Какви субсидии какви пет лева за българската икономика бе ахмак?
57
14
 
16
 
! Отговори
НЕ НА КОМУНИЗМА преди 13 години
АКО ПОВЯРВАТЕ НА ДУМИТЕ НА ЛЪЖЛИВИЯ НИ ПРЕВИЕР ИЗЛИЗА, ЧЕ ЕС ПРЕДИМНО НИ ПЛАЩА МАГИСТРАЛИТЕ ЗА НАД 1 МИЛЯРД И ПОВЕЧЕ САМО ТЕЯ ДЕТО ГИ ПОЧНАХА.НЯМА ДА ПЛЮЕТЕ ПО ЕС.АКО ИСКАТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО НЯКОЙ ПЛЮЙТЕ ПО УПРАВЛЯВАЩИТЕ.БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ЕС А НЕ РУСИЯ СТИГА С ТАЯ РУСОФИЛИЯ И ТОЯ КОМУНИДЪМ
56
0
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Съгласен. Ама държавата да им превежда тоя един процент в сроковете, в които сега връща ДДС на бизнеса. Тамън за 1 година ще ги убием.
55
1
 
7
 
! Отговори
balgarin преди 13 години
Ганньо, *** бива ли да си толкова неосведоен. ЕС не Е дал лев отгоре за помощ на НАШАТА икономика И Откакто сме членове на ЕС сме внели като членски внос в касата на Ес 3200 милиона лева, а сме получили като "помощ" от разните предприсъединителни фондове САМО 170 МИЛИОНА.ПИТАМ ТЕ, КОЙ НА КОГО Е ПОМОГНАЛ В СЛУЧЯ. ТЕ НА НАС ИЛИ НИЕ НА ТЯХ.ПО ТЕХНИТЕ ПРАВИЛА НЕ СМЕ ИГРАЛИ , ТА ЗАТОВА.
54
0
 
5
 
! Отговори
Киртак преди 13 години
С двойното счетоводство, което водят българските бизнесмени се плащат много по- малко данъци от реалния процент.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 50Магистрала "Тракия", а след нея и Черно море, за да могат софиянки и майнички да ги обръщаме бързо и по-често на морето...
52
1
 
7
 
! Отговори
ЧИКО преди 13 години
Призовавам политиците, в името на България. Когато ни вкарахте в евро-*** не проведохте референдум, понеже сме били недорасли, сега поправете грешката като направите референдум за излизане... за бога МОЛЯ ВИ.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не 1%, а всички данъци от България би трябвало да влизат в Бюджета на ЕС и след това да ни ги връщат като евро помощи! Така нашите крадливи политици много по трудно ще краднат от данъците ни!Пари имаше и преди да влезем в ЕС, но тогава крадяха всичко!
50
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
И ти акъл даваш за правописа - пише се "беж" приятелю.
49
4
 
13
 
! Отговори
аланкоолу преди 13 години
Абе, аланкоолу, посочи ми поне една полза от Евросъюза за България до сега.
48
0
 
9
 
! Отговори
суверенитет преди 13 години
НЕ! Ние сега едвам виждаме нещичко от парите от ЕС програмите , пък какво остава тогава - никакъв шанс , само ще ни обират и мизерията ще е даже по-голяма .Тогава наистина ще станем Тайван за Европа - *** и дрога.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
38Ти видя ли си какво си написал! Да не ги крадат едните ги взимали, за да ги крадат другите! Абе наскоро 3-*** евродепутатаи не бяха ли задържани за корупция или се бъркам! дори и австриец честен имаше! Манафски свят! Търтейте в ЕС да издържаме, местните да издържаме, абе ние кога ще живеем! За какво работим! да издържам две администрации в ЕС и в БГ! хайде сиктир бе!
46
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
нахалници.не ни искат и не ни разрешават да работим в европа, не ни лекуват в техни болници а изсмукват лекарите, не плащат колкото нас лихви по заеми , вземат си големи заплати без да работят, ....ега ти тъпотията.поробители на икономическа основа