Брюксел: 430 000 българи работят на запад

Всички ограничения за работниците ни падат на 1 януари 2014 г.
28 апр 2011 20:08,
230
Брюксел: 430 000 българи работят на запад
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавите, които искат да продължат ограниченията пред български работници, няма да могат след 31 декември 2013 г., съобщи Европейската комисия по повод заканите на Холандия да вземе мерки срещу нелегалните имигранти от България и Румъния.

Ангажиментът за 7-годишен преходен период пред пълното отваряне на трудовите пазари, е залегнал в договора ни за членство в ЕС и изтича на 1 януари 2014 г.

Практически той не може да бъде ревизиран, тъй като това ще изисква повторна ратификация от парламентите на останалите 26 страни от ЕС.

Говорител на Еврокомисията заяви, че правото на свободно движение е основно за гражданите. Освен това всички изследвания са показали, че опасенията от неконтролируема вълна от гастербайтери, са се оказали преувеличени.

До края на годината 10-те държави, които в момента все още не допускат българи на трудовите си пазари, трябва да съобщят на Брюксел дали смятат да го правят и в последните две години от преходния период, обяви говорител на комисията.

За да се възползват от двугодишното удължаване на ограниченията, 10-те страни трябва да докажат на Европейската комисия, че трудовите им пазари са сериозно застрашени от евентуални имигранти от България и Румъния.

14 страни, предимно от новите членки на ЕС, но също Гърция и Испания, вече  позволяват свободно наемане на българи и румънци.

Но най-желаните държави като Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и Ирландия не ги допускат. Рестриктивен режим поддържат също Белгия, Франция, Италия, Люксембург и Малта, където се изисква специално разрешително за работа.

Най-ограничителна е политиката, която прилагат Ирландия и Холандия. Те са записали в националното си законодателство, че българи и румънци могат да се наемат на работа, само ако за нея не могат да се намерят кандидати от останалите 25 членки на ЕС.
 
Междувременно в неделя, на 1 май, падат всички бариери за работа пред гражданите от 10-те държави, които влязоха в ЕС през 2004 г.

Брюксел очаква от тази мярка най-силно за бъдат засегнати Австрия и Германия, които единствени изчакаха последния срок, без да свалят ограниченията.

Предвижданията са, че до края на годината в Австрия ще пристигнат около 20 000 работници от десетте, а около 100 000 ще влизат годишно в Германия през идващите пет години.

Според Брюксел на Германия потенциалните нови работници ще им дойдат точно на време, за да заместят намаляващите германци в трудоспособна възраст. Предвижданията са, че до пет години трудоспособните германци ще се свият от 45 на 41 млн. души.

От падането на бариерите на 1 май през следващите осем години ще се възползват 1,6 млн. централноевропейци, сочат прогнозите на Брюксел.
В момента в западноевропейските държави работят близо 5 милиона граждани на бившите соцстрани, малко над половината от тях - българи и румънци.

По данни на Еврокомисията румънците зад граница (2,1 млн.) почти се равняват на всички имигранти от десетте страни, влезли в ЕС през 2004 г. (2,3 млн.), към които и досега се прилагаха по-облекчени режими за наемане на работа.

Най-успешни имигранти от Централна Европа се оказват поляците, литовците и словаците, които са се установили предимно в Ирландия, Великобритания и Германия.

По данни на Еврокомисията около 430 000 българи и 2,1 млн. румънци работят или живеят на Запад и сега, въпреки ограниченията.

Българите са концентрирани в Испания (168 000), в Германия (66 000), в Гърция (54 000) и в Италия (46 000).

900 000 румънци живеят в Италия, 825 000 в Испания и 110 000 са успели да си намерят работа в Германия.

Като цяло европейците, преселили се от новите страни членки в старите са много по-малко от пришълците, които идват от държави извън съюза, предимно от Африка и от Азия.

Брюксел не очаква нова емигрантска вълна като тази след първото отваряне на границите поради ограниченото търсене на работна ръка. Макар вече да се забелязват признаци на съживяване на икономиките след кризата, те все още не работят на пълни обороти, заяви говорител на комисията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
23
 
! Отговори
BERLIN преди 13 години
Експлоатоторите няма да имат нужда да ходят в Африка за роби,намериха ги в България и Румъния.Борисов....не те ли е срам бе!!Хвалите се че ви помагаме с евро,ама вие знаете ли как ги изкарваме на черно и утре кой ще ми даде пенсия бре некадърници.Всичките сте за съд
38
0
 
7
 
! Отговори
BERLIN преди 13 години
Експлоатоторите няма да имат нужда да ходят в Африка за роби,намериха ги в България и Румъния.Борисов....не те ли е срам бе!!Хвалите се че ви помагаме с евро,ама вие знаете ли как ги изкарваме на черно и утре кой ще ми даде пенсия бре некадърници.Всичките сте за съд
37
0
 
8
 
! Отговори
AZ преди 13 години
za nikade ne sme
36
6
 
41
 
! Отговори
Дания преди 13 години
Тук има доста българи. Дойдох преди 6 месеца и си намерих работа след месец дори без да говоря датски. Не е нищо особенно - работа в пицария, но взимам 25000 крони = 2000 евро за 35 часа седмично. 25 дена отпуск, безплатно здравеопазване и т.н. Въобще не бих си помислил да се връщам в БГ някога. Там работех за 300 евро и пълен гърч. Който е луд да стои в България при мутрите и ***.
35
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
ATI;Що не се върнеш тук.Та ние сме цъфнали,че дори и вързали
34
5
 
7
 
! Отговори
NORWAY преди 13 години
BOLI ME PATKATA AKO SE RAZPADNE EUROSIQUZA.OT 12 GODINI SIM SI TUK I SIM S DVOQNO GRAJDANSTVO.DA MU MISLI EUROTO.
33
2
 
22
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Значи за годишните вноски в EC u НАТО сме 1 категория европейци а за работа сме 2 категория.Борисов да реши проблема или да си ходи.Тия вноски ние ги плащаме
32
3
 
7
 
! Отговори
ati преди 13 години
pi6a vi ot holandiya i tuka stana baya trudni4ko rabotim s firmi pi6man firmi
31
4
 
18
 
! Отговори
гурбетчия до 17 преди 13 години
Момче,за какви 350 евро бълнуваш ,че щели да ти дават дето си безработен,още по-зле ,че си само от 2 месеца в Германия и нищо не си дал като трудов стаж и осигуровки ?! С тази наивност,която я имаш и вярваш на всичко което ти кажат ,много ще те лъжат тук , помни го от мен ,*** ,защото там за където си тръгнал ,аз се връщам от там ,т.е. знам много добре какво може да ти се случи още повече,че не знаеш езика ,а ако си се доверил на турци ,жална ти майка!Аклънъ башъна топла - вразуми се !
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
430 хил е крайно занижена цифраоще 1992г избягаха около 250 хил , а сега на година по 60 хил.
29
1
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
Da, imam predstava za kakvo govorish, no edva li spogodbata e bila za 5 000 000 legalni turcholq, da si pravqt kakvoto iskat i da ne znaqt bukel nemski. Tova koeto iskam da kaja e che si burshat mrusnoto na rucete s tezi koito sa nai udobni. Tolkova li e trudno da si napravim nashta si durjava hubavo mqsto i da sme si happy :( Trudno e za vsichki, no sega se iska prosto na si pomagame i da si pazim stranata.. Dano nqkoi den decata ni da sa shtastlivi tam kadeto sa rodeni i izrasli.
28
1
 
25
 
! Отговори
hihihihihi преди 13 години
Нищо ново,оставаме си 2 категория европейци но на равно внасяме вноските.... и това ако не е чиста гавра с българсия народ
27
3
 
20
 
! Отговори
ники преди 13 години
хаха,54000 българи има само в Атина,в цяла Гърция са към 300000.
26
1
 
10
 
! Отговори
неразбрал преди 13 години
"В момента в западноевропейските държави работят близо 5 милиона граждани на бившите соцстрани, малко над половината от тях - българи и румънци."
25
4
 
11
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Еми аз съм на договор, тука съм забелязал че на черно е трудно, щото повечето немци не са толкова ***, че да си рискуват бизнеса и всичко, а я *** виж в Италия, само това чакат, ама и за това немците са светлинни години напред спрямо жабарите.Аз познавам много българи тука, даже само българи и всеки си има квартира, верно повечето са студенти.А доколкото европейската здравна карта, тя важи в Германия, казвам ти го защото жената я използва, даже наскоро си я обнови в България като си бяхме.
24
0
 
2
 
! Отговори
Pam преди 13 години
Do 22. Mislq che 16 ima pravo, tui kato nai vajnoto neshto e da imash parite da si pokriesh kvartirata za purvia 1-2 meseca (razbirase ako iskat i deposit). Registrirash se v obshtinata i sled tova samo ostava da si namersih rabota. Termina "Nelegalen" se sastoi edinstvenno v tova ako nqmash postoqnen adresana regsitracia, a rabotish bez dogovor. No vse pak zavisi kade si popadnal i koi ti e daval informacia.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бих искала да отбележа, че преди години м/у Гермнаия и Турция е имало спогодба (внос на евтина работна ръка) и поради тази причина турците, споменати от вас, образуват сериозен % от малцинствата там. А иначе си задвам следния въпрос "Защо са пропуснали да поканят българите (още по-евтина раб.ръка)?
22
2
 
4
 
! Отговори
22 преди 13 години
Bg. armiq nqma ve4e skoro she sakratqt 8000 voinichi zada nemoje nqkoi da napravi prevrat i da moje da na machkat oshte po lestno izlizaite na ulichata stachka inache nqma da se opravim
21
1
 
27
 
! Отговори
гурбетчия до 16 преди 13 години
Приятел ,явно не си ме разбрал какво искам да кажа! На черно работа можеш да си намериш,да спиш на обекта или няколко човека в 1 стая без адр.регистрация,но това не оправя положението,не дай си Боже пък ако се разболееш,тези европейски здр.карти дето ви ги дават от Бг. тук не важат защото са като застраховка,т.е. при спешни случаи /катастрофа,спукване на апендицит и пр./,а не за планово лечение!Тук нелегален ли си , си никой ,не го забравяйте това !
20
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Горбетчииите"...кенефочистаи,кефите с тъпотата си....