Брюксел: 430 000 българи работят на запад

Всички ограничения за работниците ни падат на 1 януари 2014 г.
28 апр 2011 20:08,
230
Брюксел: 430 000 българи работят на запад
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавите, които искат да продължат ограниченията пред български работници, няма да могат след 31 декември 2013 г., съобщи Европейската комисия по повод заканите на Холандия да вземе мерки срещу нелегалните имигранти от България и Румъния.

Ангажиментът за 7-годишен преходен период пред пълното отваряне на трудовите пазари, е залегнал в договора ни за членство в ЕС и изтича на 1 януари 2014 г.

Практически той не може да бъде ревизиран, тъй като това ще изисква повторна ратификация от парламентите на останалите 26 страни от ЕС.

Говорител на Еврокомисията заяви, че правото на свободно движение е основно за гражданите. Освен това всички изследвания са показали, че опасенията от неконтролируема вълна от гастербайтери, са се оказали преувеличени.

До края на годината 10-те държави, които в момента все още не допускат българи на трудовите си пазари, трябва да съобщят на Брюксел дали смятат да го правят и в последните две години от преходния период, обяви говорител на комисията.

За да се възползват от двугодишното удължаване на ограниченията, 10-те страни трябва да докажат на Европейската комисия, че трудовите им пазари са сериозно застрашени от евентуални имигранти от България и Румъния.

14 страни, предимно от новите членки на ЕС, но също Гърция и Испания, вече  позволяват свободно наемане на българи и румънци.

Но най-желаните държави като Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и Ирландия не ги допускат. Рестриктивен режим поддържат също Белгия, Франция, Италия, Люксембург и Малта, където се изисква специално разрешително за работа.

Най-ограничителна е политиката, която прилагат Ирландия и Холандия. Те са записали в националното си законодателство, че българи и румънци могат да се наемат на работа, само ако за нея не могат да се намерят кандидати от останалите 25 членки на ЕС.
 
Междувременно в неделя, на 1 май, падат всички бариери за работа пред гражданите от 10-те държави, които влязоха в ЕС през 2004 г.

Брюксел очаква от тази мярка най-силно за бъдат засегнати Австрия и Германия, които единствени изчакаха последния срок, без да свалят ограниченията.

Предвижданията са, че до края на годината в Австрия ще пристигнат около 20 000 работници от десетте, а около 100 000 ще влизат годишно в Германия през идващите пет години.

Според Брюксел на Германия потенциалните нови работници ще им дойдат точно на време, за да заместят намаляващите германци в трудоспособна възраст. Предвижданията са, че до пет години трудоспособните германци ще се свият от 45 на 41 млн. души.

От падането на бариерите на 1 май през следващите осем години ще се възползват 1,6 млн. централноевропейци, сочат прогнозите на Брюксел.
В момента в западноевропейските държави работят близо 5 милиона граждани на бившите соцстрани, малко над половината от тях - българи и румънци.

По данни на Еврокомисията румънците зад граница (2,1 млн.) почти се равняват на всички имигранти от десетте страни, влезли в ЕС през 2004 г. (2,3 млн.), към които и досега се прилагаха по-облекчени режими за наемане на работа.

Най-успешни имигранти от Централна Европа се оказват поляците, литовците и словаците, които са се установили предимно в Ирландия, Великобритания и Германия.

По данни на Еврокомисията около 430 000 българи и 2,1 млн. румънци работят или живеят на Запад и сега, въпреки ограниченията.

Българите са концентрирани в Испания (168 000), в Германия (66 000), в Гърция (54 000) и в Италия (46 000).

900 000 румънци живеят в Италия, 825 000 в Испания и 110 000 са успели да си намерят работа в Германия.

Като цяло европейците, преселили се от новите страни членки в старите са много по-малко от пришълците, които идват от държави извън съюза, предимно от Африка и от Азия.

Брюксел не очаква нова емигрантска вълна като тази след първото отваряне на границите поради ограниченото търсене на работна ръка. Макар вече да се забелязват признаци на съживяване на икономиките след кризата, те все още не работят на пълни обороти, заяви говорител на комисията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen 777 , do 9 преди 13 години
Taka e 9 ... !!! Samo 4e to4no tozi problem si e dulboko v samite nas , oskotqli sme ot mizeriqta i mnooogo drugi mizerii v nashata mila Rodina , no vseki narod si zaslujava upravnicite. Ima mnogo sploteni narodi , patrioti be , oba4e nie igraeme samo single-player , i aztva nikoga nqma da drupnem...
18
16
 
12
 
! Отговори
бравус преди 13 години
430 000 българи, ги обработват на Запад. Евала наште.
17
1
 
5
 
! Отговори
tralala преди 13 години
E kakvo da se sluchi? To pri nas efekta ot EU e sled kato napusnesh granicata na durjavata. S EU ili bez, nikakva razlika. Kakvo, shte ni vzemat tova koeto nqmame li? shte ni napravqt ulicite na dupki? ikonomikata ni shte zapadne? zaplatata nqma da e dostatachna da se jivee? Te horata v bulgaria i sega jiveqt kato prez voenno polojenie - na hlqb i sol. Dreme mu na Hans ot Germany che baba Penka toq mesec nqma pari da kupi bonbona na vnucheto i che ne e pipala poveche ot 50 EU.
16
5
 
25
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Относно адресната регистрация, тя става веднага, стига да имаш къде да живееш разбира се, а квартири колкото искаш, стига да имаш парите.А незнам в кое бюро бях с жената, даже ме накараха да ида в еди коя си стая, че да попълня документи някакви и щяха да ми дават 350 евро на месец за това че не работя, но не го направих щото вече имах работа.Това което казваш е вярно като се замисля, но ти ми говориш ей така да идеш от нищото без пари, без език без нищо и да очакваш да се интегрираш. Трудно е
15
9
 
20
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Гурбетчия, не е баш така това което казваш. Аз се преместих в Германия преди 2 месеца, след 11 години в Жабария и си намерих работа на втората седмица без да знам немски език.Мини джоб е (не мия чинии, не перя и не гладя и не беря ягоди...), но пак по-добре от нищо. Работа има и то много, чакам в петък да ми звъннат евентуално за една работа която е златна. Опуснах и друга работа която щях да върша от вкъщи на псто и парите бяха големи, но там ме спъна езика. Нямам търпение да науча немския...
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега стана ли ясно защо българите не се надигат заради мизерията? Не се надигат, защото всяка година постъпват по 2 млрд. лв. свежа пара от горбетчиите за българските семейства. Ран-Ът да го духааааа.
13
1
 
31
 
! Отговори
дори повече са преди 13 години
Но се принудиха да ви чистят *** на запад българите да ги ползвате като роби и естественно пак са по доволни отколкото ако са тук в разрушената и унищожена България и то не без ваша помощ
12
1
 
9
 
! Отговори
Anonimen 777 преди 13 години
Naistina lubopitno e kakvo bi se slu4ilo ako EU se razpadne , kakuv li chaos i beznakazanost shte procuvti v Bg...
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ги оставим сами в тази държава за да им изядат чаветата ушите! Да си наемат чавета да им работят за без пари ...lol
10
7
 
10
 
! Отговори
... преди 13 години
Awe to nie sme im nai malkia problem. Ne stiga che e pulno s turci i vsqkakvi takiva talibani, s nas vse si izmivat racete. Shto ne puskat strogi zabrani sreshtu turcite v germania i holandia ili sreshtu afrikanskite emigranti?! Tqh prosto veche gi e strah da kajat neshto na vupreki na turcite. Koito e hodil bil v dvete izbroeni durjavi znae za kakvo govorq. Otishli shepa bulgari da si vadqt hlqba, a oniq deto kato razberat che si hristianin shte te napliuqt, tqh gi iskat.
9
3
 
26
 
! Отговори
Верен на партията преди 13 години
Трябва да повишим нивото на образованието у нас и така да доставяме по-качествени работници на запад. А българскят национален капитал, трябва да ги мотивира все така успешно да напускат страната.
8
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пуч. На оружие братяяяяя....Съсипаха ни държавата, разораха всичко внея. Ограничават ни вече 21 години. ЗА КАКВО ДА ГИ ТЪРПИМЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ?!?!? Прости ли сме, луди ли сме, сакати ли сме, що търпиме това беееееее :(
7
2
 
46
 
! Отговори
ВСЕ още БГ преди 13 години
Не стига,дето ни съсипаха,ами ни броят ,колко сме останали.Няма да ни оставят, докато не ни довършат.Като нямаме управници така ще е.Много български граждани,малко истински БЪЛГАРИ.
6
8
 
49
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
На запад вече трудно се намира работа ,не е както преди 10 г.! Един новодошъл в Германия няма шансове да се интегрира ,първо в което и квартирно бюро да отиде,питат къде работиш,дори и за цяла година да искаш да предплатиш,не ти дават квартира,без да покажеш трудов договор ! А като отидеш да си търсиш легална работа ,питат имаш ли адресна регистрация в Германия! Едното без другото не може, просто така са го измислили германците ,че да си принуден да се върнеш!Не знам как е в другите държави.
5
9
 
47
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
до влизането ни в "шенген " , ще се разпадне EU- ще емигрираме в Китай :)
4
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плюйте си на петите и бягайте кой където завари. Последния да загаси лампата.
3
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ви таковам ония дето са ви родили. Аз дотогава ще стана пенсионер. Един живот в обещания....Е как да ви харесвам бе мамичката ви лицемерна.
2
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ура! Който иска да бяга. Вече няма да имаме оправдание да се оплакваме - който не му харесва пътя.
1
9
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А през 2014 ще има ли ЕС!?:)